Dostupni linkovi

Ne žuriti sa ambasadorom?


Podgoričke "Vijesti" su objavile da bi Crna Gora do kraja sedmice mogla da uspostavi diplomatske odnose sa Kosovom, ali time ne bi bilo završeno etapno regulisanje crnogorsko kosovskih odnosa. Naime, podjeljena su mišljenja o pitanju kada treba imenovati ambasadora u Prištini.

Neimenovani izvor "Vijesti" blizak državnom vrhu kazao je tom dnevniku da do razmjene ambasadora može da dođe mjesecima ili godinama kasnije. Vlada će vrlo brzo, možda već do kraja sedmice, donijeti odluku o uspostavljanju odnosa sa Kosovom, kaže neimenovani zvaničnik.

U Demokratskoj partiji socijalista, čiji je vrh saopštio različite stavove o tome kada i kako uspostaviti diplomatske odnose sa Prištinom, ne žele da se eksplicitno izjašnjavaju o opciji prema kojoj bi ti odnosi bili uspostavljeni odmah, a crnogorski ambasador naknadno otputovao u glavni grad Kosova.

"Uspostava diplomatskih odnosa sa jednom zemljom je logičan čin nakon priznanja. Tako je i u konkretnom slučaju. Ne bih komentarisao novinske napise. Prijatelji i dobri susjedi se uvijek lako dogovore na kom nivou i kako će srediti i urediti svoje odnose", kaže portparol Rajko Kovačević.
Uspostava diplomatskih odnosa sa jednom zemljom je logičan čin nakon priznanja ...


Premijer Milo Đukanović i šef diplomatije Milan Roćen nedavno su ocijenili da nema svrhe čekati sa uspostavljanjem diplomatskih odnosa i slanjem ambasadora u Prištinu. Predsjednik države Filip Vujanović i potpredsjednik Vlade Svetozar Marović zalažu se, međutim, da se sačeka sa tom odlukom, dok Međunarodni sud pravde ne odluči po tužbi Srbije o legalnosti proglašenje nezavisnosti Kosova.

Odluka o punom uspostavljanju diplomatskih odnosa sa Kosovom i slanje ambasadora u Prištinu donešena je još u oktobru 2008. kada je Crna Gora priznala Kosovo, kažu u Socijaldemokratskoj partiji. Portparol Raško Konjević, međutim, primjećuje da Crna Gora kasni sa ispunjenjem te obaveze.

"Prirodni slijed nakon priznanja jedne države jeste uspostavljanje diplomatskih odnosa i naravno slanje diplomatskog osoblja koje će pripremiti preduslove da u državu koju priznate pošaljete i ambasadora. Tako da, moguće je da se o ovoj odluci imajući u vidu da je država Crna Gora priznala Republiku Kosovo još krajem 2008. godine kasnimo u realizaciji te odluke, ali kao ozbiljna država, kao ozbiljan međunarodni partner i međunarodni subjekt moramo sprovoditi i poštovati one odluke koje smo kao država donijeli", objašnjava Konjević.

ODLUKE POD PRITISKOM NISU DOBRE

"Kalkulacijama kada i kako uspostaviti diplomatske odnose, da li naknadno poslati ambasadora ili to učiniti odmah pokazuju da Vlada u Podgorici pokušava da se ne zamjeri ni Beogradu ni Prištini", kaže politički analitičar Svetozar Jovićević, ali poražavajuće je za Crnu Goru, upozorava Jovićević, ako vlast to čini pod pritiskom sa strane kao što je i onda kada je priznala Kosovo.

"Mislim da je situacije prilično jasna. I u onom trenutku je bila jasna kada smo priznali Kosovo u jednom najnezgodnijem mogućem trenutku što zaista nije bio naš interes i tada je bilo jasno da su to pritisci iz američke spoljne politike, a pretpostavljam i logično je pretpostavljati da i
Kalkulacijama kada i kako uspostaviti diplomatske odnose znači da Vlada u Podgorici pokušava da se ne zamjeri ni Beogradu ni Prištini.
ovo u ovom trenutku opet je pritisak sa istog mjesta. Ta naša uloga je prilično otužna i ponižavajuća. Ako neke određene poteze, za koje mi se čini da su prilično suprotni našim trenutnim državnim interesima, ako ih ipak činimo pod pritiskom",
kaže Jovićević.

Prema Jovićeviću državni vrh u Podgorici na primjeru u uspostavljanja odnosa sa Kosovom pokazuje svoju nedosljednost i diplomatsku nezrelost:

"To je tipično kada nešto činite nepromišljeno ne svojom glavom nego da udovoljite nekakvim protivurječnim zahtjevima. Prirodno je, ako ste vi priznali jednu državu, a ja smatram da nije bio dobar trenutak da to učinimo, onda je prirodno da uspostavljate diplomatske odnose, utoliko prije što je to susjedna država. Ne čini mi se rješenjem da to činite polovično, pa malo hoću da priznam, a malo neću. Malo ću da učinim nešto, a malo ću da sačekam. To je uvijek odraz jedne nedosljedne, nepromišljene politike ili pritivurječnosti u koju ste sami zapali."
XS
SM
MD
LG