Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Diplomatski odnosi sa Kosovom uslov za NATO?


U ovogodišnjem izvještaju partnerskog akcionog plana u približavanju Crne Gore NATO-u navodi se da je Vlada zadužila Ministarstvo inostranih poslova da sa Kosovom uspostavi diplomatske odnose. Da li je otpočeo proces uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Prištinom?

U Ministarstvu inostranih poslova, ali i u misiji Crne Gore pri NATO-u do momenta slanja ovog izvještaja nijesmo mogli dobiti odgovor da li je uspostavljanjem punih diplomatskih odnosa sa Kosovom uslov za približavanje Crne Gore Sjevernoatlantskom vojnom savezu, te da li je započela procedura uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Kosovom.

Kako su objavile podgoričke "Vijesti", u godišnjem izvještaju o realizaciji individualnog partnerskog akcionog plana koji se odnosi i na učinak Crne Gore u približavanju NATO-u navodi se, između ostalog, da je Vlada Crne Gore zadužila Ministarstvo inostranih poslova da sa Kosovom uspostavi diplomatske odnose. Takođe se i navodi da su u toku i razgovori predstavnika dvije države oko otvaranja novog putnog pravca i izgradnje dva zajednička granična prelaza i kao prioritet saradnje sa Kosovom za period 2008., 2009. godine predviđa se razvijanje saradnje sa UNMIK Kosovom.

Crna Gora ili bilo koja druga država koja želi postati članica NATO alijanse mora imati izuzetno dobre odnose sa svojim susjedima, u ovom slučaju isto tako i sa Kosovom.
Odgovarajući na naše pitanje da li je uspostavljanje diplomatskih odnosa sa Kosovom uslov za integraciju Crne Gore u NATO generalni sekretar Atlantskog vijeća u Crnoj Gori Savo Kentera kaže:

"Crna Gora ili bilo koja druga država koja želi postati članica NATO alijanse mora imati izuzetno dobre odnose sa svojim susjedima, u ovom slučaju isto tako i sa Kosovom, tako da definitvno ne postoji nijedan formalno pravni uslov koji se postavlja pred Crnom Gorom da ona mora imati svoju ambasadu na Kosovu da bi postala članica NATO saveza, a normalno sa druge strane će se itekako gledati da ta zemlja ima izuzetno dobre odnose sa svim zemljama u svom okruženju, opet kažem i sa Kosovom u tom kontekstu."

Nakon što je Crna Gora priznala nezavisnost Kosova u oktobru prošle godine kosovski zvaničnici su u više navrata najavili otvaranje ambasade u Podgorici. Tada je Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović saopštio da je uslove za razmjenu ambasadora da Priština prizna crnogorsku manjinu i da se riješi pitanje kosovskih izbjeglica koje se nalaze u Crnoj Gori. Podgoričke "Vijesti", koje su imale uvid u dokumenta o učinku Crne Gore u približavanju NATO, objavile su da tog uslova nema.

Da li će ovaj uslov biti zanemaren u narednom periodu od strane crnogorskih državnih organa, a u cilju bržeg priključenja NATO savezu za sada je neizvjesno. Predsjednik Skupštnskog odbora za međunarodne odnose Miodrag Vuković je u utorak saopštio da obaveze koje Priština treba da obavi su i dalje aktuelne. Savo Kentera kaže da je u ovom trenutku važno da Crna Gora održava dobre odnose sa Kosovom i ostalim državama u regionu, manje je važno kada će biti otvorena ambasada:

"Kosovo je nezavisno tek godinu dana i mislim da u svakom smislu ne treba sa bilo čim žuriti pa čak i kada je u pitanju otvaranje ambasade na samom Kosovu. Mi na kraju krajeva nemamo ambasade ni u nekim zemljama koje su izuzetno bitne za našu zemlju i mislim da su svakako možda i prioriteti, ali u svakom slučaju Ministarstvo inostranih poslova o tome vodi računa, ali u svakom slučaju mislim da otvaranje ambasade na Kosovu i uspostavljanje diplomatskih odnosa sa Kosovom je nešto što će se definitivno desiti prije ili kasnije. Da li će to biti od danas za godinu dana, dvije ili tri godine mislim da je apsolutno nebitna stvar. Ono što je vrlo bitno jeste da Crna Gora održava dobre odnose sa Kosovom i isto tako kao i sa svim ostalim susjednima, a kako će se stvari odvijati mislim da će najbolje vrijeme pokazati i da to treba jednostavno prepustiti vremenu."

  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG