Dostupni linkovi

Predizborne zloupotrebe državnih resursa


Milo Đukanović

Centar za monitoring, jedna od nevladinih organizacija koja prati regularnost izborne kampanje, nadgledaće zloupotrebe administrativnih i državnih resursa u toku kampanje i to institucionalnih, finansijskih i medijskih.

O dosada evidentiranim slučajevima zloupotrebe institucionalnih i finansijskih resursa u cilju partijske promocije koordinator Centra za monitoring Vlade Dedović je saopštio:

"Zabilježili smo, odnosno evidentirali smo slučajeve ponovnog poistovjećivanja državnih funkcija sa partijskim, evidentirali smo slučajeve upotrebe državih prevoznih sredstava u partijske svrhe, evidentirali smo pritisak javnih službenika na zaposlene, da li u opredjeljivanju svog biračkog prava ili u pogledu nekih drugih pritisaka kako što su posjete predizbornim skupovima, aktivno učešće u izbornoj kampanji. Ono što nas hendikepira jeste što u zakonu i u trenutnom zakonodavstvu Crne Gore ovakva ponašanja javnih službenika nijesu u značajnoj mjeri zastupljeni i na adekvatan način nije kažnjivo. Tako da se nadam da ćemo u narednom periodu i na tom zakonodavnom planu uspjeti da djelujemo kako bi se neki naredni proces u toj zakonodavno prihvatljivoj atmosferi da bismo za svaku određenu vrstu ponašanja imali predviđene kazne.“

Monitoring zloupotrebe administrativnih resursa u toku predizborne kampanje je pojekat Centra za monitoring koji ima za cilj da suzbije ovakve pojave. Prema objašnjenju Dedovića pod zloupotrebom državnih kapaciteta podrazumijeva se upotreba državnih ili javnih moći i resursa od strane nosilaca vlasti u cilju povećanja izbornog rezultata kroz kršenje ovlašćenja koja su im povjerena u vođenju javnih službi. Ovo kršenje se uglavnom vezuje za vladajuće partije:

"Zloupotreba administrativnih resursa i zloupotreba državnih resursa se, prema definiciji kao takvoj, vezuje za predstavnike vladajućih partija, nešto što se vezuje za državni odnosno taj stejt level je u konkretnom slučaju u Crnoj Gori vezano za predstavnike vladajućih partija, što naravno ne znači da na nekom lokalnom nivou gdje su predstavnici opozicije vlast može se desiti takođe da se javna dobra, odnosno opštinska dobra na tim opštinama koriste kao mehanizam za dobijanje prednosti u toku izborne kampanje što je svakako zloupotreba resursa sama po sebi."

Kada je riječ o zloupotrebi dražvnih medijskih resursa u toku izbornog procesa posebno će biti praćeni državni i mediji Radio Televizije Crne Gore i dnevni list "Pobjeda". Na pitanje da li se forsiranje medijskih izvještaja o Vladnim aktivnostima u informativnim emisijama takođe može smatrati dijelom kampanje Dedović je rekao:

"Imate na Radio Televiziji Crne Gore, u okviru redovnih informativnih emisija postoji posebno uređen segment koji se tiče izbora 2089. godine. To će biti predmet interesovanja konkretnog tima koji će se baviti medijem i monitoringom što naravno ne znači da će se zaobići ostali oblici informativnog programa Radio Televizije Crne Gore i ne samo informativnog već i kulturnog, edukativnog , zabavnog svakako jer ukoliko u tim segmentima postoji disproporcionalnost, a u samom informativnom postoji neka proporcionalnost koja je nužna u suštini, ako ćemo govoriti o informativnom programu, onda svakako da ćemo evidentirati slučajeve zloupotrebe tako da svaki oblik disproporcionalnosti odnosno favorizovanja predstavnike jedne političke partije, odnosno kandidata jedne izborne liste će se na pravi način evidentirati."


Opozicija i dalje optužuje vlast


I danas opozicija optužuje DPS da u jeku predizborne kampanje zloupotrebljava državne poslove i tempira posjete stranih državnika kako bi ubrala političke poene. Iz vladajuće partije na to uzvraćaju da život teče i u kampanji.

Francuska ambasada, kako pišu podgoričke "Vijesti", juče nije željela posebno da komentariše to što Demokratska partija socijalista u predizbornom materijalu koristi fotografiju na kojoj se premijer Milo Đukanović rukuje sa predsjednikom Francuske Nikolom Sarkozijem prilikom predaje aplikacije 15. decembra.

"Ta fotografija nije zaštićena autorskim pravima već je za javnu upotrebu", kazao je podgoričkom dnevniku francuski ambasador Bernard Garanše.

Mirek Topolanek i Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
U posjeti Podgorici u jeku kampanje nedavno je bio i Mirek Topolanek, premijer Češke koja predsjedava Evropskom unijom, a najavljuje se i vizita i italijanskog premijera Silvija Berluskonija što će biti njegova prva posjeta Balkanu. Premijer Milo Đukanović se početkom ove nedjelje u Briselu sastao i uslikao sa Olijem Renom, komesarom Evropske unije za proširenje. U Socijalističkoj narodnoj partiji u ovoj pojačanoj diplomatskoj aktivnosti prepoznaju zloupotrebu državnih funkcija i poslova u korist izborne kampanje koalicije na vlasti. Funkcioner SNP-a Neven Gošović:

"Građanima jednostavno treba poslati poruku da aktuelna vlast ima podršku visokih zvaničnika u Evropskoj uniji i pojedinh državnika. Zbog istog su neposredno pred izbore i uslijedile posjete pojedinih državnika, zvaničnika Evropske unije kao i šire diplomatska aktivnosti nosioca izvršne vlasti u Crnoj Gori."

Portparol Demokratska partije socijalista Rajko Kovačević kaže da mu nijesu jasne primjedbe opozicije:

"Opozicioni lideri ili dio opozicionih političkih staranaka bi trebalo da znaju da država, njeni organi, predstavnici i institucije moraju kontinuirano funkcionisati bez obzira da li se radi o predizbornom, izbornom ili postizbornom periodu. To što su želje njihovih izbornih štabova da život u Crnoj Gori treba zaustaviti da bi se tim eventualno pokrio njihov politički rejting je drugi dio priče."

RSE: Da li se eventualno u taj koncept može dovesti prva posjeta Balkanu Silvija Berluskonija za koga se zna da je lični prijatelj potpredsjednika Demokratske partije socijalista Svetozara Marovića?

Kovačević: Gospodin Berluskoni je premijer jedne od najvećih članica i najrazvijenijih zemalja Evropske unije. Kada je gospodin Berluskoni odlučio da posjeti Crnu Goru nije na nama.

Predsjednik opozicionog Demokratskog centra Goran Batrićević je na nedavno održanom Okruglom stolu koji su organizovali nedjeljnik "Monitor" i njemačka ambasada takođe ukazao na: "jednu neprijatnu stvar":

"S jedne strane Evropska unija u svojim izvještajima i kompletna međunarodna zajednica spočitava Crnoj Gori organizovani kriminal, korupciju, nedostatak kapaciteta i sve ostale stvari, a sa druge strane, ja ne mogu da se otmem utisku, da ih lagano podržavaju sve ove godine. Nemoguće je podržavati jednu vlast koja traje devetnaest godina, a istovremeno od nje očekivati da riješi one probleme koji su sama suština te vlasti."

Izvršni direktor Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević smatra da je zloupotreba državnih resursa i funkcija od strane vladajuće koalicije očita stvar:

"To nije iznenađujuće s obzirom da smo mi ovdje odavno izgubili tu liniju koja je razdvajala partije od državnog interesa. Međutim, zaista brine što se jedan značajan broj predstavnika međunarodne zajednice uključuje u ovo svjesno ili nesvjesno, možda nesvjesno zbog nedostatka senzibiliteta za ono što je specifikum crnogorskog političkog sistema, ali mnogo opasnija je ova varijanta u kojoj se svjesno uključuje dajući time podršku jednoj autokratskoj vlasti i mislim da tu podjednaku odgovornost pored ovih predstavnika međunarodne zajednice nosi opozicija koja, na žalost, nije na pravi način artikulisala svoje zahtjeve prema međunarodnoj zajednici i svoje principe."

Pogledajte komentare (1)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG