Dostupni linkovi

SDP drži ključeve podgoričke vlasti


Lokalni izbori u Crnoj Gori, 23.05.2010. Foto: Savo Prelević
U novom sazivu za Skupštinu opštine Podgorica, Socijaldemokratska partija će imati pet mandata ali i ključnu ulogu u formiranju buduće vlasti na nivou glavnog grada.

Na izborima u Podgorici nijedna lista nije osvojila apsolutnu većinu. Koaliciji okupljenoj oko DPS nedostajao je jedan mandat do 29. koji donosi većinu. Opoziciona lista osvojila je 24 a SDP pet mandata.

Upravo će od Socijaldemokrata zavisiti kako će izgledati buduća vlast u glavnom gradu.

Nosilac liste koalicije okupljene oko DPS, Miomir Mugoša, poručio je da nema razloga da ikoga zove na postizborne pregovore i da DPS neće pristati ni na kakve ucjene ni SDP ni drugih partija.
Miomir Mugoša Foto: Savo Prelević


"Pa, nema razloga da ja zovem nikoga. Ja sam rekao da na ultimatume i ucjene pristati nećemo ma sa koje strane da dolaze. To nikada nijesmo radili. Mi smo jedna velika, široka, demokratska snaga. U svakom slučaju, mi smo ohrabreni, 23 i još pet novih, to je 28 mandata , a svi su dobili manje.Jedan mandat manje SDP-a, dva manje ova koalicija , što je sve zajedno bilo," rekao je Mugoša.

U SDP, međutim, Mugošu podsjećaju da nije ispunio ono što je najavljivao uoči izbora.

"Mislim da gospodin Mugoša nije održao predizborno obećanje.Govorio je o tome da će njegova koalicija osvojiti apsolutnu vlast.Mislim da će SDP sa rezultatom koji je ostvarila, narednih dana definisati svoje programske principe a ne mislim da će u ovom trenutku mišljenje gospodina Mugoše biti presudno . Svakako da je za nas u ovom trenutku mnogo važnije da definisane programske principe, još jednom usaglasimo sa građanima Podgorice.Tek nakon toga bi razgovarali o eventualnom formiranju vlasti u Podgorici," rekao je portparol SDP-a Raško Konjević.
Mugoša je poručio da će SDP vrlo brzo biti "na probi", navodeći da čeka da vidi da li će ta partija održati riječ iz dogovora uoči izbora, ali nije želio da saopšti o kakvim dogovorima je riječ.

"Biće vrlo brzo na probi , da vidimo gdje smo stali i da li će neko mijenjati principe , programe itd.To nije bio postizborni dogovor , to je bio dogovor uoči samih izbora, 10 do 15 dana prije.Ja samo kažem da se ja držim tog dogovora i da vidimo da li će neko drugi održati riječ, bez obzira na ovaj rezultat , koji je, ponavljam izvanredan za DPS," rekao je Mugoša.

Mugoša ostaje do septembra 2011.

U SDP kažu da ne znaju o kakvom dogovoru govori Mugoša.

"Ja ne znam na šta je gospodin Mugoša mislio , niti mislim da je to nešto važno, previše.Rekao sam da Mugoša nije održao riječ tako što nije osvojio većinu , što je obećavao tokom kampanje. Ne znam o čemu Mugoša govori ali svakako da mi ne želimo da se vraćamo u prošlost, na nešto što je bilo mjesec ili mjesec i po dana.Mi želimo da idemo naprijed, da vidimo koje su to ključne stvari u Podgorici koje treba mijenjati.Ono što smo rekli jeste da treba mijenjati način i stil upravljanja u Podgorici," rekao je Konjević.
Raško Konjević


Upitan kako vidi to da su iz SDP ponudili i opozicionoj koaliciji, na neki način, pregovore, Mugoša je kazao da za to nije čuo. On je dodao da će, kao nosilac liste i predstavnik najjače političke strukture u Glavnom gradu, biti pregovarač sa SDP-om.

"Nadam se da će biti tih pregovora ako bude bićete obaviješteni .Što se mene tiče možemo javno da razgovaramo," rekao je Mugoša.

Za SDP postoje dva najvažnija uslova za formiranje buduće vlasti u glavnom gradu i Konjević je podsjetio na njih:

"Ključan uslov SDP-a jeste da u Podgorici želimo da sačuvamo stabilnosti i želimo da formiramo vlast sa onima koji na bilo koji način ne dovode ono što je ključni princip na državnom nivou a to je očuvanje obnovljene crnogorske nezavisnosti. Ključni programski principi za Podgoricu su vrlo precizno definisani i kažem , za nas je mnogo važnije da ih iskonsultujemo sa građanima, a u narednim danima biće vremena za pregovore o formiranju vlasti."

Iako je SDP najavila da, ukoliko bude od njih zavisilo, a kako izgleda i hoće zavisiti od njih, Mugoša neće dobiti podršku SDP, ako ga DPS ponovo predloži za gradonačelnika Podgorice.

Kako god da bude, Mugoša do septembra iduće godine ostaje na mjestu gradnačelnika.

*********
Pročitajte i ovo:

Opozicija traži uzrok lošeg izbornog rezultata
DPS-u 12 opština, bez većine u Podgorici
Četiri godine nezavisnosti: Napredak i izazovi
Birači izloženi političkoj segregaciji
Predizborna kampanja uz jezik uvreda i teških riječi

Svetozar Jovićević o rezultatima izbora

Svetozar Jovićević o izborima
(Razgovarao: Esad Krcić)

Rezultate lokalnih izbora u Crnoj Gori za RSE komentariše i analizira profesor Univerziteta i politički analitičar Svetozar Jovićević.

RSE: Da li su lokalni izbori donijeli neki suštinski kvalitet ili je sve ostalo po starom?

Jovićević: Skor da je sve po starom. Na žalost. Tu skoro da ništa novo nema. Ja skoro da nisam previše očekivao. Što šta se ponovilo i u retorici i u ponašanju. Ja ovo govorim pod pretpostavkom da je sve bilo korektno u samom izbornom procesu, naročito u Podgorici. Ja nijesam siguran u to ali polazim od pretpostavke da je sve bilo korektno.

RSE: Šta je presudno uticalo na rezultat po kojem, čini se najmanje razloga za zadovoljstvo ima ujedinjena opozicija?
Jovićević: Već duže vremena se njegovalo to uvjerenje da je to ujedinjenje spasonosni lijek zahvaljujući kojem se ova vlast može smijeniti. Ja nijesam dijelio takvo mišljenje. Uz to kada se dodaju i pojedinačna neoprezna istupanja oko simbola čak i oko državnog pitanja, ostajale su i mnoge dileme i sumnje.koliko god to bili ne baš brojni slučajevi, dovoljan je bio jedan da, čini se mnoge pokoleba. A uz to, nijesam siguran da je i to pozivanje iz susjedne države nekoliko uglednika, koji bi uticali na Bošnjake i Muslimane u Crnoj Gori da glasaju za dio opozicije ili opoziciju. Milsim da to nije ni malo doprinijelo opštem utisku, čak mislim da je štetilo. Naši Bošnjaci i Muslimani, to treba shvatiti, jesu autentičan narod u Crnoj Gori i teško da iko, ma koja ličnost, ma kakvog autoriteta van Crne Gore na njih može bitno uticati.

RSE: Kako vidite poziciju SDP-a nakon ovih izbora? Da li je realno da će pregovarati sa opozicijom i da li će se nešto promijeniti unutar njihove koalicije sa DPS-om?

Jovićević: Uslijed svega ovoga, ovog nedostatka opozicionog bloka, nedostatka jake suverenističke snage unutar njih , iz toga je profitirala SDP, bar prividno. Bez obzira što će oni u svom već ustaljenom stilu, naročito sami vrh te stranke, tumačiti to kao rezultate svoje vjekovne, da se tako našalim, principijelnosti, ispravnosti itd., oni su sada taj tas na vagi.

Kako će oni to iskoristiti? Ja sam prilično siguran, bilo bi za mene potpuno iznenađenje kada bi ovo rukovodstvo SDP sjelo sjutra i vodilo ozbiljne razgovore s opozicijom oko koalicije sa njima. Ja prosto to ni u snu ne očekujem da će se desiti. Oni će koristit tu svoju povoljnu poziciju povlađivanja i jedne i druge strane prema njima pa će odlučivati prema onome kako im se nešto sviđa. Kada gradonačelnik bude radio nešto što im se sviđa, oni će glasati sa DPS-om, a kada im se ne sviđa i budu željeli da ga ograniče u bahatosti i samovoljnosti , oni će glasati protiv njega. I to će se tako, čini mi se, kretati do godinu, do izbora novog gradonačelnika. Teško da mogu pogaziti svoje javno izrečeno obećanje da će nakon toga ponovo glasati za istog gradonačelnika. Vjerovatno će insistirati i koristiti svoju poziciju da se gradonačelnik promijeni. Ja sam lično imao utisak da mnogima unutar DPS to i ne bi bilo mnogo žao.

Pogledajte komentare (2)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG