Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Korupcija i prijetnja od pljačke javnih resursa


Crna Gora ima toliko slabe mehanizme za zaštitu od korupcije da se našla na listi od trinaest zemalja pod posebnim nadzorom kojima prijeti velika pljačka javnih resursa, objavila je američka neprofitna organizacija "Global Integriti". Istovremeno u medijima je osvanuo i zaključak nacionalne Komisije za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala koja veliča ulogu državnih organa u obračunu sa ovim društvenim problemom.

Crna Gora ima toliko slabe mahanizme zaštite od korupcije da se našla na listi od trinaest zemalja pod posebnim nadzorom kojima prijeti velika pljačka janvih resursa, objavila je američka nezavisna i neprofitna organizacija "Global Integriti", a prenose današnje podgoričke "Vijesti". U redovnom godišnjem izvještaju "Global Integritija", čije podatke navodi podgorički dnevnik, koristi i Svjetska banka u procesu odlučivanja o izdavanju kredita zemljama aplikantima Crna Gora je prošla najgore od država u regionu. Tako je došla u društvo sa zemljama koje zahtijevaju poseban nadzor kao što su Angola, Bjelorusija, Kambodža, Kina, Gruzija, Irak, Maroko, Nikaragva, Srbija, Somalija i Jemen.

Izuzetno slabi propisi koji onemogućavaju djelotvoran nadzor nad preduzećima u državnom vlasništvu, rad policije koji ometa njena politizacija i nedjelotvorna zaštita onih koji prijavljuju korupciju u javnom i privatnom sektoru među najprimjetnijim su problemima, kaže se u tom izvještaju i dodaje da funkcioneri izvješna vlasti često ne daju nikakvo objašnjenje za svoje odluke o politici, a čak pokušavaju i da sakriju odluke Vlade.

Komentarišući nalaze iz ovog izvještaja Aleksandar Damjanović, član Nacionalne komisije za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala, kaže:

"Još jedan u nizu negativnih izvještaja o sprječavanju korupcije u Crnoj Gori i o slabim kapacitatima države samo je potvrda onoga što je u Crnoj Gori, na žalost, vidljivo i golim okom, a čega su svjedoci i svi naši građani. Za borbu protiv korupcije sveobuhvatne naravno potrebne su snažne institucije i vladavina zakona i posvećenog pojedinaca u vrhu vlasti. Na žalost, neodgovarajući pokušaj pojedinana ili vladinih funkcionera nijesu dovoljni, ako nema političke volje da se rješavaju problemi zbog nezakonitog prelivanja državne imovine u privatne ruke ili nelegalno bogaćenje državnih funkcionera."

Za zaštitu od korupcije predviđena je crnogorskom zakonodavstvom ocijenjena je sa 77 bodova od mogućih 100, ali je zato primjena u praksi dobila samo 33 poena, kaže se u izvještaju "Global Integritija", koji napominje da je od prošle godine počeo da traži moguće okidače takozvane velike korupcije u zemljama u kojima su, poput Crne Gore: "neki ključni antikoruptivni mehanizmi toliko slabi da je rizik od krađe javnih resursa velikih razmjera veći nego u većini zemalja". Uprkos tome, mediji su, paralelno sa katastrofalnim nalazima o stanju u ovoj oblasti, objavili i jučerašnji zaključak Nacionalne komisije za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala koja u već poznatom maniru hvali državne organe kako su dobro radili posao posljednjih šest mjeseci prošle godine.

Funkcioner vladajuće Socijaldemokratska partije i član Nacionalne komisije Džavid Šabović:

"To je očigledno još veliki problem za našu državu, još naše društvo nije pronašlo pravi način i mehanizme kako da se na optimalni način zaštiti od svega toga. Priče tipa da sve države tranzicije prolaze kroz tu fazu i sa ovim su bile suočene su tačne, ali nijesu opravdanje. Treba mnogo čega da se desi, da se promijeni u našoj svijesti i nama samima, pa tek onda da govorimo o nečemu što se zove rezultat. Na primjer, ako čovjek danas razmišlja ko je to od nas spreman da prijavi korupciju koju ne vidi golim okom. Ko je taj koji je prijavio svoga kolegu, a zna da je duboku ogrezao i da ide tim putem."

RSE: Kada već govorite o tome koliko postoji spremnosti da se suočimo sa korupcijom, koliko vam cinično djeluje to što je danas u medijima objavljen ovaj izvještaj, a juče je Nacionalna komisije usvojila najnoviji izvještaj i izrazila zadovoljstvo što su državni organi zaduženi za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala dobro radili posao u posljednjih šest mjeseci:

Šabović: Vjerovatno članovi komisije misle ako su pripremili dokumenta i ako su pripremili način misle da su zaustavili korupciju, međutim, to nije to. Mi imamo dobro urađene papire, akta i sve to, samo ne postoji volja da se oni zaista u praksi primijene i nikako da se zaista to zlo zaustavi u samom početku. Da li bi to trebalo poći od samog vrha, ne znam, možda najbolje kombinovano.

Nakon objavljivanja poraznog izvještaja "Global Integritija" nijesmo uspjeli dobiti komentar Gordane Đurović, potpredsjednika crnogorske Vlade i predsjednika Nacionalne komisije za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala.

  • 16x9 Image

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG