Dostupni linkovi

Raseljeni sa Kosova do aprila ostaju u Kamenovu


Izbjeglice u Kamenovu
Izbjeglice u Kamenovu
Dvanaest porodica raseljenika sa Kosova, koji su se prije deset godina bespravno uselili u objekte bivšeg kosovskog odmarališta u Kamenovu, neće u četvrtak biti prisilno iseljeno, kako je to naložio sud prošlog mjeseca.

Jedan od raseljenika Dragan Knežević kaže da je rok prolongiran u dogovoru sa preduzećem Rekreaturs koje gazduje odmaralištem.

"Dogovor je da se za sada privremeno odgodi iseljenje zbog toga što je zimski period u toku socijalno i zdravstveno stanje pojedinih raseljenih je nezavidno, da nijesu u stanju da sada obezbijede neki smještaj ili prelaz u neku drugu sredinu. Naišli smo na veliko razumijevanje od strane povjerioca, Rekreatursa iz Budve. Oni su sagl
Iz Zavoda za zbrinjavanje izbjeglica Crne Gore kažu da će predložiti da se stare i nemoćne osobe smjeste u Dom za stare u Risnu dok će porodicama bez djece školskog uzrasta ponuditi smještaj na sjeveru.
asni sa time i taj su prijedlog dostavili sudu u Kotoru koji ga je i odobrio da se iseljenje odgodi. Ne znamo do kada"
, kaže Knežević.

Iz Zavoda za zbrinjavanje izbjeglica Crne Gore kažu da će raseljenicima predložiti da se stare i nemoćne osobe smjeste u Dom za stare u Risnu dok će porodicama bez djece školskog uzrasta ponuditi smještaj na sjeveru Crne Gore.

Sličnih ponuda za zbrinjavanje bilo je i ranije ali su sve odbijene jer raseljeni sa Kosova ne žele da žive nigdje drugo do u Budvi.

"To nas isključuje jer na sjeveru nema ni gdje ni šta da se radi. Kako da živimo na sjeveru", kaže Dragan Knežević o ponudi da dobije smještaj u nekom od gradova na sjeveru Crne Gore.

Očekivanje inostane pomoći


Podsjetimo, raseljenicima je prije više godina nuđen smještaj i u Srbiji no, nijesu htjeli ni u Žitorađe. Kažu da je rješenje da dobiju stanove u Budvi.

Kamenovo, zgrada u kojoj su smještene izbjeglice
"Konkretno treba da vidimo da bi se obezbijedila neka lokacija, da bi se uspjelo nešto izgraditi, da se nađe nešto podobno i pogodno."

RSE : A od koga očekujete da vam izgradi kuće?

"Očekujemo te donacije, ta sponzorstva od UNHCR-a i tih stranih NVO. Oni su raspoloženi da se usključe, da pomognu."


RSE: Od čega živite?

"Uglavnom se snalazimo. Radi se po ovim ugostiteljskim objektima, po prodavnicama, obezbjeđujemo objekte, održavamo stanove, po kuhinjama radimo. To je dovoljno da se održava neki život, kako tako."


Raseljenici sa Kosova su dolaskom u Budvu, prije 12 godina, najprije bili smješteni u odmaralište Elektrodistribucije iz Kraljeva. No, firma je prinudno iselila objekat kako bi ga koristila za ljetovanje svojih zaposlenih.

Potom su 2000. godine raseljeni bespravno uselili u kosovsko odmaralište čiji je vlasnik, firma Rekreaturs, više puta pokušavala da ih iseli sudskim putem. Svi pokušaji su propali jer je čak bilo prijetnji samospaljivanjem raseljenih.

"Mi nemamo kud. Ostaćemo tu. Možemo se samo potopiti u more ili izaći na ulicu."


Osim što Rekreaturs kao vlasnik odmarališta pokušava da već 10 godina iseli 32 nelegalna stanovnika, Kamenovo je predmet još jednog sudskog spora kojim bivši vlasnici zemlje tvrde da se to preduzeće nezakonito uknjižilo kao vlasnik 15 hiljada kvadrata na jednoj od najatraktivnijih uvala budvanske rivijere.
XS
SM
MD
LG