Dostupni linkovi

Crna Gora očekuje pozitivnu ocjenu iz Brisela


Performans NVO MANS s porukom da Crna Gora mora da raskrsti s korupcijom pre ulaska u EU, arhivska fotografija iz decembra 2009. godine
Dok u Podgorici iščekuju stav o kandidaturi Crne Gore za članstvo u Evropskoj Uniji koji će Evropska Komisija zauzeti 9 novembra, vlast i opozicija izlaze sa različitim procjenama kakav će on biti. Dok u opoziciji očekuju neku vrstu ultimatuma Brisela Podgorici, u vladajućem DPS poručuju kako će nastaviti uspješnu evropsku priču. U nevladinom sektoru ne isključuju mogućnost da Evropska Komisija izađe sa uslovnim pozitivnim mišljenjem.

I lider Pokreta za Promjene Nebojša Medojević ocijenio je za podgorički list Vijesti kako će Crna Gora na jesen dobiti pozitivno mišljenje Evropske komisije o kandidaturi za članstvo u EU ali da će ono biti uslovno.

To će prema njegovim riječima biti presedan i pošto će prvi put zemlji aspirantu za članstvo u Uniji Brisel uputiti ultimatum da prethodno mora da
Ultimatum možda jedini način da Evropska unija urazumi crnogorski režim i tako ga privoli na saradnju u oblasti kriminala i korupcije
se obračuna sa organizovanim kriminalom i uhapsi pojedine osobe.

Da li je to politička procjena jednog od lidera opozicije ili pouzdana saznanja iz evropske administracije nijesmo uspjeli da saznamo pošto Medojević nije odgovarao na telefonske pozive. U vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista odbacuju njegovu tezu kako će Brisel Podgorici uputiti ultimatum.

"U partnerskim odnosima između, potvrđeno ozbiljnih subjekata kakvi su i Crna Gora i Evropska unija apsurdno je govoriti o karakteru korespondencije kakvom je vidi ili želi predstaviti lider Pokreta za promjene. No, to je problem njegov i njegovih saradnika i savjetodavaca koji su se i do sada u mnoštvu uspješnih koraka Crne Gore u približavanju Evropskoj uniji služili istim ili sličnim tezama kako bi nesumnjive uspjehe crnogorske državne politike pokušali predstaviti u negativnom svijetlu", kaže portparol Rajko Kovačević.

U opozicionoj Novoj Srpskoj Demokratiji pak, kao i u PZP smatraju da bi Brisel Podgorici 9. novembra mogao uputiti upozorenje nezadovoljan rezultatima borbe protiv kriminala i korupcije.

"Zato je ultimatum možda jedini način da Evropska unija urazumi crnogorski režim i tako ga privoli na saradnju u ovoj oblasti. Međutim, mislim da ni pritisci iz Brisela, pa i Vašingtona neće djelovati na Vladu Crne Gore jer da je mislila da prevaziđe probleme na koje ukazuju iz Brisela to bi zradila do sada, nakon niza upozorenja.Više od svega, međutim plaši indolentnost Vlade u odnosu na te sugestije iz EU i Evropske komisije i bojim se da će eventualni ultimatum zvanična Podgorica jednostavno prezreti, jer očigledno nema snage, volje, a ni želje za obračun sa krupnim ribama u organizovanim kriminalnim grupama", kaže portparol Jovan Vučurović.

Nesumnjivo će biti potrebni konkretni potezi

Da li će Brisel u narednom periodu zahtjevati od Crne Gore vjerodostojnije dokaze borbe protiv kriminala i korupcije što bi podrazumijevalo da se iza rešetaka, kako se to u žargonu kaže, nađu i krupnije ribe pitali smo Rajka Kovačevića iz DPS.

"Jezikom ultimatuma međunarodna zajednica razgovara samo sa nedemokratskim i retrogradnim režimima, a Crna Gora je upravo suprotan primjer. Više puta je to isticano od strane naših međunarodnih partnera. To je činjenica koju svi znaju i priznaju osim manjeg broja pojedinaca i partija unutar Crne Gore", odgovara Kovačević.

I dok predstavnici vladajuće i stranaka opozicije izlaze sa oprečnim stavovima o tome kakve prepreku čekaju Crnu Goru na proklamovanom putu evropskih integracija generalni sekretar Nevladine organizacije Evropski pokret Momčilo Radulović ne isključuje mogućnost da Evropska komisija 9. novembra usvoji jedinstveno rješenje za Crnu Goru.

"Teorijski - da, moguće je da se tako nešto desi. Da li će se nešto tako definisati sa tako preciznim i direktnim uslovima koji su vezani za, eventualno neke osobe ili radnje, to ostaje da se vidi. Ne moramo daleko da idemo. Od Srbije se, kao što znate, za sada očekuje samo jedan vrlo konkretan potez – hapšenje Mladića. Dakle, pretpostavljam da, ukoliko bude definicija vezanih za konkretne poteze od strane crnogorske vlasti, onda sam potpuno uvjeren da će se ti konkretni potezi i očekivati", kaže Radulović.
XS
SM
MD
LG