Dostupni linkovi

Crnogorska stvarnost nadmašuje karikaturu


Karikatura Gorana Šćekića
Karikatura Gorana Šćekića
O tome da li karikatura kao forma umjetničkog izražavanja gubi bitku protiv digitalizacije naših života za Radio Slobodna Evropa govore crnogorski majstori karikature Darko Drljević i Goran Šćekić.

Darko Drljević slobodni je umjetnik od 1997 godine. Predsjednik je Udruženja karikaturista Crne Gore i ogranka evropskog Udruženja karikaturista FECO Montenegro. Dobitnik je prestižnih međunarodnih nagrada a uvršten je u antologiju ,,Svjetska karikatura”, među najveća svjetska imena iz te oblasti umjetnosti.

Darko Drljević
Drljević kaže da je karikatura malo prisutna u crnogorskim medijima

"Osim u par medija, nekim novinama gdje su karikaturisti birani, odnosno podobni. U medijima u svijetu, međutim veoma je prisutna i taj trend ide nekom uzlaznom linijom i da karikatura dolazi na neko svoje pravo mjesto"
, ocjenjuje.

O tome zašto u njegovim karikaturama nema politike i političara kaže:

"Jednostavno nemam prostora za njih. Više su to geg karikature, karikature festivalskog tipa. Mnogo sam više prisutan na tim svjetskim festivalima a ovdje, kao što sam i rekao nemam nekog prostora u medijima. Više me pozivaju iz inostranstva. Periodično radim u Pobjedi ali je to u suštini malo prisustvo u domaćim medijima."

Goran Šćekić je karikaturista dnevnika Dan, a njegove karikature objavljivane su i u Pobjedi, na Televiziji Crne Gore, u Polisu i Monitoru. Ono po čemu je prepoznatljiv su karikature sa političkom tematikom. To ovako objašnjava:

"Svaki građanin u Crnoj Gori bio on intelektualac ili neko sa nižom školskom spremom on bukvalno zna svakog ministra, svakog političara."


Goran Šćekić
Na pitanje koji junak karikatura mu je najpodesniji za ,,obradu,, odgovara:

"Svi su podesni za obradu. Trenutno je to lider, čovjek koga zovu kralj Crne Gore, naravno pogađate – to je premijer Milo Đukanović."


Da li je karikatura izražajna forma koja sadrži isključivo element humora ili bi trebalo da bude i angažovana, da kritikuje, upozorava i ukazuje na loše stvari u društvu?

"Naravno. Karikatura mora biti mnogo jaka, ona mora oslikati istinu. Čak postoje neki koji kažu da karikatura nije istina već da je ona istina i po. Dakle, karikatura mora da pokaže pravu stvarnost, čak i više od toga. Zato se nešto i karikira da bi seuveličalo, da bi bilo vidljivije. Karikatura, međutim ništa ne popravlja i to je istina ali ukazuje na neke nedostatke u društvu"
, kaže Darko Drljević.

Goran Šćekić navodi da karikatura mora da bude i informativna. Bivši ambasador SAD u Podgorici Roderik Mur bio je njegov veliki fan i to mu je u jednom razgovoru i rekao.
Karikatura Darka Drljevića


"Rekao je da svako jutro pogleda moju karikaturu, nasmije se i dobije informaciju",
kaže Šćekić.

Da li karikatura vjernije prikazuje našu stvarnost ili je crnogorska stvarnost nadmašuje svojim sadržajem?

"Crnogorska stvarnost nadmašuje bilo koju karikaturu. Ja u karikaturi ne izmišljam ništa ja samo prenesem ono što vidim. U karikaturi koje sam radio do sada pokazuje se da je sve smiješno što rade političari u Crnoj Gori. Svaki njihov potez je u suštini karikaturalan"
, kaže Šćekić.

Kako mnoge umjetnosti uzmiču pred digitalizacijom pitali smo Darka Drljevića kakva je budućnost karikature u eri informatičke i tehnološke revolucije i da li ona gubi bitku protiv digitalizacije naših života?

"Ne bih rekao. Mislim da je karikatura zaživjela tek u 20. vijeku i da ide dalje u svom razvoju. Postoji digitalna karikatura ali ni to ne znači usporavanje razvoja karikature jer i na koncu svega ta digitalna karikatura nastala je u glavu umjetnika i on je pretače u djelo crtano I pisano rukom ili preko tastaure"
, zaključuje Drljević.
XS
SM
MD
LG