Dostupni linkovi

Kamenovo: Izbjeglicama sa Kosova naloženo iseljenje


Izbjeglice u Kamenovu
Izbjeglice u Kamenovu
Raseljenicima sa Kosova koji su se prije 10 godina bespravno naselili u odmaralište u Kamenovu kod Budve sud je naložio iseljenje do 10. februara. Spor traje godinama nekoliko pokušaja iseljenja propalo je jer je čak bilo prijetnji samospaljivanjem.

Kada raseljene sa Kosova pitamo zašto su se naselili u odmaralište kod Kamenova kažu da je riječ o objektima kosovskih firmi.

"Znači 28 preduzeća sa Kosova su ovo gradili. Ja sam sa mužem svake godine ovde dolazila na letovanje pošto je on radio u SUP-u"
, kaže jedna od raseljenih Milanka Terzić.

U zadnjih 11 godina bilo je nekoliko pokušaja iseljenja bespravno naseljenih u kosovskom odmaralištu, no policija i nadležne institucije su se uvijek povlačile jer je bilo prijetnji samo spaljivanjem pojedinih izbjeglih.
U zadnjih 11 godina bilo je nekoliko pokušaja iseljenja bespravno naseljenih u kosovskom odmaralištu.


Danas 15 porodica živi u objektima Kamenova nad kojim se odvija vlasnički sudski spor. Po najnovijoj sudskoj presudi raseljena lica moraju do 10. februara predati objket odmarališta povjeriocu kompanije Rekreaturs.

"Niko nam ne dolazi da kaže gde ćemo i šta ćemo. Jednostavno nam kažu da ćemo do 10. da izađemo, da oslobodimo prostorije od naših stvari i da 10. platimo te sudske troškove, tih 150 eura ili u more ili...Sada smo prepušteni sebi"
, kaže Milanka Terzić.

Raseljeni sa Kosva su se, nakon dolaska u Budvu 1999 godine naselili u kraljevačkom naselju u Bečićima ali su ih iz srpskog preduzeća izbacili sa obrazloženjem da se odmaralište mora rentirati turistima.

Nekoliko lokacija odbijeno


Tada su im ponudili da se smjeste u Žitorađu ali nijesu prihvatili. I institucije Crne Gore su im obezbijedile alternativni smještaj koji su odbili.

"Onda smo nas troje otišli u Žitorađe. Jao to je bila zgrada van Žitorađa gdje nijesmo zatekli ni vrata ni prozore ni ništa . Mi smo ovdje u Kamenovu samo da bi radili. Mi znamo da je ovo atraktivno mesto i mi ne želimo ništa osim da radimo", objašnjava Milanka Žižić.
"Ko može u Plavu da zaradi preko leta kada dođe. Ovde smo mi radi zarade", kaže jedna od izbeglica.


RSE: Nuđen vam je alternativni smještaj u Plavu?

Žižić:
Jeste , to je tačno. Nuđeno je sve ono što ne možemo da prihvatimo. Ko može u Plavu da zaradi preko leta kada dođe. Ovde smo mi radi zarade. Preko leta mi zaradimo da bi živeli zimi. Radimo po hotelima, po kućama, čistimo.

RSE: Pa i u Plavu se može živjeti zimi a raditi ljeti u Budvi.

Žižić: Neću, kako to? Živiš u Plavu pa dođeš ovde da radiš. To je nemoguće.

Pomoć crkve


Izbjeglice u Kamenovu
Naša sagovornica tvrdi da su tokom boravka u vlasnički spornim objektima u Kamenovu raseljeni imali podršku Srpske crkve i opštine.

"Opština je nekoliko puta plaćala račune za struju i naše dugove. Ovdje krovova nije bilo i to smo mi uz pomoć njegovog visokog preosveštenstva Amfilohija i tih crkvenih ljudi koji us pomagali hranom, materijalom, novcem"
, navodi Žižić.

RSE:
Da li je crkva ponudila da vas smjesti u neki od svojih objekata, hotela?

Žižić:
Nijesmo mi to tražili. Nijesmo zaista.

RSE: Sjećam se da je tokom jednog pokušaja iseljavanja bilo i prijetnji samospaljivanjem.

Žižić: Da bilo je . Ta žena je baš tu . To je bilo posljednje i više nijesu dolazili.

RSE: Ako se sada sudska odluka bude morala sprovesti, kako ćete reagovati?

Žižić: Kako? Nikako. Mi nemamo kud. Ostaćemo tu. Možemo samo da skočimo u more ili da izađemo na ulice.

Kamenovo je inače izuzetno atraktivna lokacija na Budvanskoj rivijeri sa pješčanom plažom u čijem zaleđu se planira izgradnja višespratnica.

Hoće li se sudskom nalgu za iseljenje nelegalnih stanara ponovo ispriječiti prijetnje samospaljivanjem i podrška SPC vidjećemo 10. februara.
XS
SM
MD
LG