Dostupni linkovi

Opozicija kategorična: Bez srpskog u školama nema Izbornog zakona


Učenici ispred jedne od osnovnih škola, ilustrativna fotografija
Učenici ispred jedne od osnovnih škola, ilustrativna fotografija
Navodna proceduralna greška crnogorske Vlade, zbog koje je sjednica Skupštine na kojoj će se razmatrati prijedlog Izmjena Zakona o opštem obrazovanju zakazana za 2. septembar, u prvi plan izbacila je pitanje da li će školska godine početi dan ranije, odnosno kao i uvjek 1. septembra.

Dok u ministarstvu prosvjete poručuju da promjene školskog kalendara nema, prosrpske partije kategorične su da nastava ne može početi dok se ne riješi pitanje statusa srpskog jezika u nastavnom procesu.

Svaki pokušaj da se riješi komplikovani politički rebus u Crnoj Gori u susret 10. septembru, kao krajnjem roku do kada treba da bude usvojen Izborni Zakon kao uslov za početak pregovora sa Evropskom unijom, političku situaciju kao da još više zapetljava.

Paradoksalno, vlast i opozicija gotovo su postigli rješenje o samom Izbornom zakonu, kao i o Zakonu o državljanstvu, ali je pitanje srpskog jezika ostao kamen spoticanja, uprkos načelnom dogovoru premijera Lukšića i predstavnika opozicije o njegovom vraćanju u obrazovni sistem.

Iako je bilo logično da to pitanje bude riješeno prije početka školske godine, Vlada je naknadno parlamentarnu sjednicu zakazala za 2. septembar, na kojoj bi poslanici razmatrali izmjene Zakona o opštem obrazovanju, što je uslov opozicije za podršku Izbornom zakonu.

Nema kompromisa

To je otvorilo pitanje – da li će nastava u crnogorskim školama početi na vrijeme. Sudeći po izjavi Gorana Danilovića iz Nove srpske demokratije, djeca čiji je maternji srpski 1. septembra neće u klupe.

"Ako u narednih nekoliko dana stvar ne bude jasna, ako ne budemo imali odgovor od Vlade i njenih nadležnih ministarstava kako misle
"Suštinska ravnopravnost je u izučavanju nastavnog predmeta i tu nema popuštanja i nema kompromisa između prava i diskriminacije", naglašava Danilović.

da ono što su prihvatili kroz tačku 4 našeg dogovora da realizuju u praksi, kako se ostvaruje ta apsolutna ravnovrapvnost i obaveznost srpskog jezika, pored crnogorskog, mislim da niko neće čekati 2. septembar jer je to onda sjednica reda radi. Jer nije dovoljno samo izmijeniti zakon i pored crnogorskog obezbijediti da se nastava može odvijati i na srpskom, ijekavskog izgovora. To je jedan preduslov. Ali suštinska ravnopravnost je ravnopravnost u izučavanju nastavnog predmeta i tu nema popuštanja i nema kompromisa između prava i diskriminacije", naglašava Danilović.

U najjačoj opozicionoj Socijalističkoj narodnoj partiji da bi spriječili situaciju u kojoj bi učenici bili najveće žrtve, kako nam kaže Aleksandar Damjanović, predlažu da se skupštinska sjednica održi 31. avgusta na kojoj bi se u paketu razmatrao i Izborni zakon i izmjene zakona o opštem obrazovanju.

Aleksandar Damjanović
"Mi smo u SNP-u jasni da se dogovor koji su postigli premijer Lukšić i predstavnici opozicije dosledno implementira u svakom njegovom slovu, da se sve ono što su pod zakonska akta i pripreme obavi do 1. septembra jer smatramo da je to lako i moguće uraditi ako postoji politička volja, tako da đaci ne smiju i ne moraju da budu žrtve političkih sporazuma i dogovora. Naravno, i da se sjednica koja je zakazana za 2. septembar, po nama, svakako može zakazati već prvoga septembra, poslovničkom odredbom 15 dana roka za vanrednu sjednicu ne može biti prepreka ovako važnom pitanju", navodi Damjanović.

Za potpredsjednika Pokreta za promjene Branka Radulovića, 2. septembar, za kada je Vlada zakazala sjednicu Skupštine kako bi zakonski vratila srpski u školski sistem prihvatljiv je ali samo pod uslovom da se odgodi početak školske godine i u međuvremenu donesu svi podzakonski akti.

No, kako nam je saopštila portparolka ministarstva prosvjete Vesna Gajević, u tom ministarstvu ne razmišljaju o prolongiranju početka školske godine i prema važećem kalendaru koji je potpisao ministar nastava počinje u regularnom terminu, 1. septembra.

U toj varijanti stav Nove, prema riječima Gorana Danilovića, biće kategoričan.

"Žao mi je što se Vlada igra vatrom, a to je doslovce tako misleći da je narod nezainteresovan da odbrani svoje osnovno pravo i svoje elementarno dostojanstvo. To će Crnu Goru u procesu integrisanja i dalje politike plašim se skupo koštati", upozorava Danilović.

"Ukoliko postoji politička volja, a mislim da je u SNP ima, mislim da možemo u paketu to da riješimo do prvoga septembra i da đaci lagano idu u školu a da se ispuni naša međunarodna obaveza, onaj ključni uslov za nastavak evropskih integracija. Mi ostajemo pri tome da, ukoliko parlament ne završi svoje obaveze i ne omogući dalje integracije ovoga društva u svakom pogledu, onda se postavlja pitanje smisla postojanja tog parlamenta", zaključuje Aleksandar Damjanović iz SNP-a.
XS
SM
MD
LG