Dostupni linkovi

Vlasti i opozicija gotovo usaglasili izborni zakon


Diskusija o izbornom zakonu, Skupština Crne Gore, juli 2011
Diskusija o izbornom zakonu, Skupština Crne Gore, juli 2011
Suprotno svim očekivanjima, tokom sjednice kolegijuma Predsjednika Skupštine posvećene izbornom zakonu, vlast i opozicija u četvrtak su postigli visok nivo saglasnosti.

Ukoliko se narednih dana dogovore u vezi preostalih spornih pitanja, Crna Gora će otvoriti vrata za mogućnost da joj Evropska komisija odredi datum početka predpristupnih pregovora i tako izađe iz dugotrajnog političkog "ćorsokaka".

Tokom sjednice kolegijuma predsjednika parlamenta, tekst budućeg izbornog zakona je dobio i više od potrebne dvotrećinske većine, a jedan od opozicionih uslova za podršku tom zakonu - dodjeljivanje državljanstva svim građanima koji imaju biračko pravo, a nemaju crnogorsko državljanstvo je na putu da bude ispunjen.

Prijedlog vladajućih partija je da svi građani Crne Gore koji su u biračkom spisku, a nemaju crnogorsko državljanstvo, ali imaju prijavljeno prebivalište pet godina prije referenduma, dobiju državljanstvo uz jedini uslov da potpišu izjavu da se odriču prethodnog, ali bez obaveze da pribavljaju otpust iz državljanstva koje trenutno imaju.

Ovaj prijedlog su na sto stavile obje članice vladajuće koalicije, a više detalja je iznio šef poslaničkog kluba dominantne Demokratske partije socijalista Milutin Simović.

"Ta izjava nema pravno dejstvo, ta izjava služi prije svega u cilju stvaranja jednakih uslova u odnosu na one građane koji su već dobili crnogorsko državljanstvo a za njegovo dobijanje morali su da donesu rješenje o otpustu iz drugog državljanstva. To je zahtjev i DPS i SDP i smatrali smo da je to minimum koji bi obezbijedio jednakost svih građana Crne Gore. Dakle, ponavljajući da ta izjava nema nikakvo pravno dejstvo ali je ipak u funkciji izjednačavanja svih građana koji su u tom postupku bili prije donošenja ovog eventualnog novog zakona o državljanstvu", pojasnio je Simović.

Sjednicu zakazati prije školske godine

Predstavnici opozicionih partija su nakon sjednice kolegijuma iskazivali mješovite emocije. Bili su zadovoljni zbog postignutog saglasja u vezi teksta budućeg zakona i u vezi približavanja dogovora o državljanstvu.

Goran Danilović
Razočarenje, međutim, nijesu skrivali zbog činjenice da se sjednica parlamenta na kom bi se usvojili zakoni ne može zakazati prije 5. septembra, jer je Vlada, procesuirajući Prijedlog zakona o opštem obrazovanju kojim treba urediti pitanje upotrebe maternjeg jezika u školama, propustila da traži vanrednu sjednicu.

"Neko je strašno stalo da se uđe u krizu i da se odlučuje 4, 5 i 6 Šta je rješenje ja ne znam. Na Vladi je korak. Zaboravili su prošli put da pošalju predlog za zakazivanje vanredne sjednice. Meni to djeluje potpuno neubjedljivo. U ovakvom trenutku zaboraviti takvu stvar možete samo namjerno. A izgovore koje koristi rukovodstvo parlamenta, prije svega predsjednik, mi djeluju potpuno destimulativno. Mislim da se ljudi raduju proceduralnim zamešetaljstvima i nedostacima i da jedva čekaju da vide kako će da se reaguje. Ja to ne priželjkujem ali budite sigurni da nećemo dozvoliti da budemo prevareni ovoga puta", upozorava Goran Danilović iz Nove srpske demokratije.

Opozicionari traže da se nađe način da se sjednica zakaže prije početka školske godine, jer bi se u suprotnom, kako kažu, obesmislilo
ozakonjenje njihovog zahtjeva za potpuno izjednačavanje školskog statusa crnogorskog, koji je službeni i srpskog, koji govori najviše građana Crne Gore.

"Ukoliko krene školska godina, ukoliko stane ova konfuzija koja danas postoji, tada se ne može post festum djelovati. Kako to upriličiti da to bude normalno? Jer drugačije svrha ovoga zakona ne postoji. Ukoliko postoje čvrsta riječ i obećanje ove izvršne vlasti tada bi joj vjerovali. Da li je poštovan prethodni dogovor? Teško im je vjerovati, kako im vjerovati?", pita Branko Radulović iz Pokreta za promjene.

Pregovori vladajućih i opozicionih partija o budućem izbornom zakonu traje već četiri godine i do sad je sedam puta produžavan rok za njegovo usvajanje.

Novi zakon o izboru poslanika, koji bi bio usaglašen sa Ustavom Crne Gore koji je usvojen nakon osamostaljenja, jedan je od uslova koje je Evropska komisija postavila za odredjivanja datuma početka predpristupnih pregovora.

Uslov za njegovo izglasavanje je najmanje dvotrećinska podrška, što do sada nije ostvareno, zbog odbijanja vlasti i opozicije da pronađu kompromisno rješenje.

Crnogorska skupština o srpskom jeziku 2 . septembra

Crnogorska skupština o srpskom jeziku 2 . septembra

Crnogorska skupština bi 2. septembra trebalo da razmotri izmjene Zakona o opštem obrazovanju kojim je pored obaveznog crnogorskog u školama predviđena nastava na srpskom i drugim jezicima u službenoj upotrebi u Crnoj Gori.

Sjednicu je za 2. septembar zakazala Vlada, potvrđeno je u četvrtak uveče medijima u kabinetu premijera Igora Lukšića.

Izmjene zakona koje predviđaju nastavu i na srpskom uslov je opozicije za podršku izbornom zakonu čije usvajanje je jedan od neophodnih uslova za dobijanje datuma pregovora o članstvu sa EU.

Parlament bi o izbornom zakonu trebalo da se izjasni 6. septembra.
XS
SM
MD
LG