Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ukrupnjavanje političke scene


Foto: Savo Prelević

Komentarišući za Radio Slobodna Evropa rezultate parlamentarih izbora u Crnoj Gori, politički analitičari ocjenjuju da je politička scena poslije ovih izbora značajno izmijenjena zbog „sječe“ malih stranaka, te da je sada najznačajnije pitanje kako će buduća vlada odgovoriti na nadolazeće izazove.

Sada je najvažnije pitanje – kako će se buduća vlada nositi sa predstojećom krizom i obavezama u procesu evro-atlantskih integracija, ocjenjuje politički analitičar Srđan Darmanović, koji je kaže da postoji mogućnost da pobjednička koalicija zaokruži 50, od ukupno 81 mandata:

„Ako se zna da je i Demokratska unija Albanaca do sada bila neka vrsta koalicionog partnera vladajuće koalicije, onda se može desiti da vladajuća koalicija kontroliše i svih 50 mandata. To je, definitivno, do sada najubjedljivija pobjeda u posljednjih desetak godina ove koalicije i njene stožerne partije, Demokratske partije socijalista, tako da to nije iznenađenje. Ono što je bitno i što će sada biti zanimljivo postmatrati je kako će se nova vlada, koju će formirati stara vladajuća koalicija, nositi sa predstojećom ekonomskom krizom i sa obavezama koje proističu iz evro-atlantskih integracija vlade i zemlje uopšte. To će sada biti mnogo interesantnije pitanje, nego ovo što znamo. U svakom slučaju, ovakav rezultat daje vladajućoj koaliciji potpuno odriješene ruke u vođenju državne politike i oni će imati punu odgovornost za ono što će se u daljem periodu dešavati, a te odgovornosti neće biti male, jer ulazimo u godine, koje će na svjetskom nivou biti godine ozbiljnih izazova.“


Politički analitičar Miloš Bešić je ukazao na podatak da je vladajuća koalicija u Budvi osvojila preko 80 posto glasova. Izostanak opozicije iz demokratskog političkog ambijenta je loša stvar, rekao je Bešić.

Sa jednog od glasačkih mjesta, Foto: Savo Prelević
„Ili je u Budvi život savršen, ili je tamo opozicija jako, jako loša, pa su onda ovoliko izgubili. Nešto mora da objasni ovako veliku razliku. Znamo da je Budva imala jednu ekonomsku ekspanziju i da je život tamo bio bolji, ali objasniti ovako veliku razliku... Mislim da to nije dobro ni za lokalni parlament u Budvi, ni za ukupan demokratski politički ambijent. Izostanak opozicije iz demokratskog političkog ambijenta je loša stvar. Opozicija nije baš toliko loša. Jeste loša u nekim dijelovima i nekim nastupima, ali moramo, kao društvo, da se malo zamislimo zbog tako velike razlike.“

Rezultati izbora pokazuju da se u Crnoj Gori dogodila značajna promjena konfiguracije partijskog korpusa, ocijenio je politički analitičar Srđan Darmanović, koji ukazuje na ukrupnjavanje političke scene.

„Ovi izbori su, što za proporcionalni izborni sistem nije karakteristično, značili potpunu „sječu“ malih partija na političkoj sceni Crne Gore. Ko je ušao u parlament? Vladajuća koalicija predvođena Demokratskom partijom socijalista, stožernom partijom vladajuće koalicije i vlade. Zatim, opozicione: Socijalistička narodna partija, Nova srpska demokratija i Pokret za promjene. Sve „pojedinačne“ partije, bez koalicija. A, sve manje partije, ne računajući albanske za koje važe posebna izborna pravila, a vidjećemo šta će biti i sa narodnjačkom koalicijom... sve manje partije su nestale iz parlamentarnog života. To je vrlo interesantna karakteristika ovih izbora i to sa vrlo umjerenim cenzusom od tri posto.“
  • 16x9 Image

    Esad Krcić

    Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

XS
SM
MD
LG