Dostupni linkovi

Raseljeni s Kosova pristali na preseljenje


Raseljeni u Kamenovu
Raseljeni u Kamenovu
Kada je objavljeno da je firma Rekreaturs, kao vlasnik uvale Kamenovo, postigla dogovor sa raseljenim da napuste njene bungalove do 15. aprila, činilo se da će tako biti okončana 11-ogodišnji problem smještaja porodica koje su izbjegle sa Kosova i bespravno se nastanile u jednoj od najljepših uvala rivijere.

Vijest da će preduzeće Rekreaturs platiti raseljenima sa Kosova da napuste bungalove u kojima nelegalno žive 11 godina za mnoge od njih nije rješenje:



Raseljenici su sa Rekreatursom, koji je upisan kao vlasnik uvale Kamenovo, poptisali ugovor o humanitarnoj pomoći na 4.000 i 8.000 eura.

Neke porodice su zadovoljne visinom nadoknade i već su se iselile no, ima i onih koji nemaju kud iz Kamenova. Sada bi pristali i na ponude smještaja na sjeveru Crne Gore, koje su ranije odbijali.

"Hajde neka mi daju u Plav, u Berane ali neka mi tamo daju nešto da radim, da preživim. Neka mi daju sobu, ajde. Pristaću na sobu, bilo gde u Crnoj Gori"
, kaže jedna od raseljenih.

Oko 200 raseljenih sa Kosova se nakon dolaska u Crnu Goru 1999. godine smjestilo u prostorijama u vlasništvu Elektrodistribucije Kraljevo, ali ih je ta firma iz Srbije izbacila sa obrazloženjem da objekat treba vratiti turističkoj funkciji.

Podrška SPC


Nakon što su bespravno naselili bungalove u Kamenovu raseljeni su odbili više ponuda za u Srbiji i na sjeveru Crne Gore.

"Meni su ponudili smeštaj u prostorijama motela Morača. Nekome su dali Plav, nekome Kolašin, nekome Berane, Rožaje, nekome ovde u Baošićima. Ja sam se na licu mesta uverila da to nije to. To su uradili samo da bi oni izbacili nas i da bi se oni oprali, kao što će i sada to da urade i da skinu tu bedu sa vrata"
, kaže raseljenica.

Jedanestogodišnji pokušaji da se raseljeni isele iz Kamenova bili su neuspješni, a Milena Radević se tokom jedne od policijskih intervencija pokušala i samospaliti. I ona je potpisala najnovije ugovore o humanitarnoj pomoći.

"Gde ću dalje? Nemam gde. Izaći ću lepo na ulicu, na cestu i tako ću poslati tu ružnu sliku svetu pa nek vidi šta se ovde radi"
, kaže Milena Radević.

Nezaobilazna u priči o raseljenima sa Kosova je i Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori koja je podržavala ostanak raseljenih u Kamenovu a njeni popovi su im se i pridruživali tokom protesta zbog pokušaja preseljenja:



Raseljenici moraju napustiti Kamenovo do 15. aprila a onda će jedna od rijetkih očuvanih uvala od betonizacije nastaviti da bud epredmet još jednog vlasničkog spora, između preduzeća Rekreaturs i ranijih vlasnika zemljišta .

U međuvremenu, uz put su već postavljeni bilbordi o izgradnji nekretnina tik uz plažu Kamenovo.
XS
SM
MD
LG