Dostupni linkovi

Podgorica oblijepljena plakatima sa skrivenom porukom


Podgorica, Foto: Savo Prelević
Podgorica, Foto: Savo Prelević
Manje od mjesec je do izbora u Podgorici koja još nije išarana predizbornim porukama. Komunalci ipak već imaju pune ruke posla pošto su po čitavom gradu i okolini oblijepljeni plakati bez natpisa i potpisa. Podgoričanima je stoga ostalo samo da nagađaju šta simbolizuje otvorena šaka sa crvenom pozadinom.

"Da ima šest prsta asociralo bi me, ali pošto je pet onda pojma nemam."
"Crvena boja asocira na slobodu. Komunizam, slobodu naroda, freedom."
"Pitaj nas nešto o "Barseloni". Mi se u politiku ne razumijemo. Ako imaš nešto u vezi fudbala."


Tako su oni koji su ugledali jedan od brojnih plakata sa otiskom otvorena šake na crvenoj podlozi pokušali da odgonetnu šta je nepoznati autor htio da kaže. No pošto je ostalo manje od mjesec do održavanja izbora u Podgorici koji po svom značaju mogu imati dalekosežnije posljedice po crnogorsku političku scenu, prva pretpostavka je da je riječ o partijskom marketingu.

Upravo to potvrđuju saznanja podgoričke štampe po kojima je autor plakata Socijaldemokratska partija, manja članica vladajuće koalicije, koja nakon višegodišnjeg partnerstva sa Demokratskom partijom socijalista na izbore u glavnom gradu izlazi samostalno. Šta kaže poslanik te partije Raško Konjević:

Raško Konjević
"Ne bih komentarisao nezavanična pisanja pojedinih medija. Mi smo potpuno saglasni da će SDP tokom ove kampanje da vodi računa o gradu, o njegovoj čistoći i naš slogan jeste upravo čisti izbor i pozitivna kampanja, tako da ni u kom smislu nećemo uticati da grad naružimo bilo kakvim svojim aktivnostima koje su karakteristične za izborne cikluse."

Prethodnica nove poruke


Koliko je uobičajena takva vrsta anonimnog oglašavanja, na kakvu vrstu efekta računa autor i je li ona prethodnica konkretnije poruke sa jasnijom ciljnom grupom? Objašnjenje smo potražili od komunikologa Milice Kadić Aković:

"To je prethodnica jedne nove poruke koja će da nam definitivno pomogne da dešifrujemo ono što nas sada intrigira, a to je ko je pošiljalac poruke i kakva je sama poruka. I upravo to je i cilj takozvanih sekvencijalnih reklama koje su upravo to, intrigiraju svakog posmatrača jer pokušava da dozna izvor i sadržaj poruke, a zatim nude rješenja, čime postižu jači efekat."


Milicu Kadić Aković smo pitali i koliko sa stručnog stanovišta jedna takva vrste neverbalne poruke može da asocira na jednu drugu šaku, stisnutu u pesnicu, koja je bila simbol pokreta Otpora u Srbiji:

"Sa stručnog aspekta definitivno neka paralela postoji ili da se napravi nešto što je drugačije od onoga što je bila poruka u oktobru da će se primjenjivati neka druga sredstva, a vidjećemo kada dešifrujemo poruku koja će to sredstva biti ili da se povuče paralela. Mi definitivno sada to ne znamo, ali utisak je snažan jer crvena boja ustvari znači i znak na neku uzbunu, pokretanje aktivnosti, puno emocija, puno energije. Crvena je vrlo simbolična u tom smislu."


U međuvremenu podgorički komunalci imaju pune ruke posla u uklanjanju crvenih plakata koji su oblijepljeni i na mjestima koja nijesu predviđena za oglašavanje. Ni njima nije poznato ko ih postavlja ali ako utvrde da je nalogodavac pravno lice slijedi mu kazna od 165 eura. A na šta će glavni grad ličiti u susret izborima 23. maja, kada partijski rat plakatima uzme zalet, pitali smo naše sagovornike sa početka priče.

"Bića išarana Podgorica, kao što su i svi prethodni izbori to pratili, to šaranje grada, biće i sada."
XS
SM
MD
LG