Dostupni linkovi

Opozicija 'internetom' pokušava pridobiti birače


Kampanja opozicije, Foto: Savo Prelević
Kampanja opozicije, Foto: Savo Prelević
Zahuktava se kampanja pred izbore u 14 crnogorskih opština medju kojima i ona u glavnom gradu Podgorici. Očito je da su svi akteri svjesni da glasanje 23. maja prevazilazi lokalni značaj i da može biti uvod u političke promjene na višem nivou.

Objedinjena crnogorska opozicija pred izbore u glavnom gradu odlučila je da promotivnu kampanju vodi na lokacijama koje simbolizuju neuspjele projekte aktuelne podgoričke vlasti. Tako su se okupili ispred ogromne rupe koja zjapi na mjestu gdje je gradonačelnik Miomir Mugoša ugovorom potpisanim sa italijanskom firmom “Bolići” još 2004. najavio podizanje velelepnog hotela.

Obučeni u bijele košulje koje bi trebalo da simbolizuju njihovu čistu prošlost, pred ograđenim gradilištem iznijeli su sumnju kako je u projekat upetljana korupcija. Velizar Kaluđerović:

"Kada nakon izbora 23. maja ove godine koalicija "Bolja Podgorica - Bolja Crna Gora" bude u prilici da konstituiše odborničku većinu jedna od prvih aktivnosti kojoj ćemo pristupiti jeste da raskinemo ugovor sa neodgovornim stranim partnerom i da naravno utvrdimo odgovornost pojedinaca jer postoji osnov sumnje da su ovdje motivi koruptivne prirode jer nema drugog odgovora na pitanje zbog čega odgovorni u glavnom gradu ništa ne čine da se raskine ugovor, odnosno pokrene postupak naknade štete zbog nepoštovanje ugovorenih obaveza."

Miomir Mugoša, Foto: Savo Prelević
U isto vrijeme prvi čovjek glavnog grada Crne Gore obilazio je podgorički dom zdravlja okružen brojnim novinarima. Na pitanje šta je bilo sa izgradnjom hotela Bolići čiji je kamen temeljac postavljen referendumske 2006, Miomir Mugoša je odgovorio.

"Učinićemo tri stvari, tri prva koraka veoma značajna. Konačno smo raščistili sa kompletnom projektnom dokumentacijom koju ćemo prezentirati na uvid onima koji su obrazovani i koji mogu da shvate šta tu piše. Konačno, odrađeni su pripremni radovi, urađen je projekat organizacije gradilišta. Mislim da je izabrani izvođač za izvođenje tih radova i konačno mislim da je sada italijanski partner sada na potezu, poslije 18 predugovora sa Merriotom da potpišu ugovor i sa vjerovatno Evropskom investicionom bankom i da konačno počnemo da gradimo taj hotel.“


Sa druge strane, Socijaldemokrate, dosadašnji kaolicioni partneri Mugošine Demokratske partije socijalista, koji poslije više godina savezništva u glavnom gradu sami izlaze na izbore, počeli su prikupljanje potpisa podrške građana za projekat „Podgorica bez žice“, koji bi svima omogućio najjednostavniji pristup internet mreži.

Ništa se ne ispunjava


U SDP smatraju da je taj projekat uprkos ekonomskoj krizi finansijski izvodljiv. Na pitanje koliko to ima veze sa predizbornom kampanjom aktivistkinja te partije Maja Vukčević odgovara:

Predizborna kampanja opozicije
“Socijaldemokratska partija oduvjek je bila drugačija,imala je nove ideje, radila je i mimo kampanje o čemu svjedoče brojni projekti koje smo odradili u prethodnih par godina, tako da smatram da se ovo može ali ne mora protumačiti kao vid akcije koju radimo za kampanju,ovo prije svega radimo za građane Podgorice.”

A koliko su Podgoričani zainteresovani za “Grad bez žice” provjerili smo na licu mjesta:

“Ljudi nam sami prilaze i redom potpisuju. Kao što smo i očekivali najveći je odziv od mlade populacije kojima je internet neophodan.”

No među onim mladima koji su pokazali entuzijazam za lak pristup internetu nijesmo naišli i na one koji vjeruju predizbornim obećanjima, ma sa koje strane dolazili.

“Nimalo, nego eto, to je za internet koji dosta koristimo pa možda ispune nešto!”

RSE: Koliko ti vjeruješ predizbornim obećanjima ma sa koje strane dolazili?

“Ja mislim da se to skoro ništa ne ispunjava. Mi još nijesmo punoljetnji pa nemamo pravo glasa, ali mislim da se to skoro ništa ne ispunjava .”

“Ne vjerujem, samo sebi vjerujem!”


Na kraju, vjeruje li u budućnost kakvu nam nude pred izbore, pitali smo i muškarca srednjih godina koga smo zatekli kako hodajući prodaje cigarete gradskim ulicama:

“S obzirom na dosadašnja obećanja i na pređašnjim izborima i činjenice da ni vlast ni opozicija od njih nije ni 30 odsto ispunila i s obzirom na ekonomsku krizu i sva dešavanja, teško je povjerovati u ta obećanja.”
XS
SM
MD
LG