Dostupni linkovi

Crna Gora: Knjiga žalosti zbog Vaclava Havela


Vaclav Havel
Vaclav Havel
U Konzularnoj kancelariji Češke, u Podgorici, otvorena je Knjiga žalosti povodom smrti bivšeg češkog predsjednika Vaclava Havela.

Valerija Fileova, konzul Češke republike u Beogradu najavila je da će knjiga žalosti u Podgorici biti otvorena do četvrtka u 12. 30 i od 15 do 17 sati.

Od češkog konzula saznali smo da će među onima koji će u petak prisustvovati sahrani Vaclava Havela biti i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.

,,U petak će biti sahrana gospodina Havela u Pragu. Danas u 10 sati je preko 10 hiljada ljudi u Pragu pratilo prevoz tijela gospodina Havela iz crkve Svete Ane u Vladislavsku salu. Drago nam je što će u petak na sahrani gospodina predsjednika Havela biti predsjednik Crne Gore Vujanović kao i gospodin Bašić iz Srbije”, rekla je.

Upis u knjigu žalosti počeo je u 10 sati a među prvima se upisala Ana Modun iz ambasade Hrvatske u Crnoj Gori

,,Došla sam izraziti sućut povodom smrti zaista velikog Čeha koji je poznat u čitav svijetu. Sve je ražalostila vijest o njegovoj smrti. Bio je izuzetan u svakom pogledu”, rekla je.

,,Kada sam bio jako mlad, kada sam išao u školu gledao sam u to vrijeme kako pada gvozdena zavjesa i Vaclav Havel je bio simbol, predvodnik svega toga. Bio je simbol borbe za demokratiju i prijatelj Austrije. Ovo je veliki gubitak ne samo za Čehe nego i za cijelu Evropa”, kazao je austrijski konzul u Crnoj Gori Gerhard Hauzer.

Havel, koji je bio prvi slobodno izabrani predsjednik Čehoslovačke i prvi predsjednik samostalne Češke, umro je u nedjelju u Pragu, u 76. godini. Među njegovim saradnicima i velikim poštovaocima njegovog lika i djela bio je sadašnji ambasador Slovačke u Crnoj Gori František Lipka koji nam je vidno potrešen ispričao svoju priču o poznanstvu i saradnji sa pokojnim Havelom

“Meni je veoma drago i jako sam ponosan i biću uvijek ponosan da sam bio njegov ambasador. Poslije nježne revolucije postao sam ambasdador Čehoslovačke republike u bivšoj Jugoslaviji i na to mjesto me naimenovao predsjednik Havel. Bila mi je izuzetna čast raditi i sarađivati sa njim i naravno da neću nikada zaboraviti te susrete koje smo imali tokom mog mandata”, rekao je Lipka za RSE.

Dok su se u knjigu žalosti u srijedu upisivali predstavnici ambasada i konzulata, nijesmo zatekli nikoga od domaćih predstavnika političkog i javnog života. Ni crnogorski mediji proteklih dana nijesu posvetili veću pažnju odlasku Vaclava Havela i žalosti koja vlada u njegovoj Republici Češkoj.
XS
SM
MD
LG