Dostupni linkovi

Sudijama i delegatima plaćali seksualne usluge


Privođenje optuženih u Viši sud u Podgorici
Privođenje optuženih u Viši sud u Podgorici
Suđenje u podgoričkom Višem sudu optuženima za krivična djela trgovine ljudima, posredovanja u prostituciji i zločinačko udruživanje prvi put na javnu scenu iznosi detalje o povezanosti sportskih radnika i sudija sa tim vidom kriminala ali i otvara pitanje koliko je u sportu zastupljena korupcija.

Suđenje devetorici optuženih, čije akcente objavljuje dnevni list Vijesti, pokazuje postojanje sprege između onih koji su se bavili organizacijom prostitucije i sportskih radnika.

Javno svjedočenje o naručivanju prostitutki i javno prezentovani snimljeni telefonski razgovori su pokazali na ovom suđenju, da je sekretar Košarkaškog kluba Budućnost naručivao prostitutke i dogovarao seksualne usluge, u ovom slučaju za međunarodnog košarkaškog sudiju i jednu rukometnu delegaciju.

Tajno snimljeni razgovori, koji obiluju pikanterijama u vidu lascivnih i uličnih izraza, kao i svjedočenja su pokazala da su određeni sportski radnici tražili nekada dvije a nekada četiri prostitutke za noć, da se tarifa kretala po jednoj djevojci 130 eura za dva sata pružanja seksualnih usluga, da su dvije djevojke koštale oko 250 eura, a za cijelu noć od 500 eura pa naviše do 1000 eura.

Konzumenti seksualnih usluga su imali i posebne zahtjeve u vidu izgleda djevojaka, a posrednici usluga su procjenjivali izgled i pojavu prostituki kao i to da li će se svidjeti mušterijama.

Ovo suđenje na kome se javno govorilo o sprezi sporta i prostitucije otvara niz pitanja vezana za korupciju i dijelu crnogorskog sporta i koliko ovakve pojave štete integritetu crnogorskog sporta.
Andrija Popović: Moram reći da sam mnogo puta čuo za opravdane sumnje da su se na ovaj način podmićivale sudije i delegati pojedinih utakmica


Komentarišući otvaranje ove priče potpredsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta Andrija Popović kaže da se radi o tabu temi u sportu u Crnoj Gori te ocjenjuje da je dobro što je pokrenuta javno:

"Ja sam u vrhunskom sportu gotovo četiri decenije što kao igrač, trener, sportski funkcioner. Moram reći da sam mnogo puta čuo za opravdane sumnje da su se na ovaj način podmićivale sudije i delegati pojedinih utakmica, ali to je uvijek ostajalo u domenu priča i sumnji. Za mene nema dileme, ovo je klasičan vid mita i sa tim moraju da se pozabave nadležni državni organi. Inače, ambijent u našem sportu u zadnjih 20 i više godina je isti kao i u državi, ali svi mi sportski funkcioneri moramo se pozabaviti unaprijeđenjem etike i duha fer pleja," rekao je Popović.

Dragan Drobnjak iz Uprave za mlade i sport kaže da se ovakvim slučajevima moraju baviti i sportski savezi podsjećajući da je u Zakonu o sportu precizno definisano zbog kojih krivičnih djela određena osoba ne može da radi u bilo kojoj sportskoj organizaciji:

"Sve sportske organizacije bi trebalo da reaguju na takve probleme i da eventualno, ako se utvrdi, ako se dokaže, da uskrate tim ljudima djelovanje u sportskim organizacijama jer sport mora da bude čist od svih primjesa i izazova koji su prisutni u društvu. Sport tretiramo i definišemo na način što bavljenjem sportom treba da vodimo prevenciju socio–patoloških pojava, prije svega među mladima. Pri tom mislim na huliganstvo i sve nemoralne radnje koje se događaju u društvu."

Naši sagovornici nisu mogli da kažu koliko je korupcija raširena u sportu, posebno plaćanjem seksualnim uslugama, ali Popović upozorava da takvo ponašanje može imati dalekosežne posljedice i najavljuje da će se određene sportske asocijacije baviti tim problemom:

"Ovaj vid podmićivanja naročito se negativno odražava na mlade generacije, učesnike sportskih događaja i potpuno ih obeshrabruje u nekom svom, budućem sportskom djelovanju. Moram reći da je klub crnogorskih olimpijaca koji je nedavno formiran već usvojio taj neki prijedlog programa i mi smo se već tim pozabavili na neki način i u svom budućem djelovanju će se baviti ovom temom i organizovati stručni skup na kojem će se baviti raznim oblicima podmićivanja u sportu pa i plaćanjem seksualnih usluga službenim licima na pojedinim sportskim takmičenjima."
XS
SM
MD
LG