Dostupni linkovi

Građani ne smiju da izraze politički stav


Podgorica
Podgorica
Galupovo istraživanje je pokazalo da skoro dvije trećine građana Crne Gore se plaši da izrazi svoje političko mišljenje. Istovremeno pokazalo se da postoji veliko povjerenje u Vladu i institucije Crne Gore.

Postojanja visoke korupcije su gađani takođe svjesni ali je na drugačiji način doživljavaju. Robert Manhin, izvršni direktor Galupa, je pojedine podatke i rezultate istraživanja ocjenio alarmantnim.

"Pitali smo da li mislite da stanovnici Crne Gore su dali skren odgovor na ovo pitanje koje sam vam upravo postavio malo prije, i možete da vidite da gotovo polovina njih će reći da ostala većina stanovnika Crne Gore vam neće dati iskren odgovor. 64 posto, dvije trećina kaže da se većina ili mnogo ljudi plaši da saopšti svoj politički stav i mišljenje. Ovo je najalarmantniji podataka u čitavom ovom istraživanju"
, kaže Manhin.

Unapređenje ljudskih prava, napredovanje zemlje ka Evropskoj uniji i konsolidacija demokratije bi trebalo da smanji trend straha građana da iznose slobodno svoje mišljenje.
Stevo Muk smatra da je uzrok straha autoritaran obrazac politike i neprekidna vladavina jedne partije.


Međutim, prema riječima predsjednika instituta Alternativa Steva Muka, u Crnoj Gori je taj trend obrnut, što pokazuje Galupovo istraživanje, da 64% građana strahuje od slobodnog iznošenja političkog stava. Stevo Muk je objasnio da je uzrok straha autoritaran obrazac politike i neprekidna vladavina jedne partije.

"To je moje neko viđenje toga. Nalazi se prije svega u činjenici neprekinutog kontinuiteta vlasti jedne partije u Crnoj Gori i dalje, u ovom ogromnom procentu, dvije trećine gotovo smatraju da se ono što je nesloboda isplati jer ja vjerujem da je u Crnoj Gori i dalje na snazi takav politički, ekonomomski i socijalni sistem koji je spreman da tu vrstu slobode nagradi na neki način"
, navodi Muk.

Nerazvijena svijest o odgovornosti


Sekretarka za evropske integracija Slavica Milačić je ocjenila da se radi o frapantnom podatku i ujedno kontradiktornom podatku u odnosu na ostale stavove građana koji su rezultat istraživanja.

"Građani su zadovoljni kako su politički predstavljeni preko svojih partija tako da je to malo neobično da sa druge strane imaju bojazan da iskažu svoje političko uvjerenje. Ono što se meni čini kao problem barem u jednom dijelu da jeste problem neke auto cenzure, samokontrole još nerazvijene
Istraživanje je pokazalo porast siromaštva kao i određeno povećanje onih domaćinstava koja ekonomski opstaju zahvaljujući novcu iz dijaspore.
svijesti da imaju odgovornost i obavezu za sve ono što se preduzme i što su naše dužnosti"
, kaže Milačić.

Istraživanje Galupa je pokazalo i druge podatke koji se mogu ocijeniti naizgled kontradiktornim. Na primjer istraživanje je pokazalo porast siromaštva kao i određeno povećanje onih domaćinstava koja ekonomski opstaju zahvaljujući novcu iz dijaspore, a istovremeno se pokazalo značajno povećanje povjerenja u Vladu i generalni optimizam građana da će naredne godine opšta situacija biti bolja, odnosno polovina crnogorskog društva je ubijeđeno da država ide u dobrom pravcu.

Najupečatljiviju rečenicu o političkom i društvenom ambijentu u Crnoj Gori, definisanu na rezultatima Galupovog istraživanja citirao je Stevo Muk:

"Albanija, Crna Gora i Makedonija su male klaustrofobične republike modelirane ili ustrojene po modelu Berluskonijeve Italije gdje su vlade populističke i do jednog nivoa popularne i gdje je opozicija obeshrabrena i obeshrabruje u isto vrijeme."
XS
SM
MD
LG