Dostupni linkovi

Nastavak dobrih odnosa i sa Josipovićem


Filip Vujanović i Stjepan Mesić u junu 2009. na Cetinju
Filip Vujanović i Stjepan Mesić u junu 2009. na Cetinju
Nakon ubjedljive pobjede Iva Josipovića na predsjedničkim izborima u Hrvatskoj gotovo svi politički subjekti u Crnoj Gori očekuju nastavak saradnje i dobrih odnosa Crne Gore i Hrvatske kakve je utemeljio dosadašnji predsjednik Hrvatske Stipe Mesić.

Trećem predsjedniku Hrvatske Ivu Josipoviću čestitke su stigle iz crnogorskog Ministarstva inostranih poslova čiji politički direktor Vesko Garčević očekuje da će vrijeme Josipovićevog mandata biti obilježeno brzim članstvom Hrvatske u Evropsku uniju i daljim unapređenjem regionalne saradnje.

Naglašavajući da je Hrvatske važna zemlja u regionu, koja pruža podršku evroatlantskim stremljenjima ostalim zemljama u okruženju Garčević očekuje nastavak saradnje sa novim predsjednikom Hrvatske:

"Naše dvije zemlje imaju odlične dobrosusjedske odnose koji su u kontinuiranom usponu i zato očekujemo da ćemo kao i do sada imati vrlo plodonosnu saradnju kako sa hrvatskom Vladom tako i sa novim predsjednikom. Ne očekujemo da će u tom pogledu doći do bilo kakvih promjena i zato smatramo da će i godine koje su pred nama biti obilježene još dodatnim novim oblastima gdje će Crna Gora i Hrvatska blisko sarađivati."

Novi predsjednik Hrvatske treba da nastavi sjajnu politiku koja je i do sada vođena u odnosu na Crnu Goru, a koju je sprovodio aktuelni predsjednik Stjepan Mesić, kaže ambasador Hrvatske u Crnoj Gori Petar Turčinović. "To znači nastavak dobrih političkih odnosa, porast ekonomskih odnosa, a sve u cilju razvoja stabilnosti regiona i ukupan prosperitet", kaže Turčinović i dodaje:

"Očekujem da će novi predsjednik omogućiti da i Hrvatske i Crna Gora zajedno kao faktori stabilnosti cijele regije doprinose razvitku regije i to je ono što će vjerojatno biti jedna od ključnih zadaća novoga predsjednika, obzirom da su i dosadašnji odnosi i do sada ocijenjeni izvanrednima između Hrvatske i Crne Gore, ali sada nastaje jedno razdoblje zajedničkog djelovanja na stabilnost cijele regije i na način da bi ta sigurnost omogućavala stabilnost, a ta sigurnost onda omogućavala i dalje bolji ekonomski razvoj u regiji."

PODRŠKA HRVATIMA U CRNOJ GORI

Dosadašnji predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić je osoba koja je otvorila odnose sa Crnom Gorom i tokom dosadašnjih mandata instistirao je na normalizaciji odnosa sa Crnom Gorom nakon godina ratova na prostoru bivše Jugoslavije. U martu 2007. godine Mesić je postao počasni građanin Podgorice uz obrazloženje da je Mesić prepoznat u Crnoj Gori kao mirotvorac i čovjek koji je okrenuo novu stranicu u istoriji ovih prostora. Ambasador Turčinović podsjeća na Mesićeve veze sa Crnom Gorom:

"Ne treba zaboraviti da je predsjednik bio među onima koji je otvarao odnose sa Crnom Gorom, da je u Crnoj Gori bio još dok nije bio predsjednik, da je inzistirao na dobrosusjedskim odnosima prije osamostaljenja Crne Gore, da je predsjednik Mesić bio taj koji je bio jedan od inicijatora, nositelja i kreatora dobrih odnosa sa Crnom Gorom, tako da mislim da se ta uloga se sada može nazvati povjesnom ulogom."

Predsjedničkog kandidata Ivu Josipovića podržala je Hrvatska građanska inicijativa, stranka koja okuplja hrvatsku nacionalnu zajednicu u Crnoj Gori, a čiji predsjednik Marija Vučinović očekuje od novog hrvatskog predsjednika da da podršku Hrvatima u Crnoj Gori.

"Što se tiče nas kao Hrvata očekujemo malo više podrške od strane Republike Hrvatske, kako od novoga predsjednika tako i od Vlade Republike Hrvatske. Smatramo da smo malo podržani, da se malo više treba voditi računa o nama Hrvatima u Crnoj Gori", smatra Vučinović.

Gradonačelnik Kotora Marija Ćatović je podržala Milana Bandića tokom predsjedničke kampanje u Hrvatskoj. Kako kaže, to je bila njena lična podrška, a od novog Predsjednika Hrvatske očekuje, između ostalog, da posjeti Kotor.

"To nije stav DPS-a nego neki moj lični stav prema gospodinu Bandiću zato što se poznajemo. U svakom slučaju, nadam se da će odnosi dvije države biti kao što su bili i do sada u dobroj saradanji, a što se tiče samog grada Kotora normalno da se nadamo da će i budući Predsjednik Hrvatske doći u Kotor, s obzirom da tu ima dosta Hrvata koji žive", objašnjava Ćatovićeva.
XS
SM
MD
LG