Dostupni linkovi

DPS-u 12 opština, bez većine u Podgorici


Lokalni izbori, 23.05.2010. Foto: Savo Prelević
Lokalni izbori, 23.05.2010. Foto: Savo Prelević
Od 14 opština u kojima su održani lokalni izbori, Demokratska partija socijalista je sa koalicionim partnerima ili samostalno, najviše glasova osvojila u 12 opština, saopšteno je iz partijskih štabova, ali neće moći u svim tim opštinama da samostalno formira vlast.

Demokratska partija socijalista je pobijedila u Podgorici, Kolašinu, Žabljaku, Andrijevici, Šavniku, Beranama, Bijelom Polju, Baru, Danilovgradu, Plavu i Rožajama.

Opoziciona Socijalistička narodna partija je pobijedila u Plužinama, gdje je samostalno nastupila, a tijesnom većinom opoziciona koalicija je pobjedila u Pljevljima.

Glavna politička borba se vodila u Podgorici između koalicije koju predvodi Demokratska partija socijalista i udružene opozicije.

Prema posljednjim nezvaničnim podacima buduća vlast u Glavnom gradu odlučivaće se u pregovorima sa Socijaldemokratskom partijom koja je samostalno nastupila na ovim izborima jer ni jedan od dva bloka nije osvojio apsolutnu vlast.
Milo Đukanović na lokalnim izborima,23.05.2010. Foto: Savo Prelević


Damir Šehović iz Socijaldemokratske partije je izrazio zadovoljstvo što će ta partija odlučivati koji će politički blok formirati vlast u glavnom gradu Crne Gore:

"Drago mi je da nam rezultati daju za pravo da kažemo da su građani prepoznali našu dosljednost, našu principijelnu politiku i činjenicu da smo dvadeset godina na pravom putu. Posebno me raduje činjenica da smo kampanjom pokazali da akcenat stavljamo na mlade ljude, koji su ovoga puta zaista dali veliku podršku Socijaldemokratskoj partiji."

Odgovarajući na pitanje da li će u pregovorima o budućoj vladajućoj koaliciji u Podgorici dati prednost dosadašnjem koalicionom partneru Demokratskoj partiji socijalista Šehović je rekao:
Socijaldemokratska partija nema unaprijed utvrđenog koalicionog partnera


"Socijaldemokratska partija nema unaprijed utvrđenog koalicionog partnera. Uslov za pregovore sa bilo kojom političkom grupacijom je prije svega činjenica da ta politička grupacija mora Crnu Goru doživljavati svojom državom, Podgoricu svojim gradom, a ključna stvar je program, od čega nećemo odstupati. To će biti nešto što će nas opredjeljivati sa kojom ćemo stranom praviti postizbornu koaliciju."

Ideološke razlike

Profesor na fakultetu političkih nauka Miloš Bešić je komentarišući preliminarne rezultate izbora u Podgorici ocjenio za In televiziju da je Socijaldemokratska partija posljednjih deset dana porasla na račun Demokratske partije socijalista:

"U zadnjih deset dana, SDP je prikupljao glasove na štetu DPS-a. Opozitiona koalicija je i dalje rasla, prije svega na štetu Stranke srpskih narodnjaka. Kad je riječ o SDP-u, to je proporcionalno DPS-u. Kako je rastao SDP, tako se smanjivao DPS. To su bili trendovi koji su se do kraja realizovali."

Pristalice Demokratske partije socijalista su poslije 22 sata započele slavlje na ulicama Podgorice.
Lokalni izbori održani u 14 opština Foto:Savo Prelević


A opoziciona koalicija je izrazila nezadovoljstvo što je, kako su rekli, više hiljada građana bilo premješteno sa jednog na drugi birački spisak.
Nedemokratski karakter vlasti u Crnoj Gori, i očigledan politički respekt i strah od političke snage koalicije "Bolja Podgorica - bolja Crna Gora", dodatno je motivisao režim da pojača izborne manipulacije


"Nedemokratski karakter vlasti u Crnoj Gori, i očigledan politički respekt i strah od političke snage koalicije "Bolja Podgorica - bolja Crna Gora", dodatno je motivisao režim da pojača izborne manipulacije koje su nažalost karakterisale i današnji izborni dan," rekao je Velizar Kaluđerović.

Demokratska partija socijalista (DPS) i Socijaldemokratska partija (SDP) nastili su zajedno u devet opština, dok su u pet opština, zaključno sa Podgoricom, nastupili odvojeno.

I opozicija u većini gradova nastupila sa jedinstvenom listom, a izuzetak su Plužine i Rožaje.

Iako su u pitanju lokalni izbori, intezitet i teme kampanje: od borbe protiv kriminala i korupcije koju je forsirala opozicija, do očuvanja obnovljene državnosti koju je fokusirala vlast, potvrdile su opšte ocjene da značaj ovih izbora prevazilazi pitanje ko će vrsiti lokalnu vlast.

Osim toga ovo je prvi put da vlast za protivnika ima gotovo kompletnu opoziciju koja je uspjela da se ujedini i pored velikih ideoloških razlika.

Pročitajte i ovo:

Zatvorena birališta, izlaznost u većini gradova preko 50 posto
Birači izloženi političkoj segregaciji
Predizborna kampanja uz jezik uvreda i teških riječi
I vlast i opozicija očekuju pobjedu

Svetozar Jovićević o rezultatima izbora

Svetozar Jovićević o izborima
(Razgovarao: Esad Krcić)

Rezultate lokalnih izbora u Crnoj Gori za RSE komentariše i analizira profesor Univerziteta i politički analitičar Svetozar Jovićević.

RSE: Da li su lokalni izbori donijeli neki suštinski kvalitet ili je sve ostalo po starom?

Jovićević: Skor da je sve po starom. Na žalost. Tu skoro da ništa novo nema. Ja skoro da nisam previše očekivao. Što šta se ponovilo i u retorici i u ponašanju. Ja ovo govorim pod pretpostavkom da je sve bilo korektno u samom izbornom procesu, naročito u Podgorici. Ja nijesam siguran u to ali polazim od pretpostavke da je sve bilo korektno.

RSE: Šta je presudno uticalo na rezultat po kojem, čini se najmanje razloga za zadovoljstvo ima ujedinjena opozicija?
Jovićević: Već duže vremena se njegovalo to uvjerenje da je to ujedinjenje spasonosni lijek zahvaljujući kojem se ova vlast može smijeniti. Ja nijesam dijelio takvo mišljenje. Uz to kada se dodaju i pojedinačna neoprezna istupanja oko simbola čak i oko državnog pitanja, ostajale su i mnoge dileme i sumnje.koliko god to bili ne baš brojni slučajevi, dovoljan je bio jedan da, čini se mnoge pokoleba. A uz to, nijesam siguran da je i to pozivanje iz susjedne države nekoliko uglednika, koji bi uticali na Bošnjake i Muslimane u Crnoj Gori da glasaju za dio opozicije ili opoziciju. Milsim da to nije ni malo doprinijelo opštem utisku, čak mislim da je štetilo. Naši Bošnjaci i Muslimani, to treba shvatiti, jesu autentičan narod u Crnoj Gori i teško da iko, ma koja ličnost, ma kakvog autoriteta van Crne Gore na njih može bitno uticati.

RSE: Kako vidite poziciju SDP-a nakon ovih izbora? Da li je realno da će pregovarati sa opozicijom i da li će se nešto promijeniti unutar njihove koalicije sa DPS-om?

Jovićević: Uslijed svega ovoga, ovog nedostatka opozicionog bloka, nedostatka jake suverenističke snage unutar njih , iz toga je profitirala SDP, bar prividno. Bez obzira što će oni u svom već ustaljenom stilu, naročito sami vrh te stranke, tumačiti to kao rezultate svoje vjekovne, da se tako našalim, principijelnosti, ispravnosti itd., oni su sada taj tas na vagi.

Kako će oni to iskoristiti? Ja sam prilično siguran, bilo bi za mene potpuno iznenađenje kada bi ovo rukovodstvo SDP sjelo sjutra i vodilo ozbiljne razgovore s opozicijom oko koalicije sa njima. Ja prosto to ni u snu ne očekujem da će se desiti. Oni će koristit tu svoju povoljnu poziciju povlađivanja i jedne i druge strane prema njima pa će odlučivati prema onome kako im se nešto sviđa. Kada gradonačelnik bude radio nešto što im se sviđa, oni će glasati sa DPS-om, a kada im se ne sviđa i budu željeli da ga ograniče u bahatosti i samovoljnosti , oni će glasati protiv njega. I to će se tako, čini mi se, kretati do godinu, do izbora novog gradonačelnika. Teško da mogu pogaziti svoje javno izrečeno obećanje da će nakon toga ponovo glasati za istog gradonačelnika. Vjerovatno će insistirati i koristiti svoju poziciju da se gradonačelnik promijeni. Ja sam lično imao utisak da mnogima unutar DPS to i ne bi bilo mnogo žao.

XS
SM
MD
LG