Dostupni linkovi

Andriju ponovo istjerali iz restorana zbog psa vodiča


Andrija Samardžić i njegov pas, septembar 2010
Andrija Samardžić i njegov pas, septembar 2010
Iako je slabovidom dvadestogodišnjaku Andriji Samardžiću sa psom vodičem, još prije četiri dana uskraćen pristup u privatni restoran, nadležna ministarstva se još uvijek nijesu formalno oglasila povodom ovog, trećeg po redu, slučaja kršenja zakona koji regulišu prava osoba kojima je neophodna pomoć psa vodiča.

Izjava pomoćnika ministra za ljudska i manjinska prava Sabahudina Delića, koji je za naš Radio rekao da je to Ministarstvo upoznato sa slučajem slabovidog dvadesetogodišnjaka Andrije Samardžića, kome je vlasnik jednog podgoričkog ugostiteljskog objekta uskratio mogućnost da uđe u restoran sa obučenim psom vodičem, predstavlja prvu javnu reakciju predstavnika nadležnog Ministarstva.

Prethodno je ombudsman Šućko Baković, izrazivši stav "da je ovakvo postupanje, u suprotnosti sa odredbom Ustava, koja se odnosi na zabranu diskriminacije po bilo kom osnovu", pokrenuo ispitni postupak, a pomoćnik ministra za ljudska i manjinska prava Sabahudin Delić kaže da će Ministarstvo za ljudska i manjinska prava postupiti u skladu zakonom i ingerencijama.

,,Tu je sada pitanje isprepletanosti Zakona o zabrani diskriminacije i Zakona o upotrebi psa vodiča. Ispitaćemo slučaj i odnijeti se prema tome mehanizmima koje nam zakon dozvoljava"
, kaže Delić.

Podsjetimo. Prije četiri dana, Radoš Pavićević, vlasnik jednog podgoričkog restorana, izbacio je slabovidog dvadesetogodišnjaka Andriju Samardžića, jer je u objekat ušao u pratnji obučenog psa vodiča. Vlasnik restorana je mladićevoj porodici rekao da se mogu žaliti kome god hoće, te da je on i do sada imao puno primjedbi, ali da mu niko nije mogao ništa.

Sličan tretman mladi Andrija je doživio i prije dva mjeseca u podgoričkom restoranu "Carine", nakon čega je ipak uslijedilo izvinjenje vlasnika Čeda Popovića.

Diskriminacija uobičajena pojava


"Diskriminacija je nešto što ne bi smjelo da postoji, odnosno, da se toleriš
e", kaže vršilac dužnosti izvršnog direktora Udruženja mladih sa hendikepom Milan Šaranović, koji dodaje da je, uprkos tome, diskriminacija u Crnoj Gori uobičajena pojava.

"Mi se naravno borimo protiv toga svim mogućim sredstvima tako da smo se obratili institucijama sistema, Ministarstvu za zaštitu ljudskih i manjinskih prava, rada i socijalnog staranja i instituciji Zaštitnika ljudskih prava. Znam da je kancelarija Ombudsmana reagovala a mislim da bi oba ministarstva trebalo da pokrenu postupke.Ministarstvo rada po Zakonu o kretanju slabovidih lica uz pomoć psa vodiča. Oni su obavezni da pokrenu postupka i kazne prekršioca tog zakona. Ministarstvo za zaštitu ljudskih i manjinskih prava da djeluje po osnovu Zakona o zabrani diskriminacije a kancelarija Ombudsmana i po jednom i po drugom zakonu"
, navodi Šaranović.

Pomoćnik ministra za ljudska i manjinska prava Sabahudin Delić smatra da bi ponavljanje sličnih slučajeva trebalo da ukaže da postoji potreba za odlučnojom reakcijom.

"Na žalost, ovo je drugi put da se događa identičan slučaj. Očigledno da opomena iz prvog slučaja nije uticala na pojedince da poštuju zakone ove države a naravno čim se nešto ponavlja dva puta onda bi trebalo učiniti nešto na upoznavanju , ne samo onih čija su prava kršena već i onih koji su ih prekršili, kakave su njihove obaveze i šta ugostitelji u konkretnom slučaju moraju uraditi"
, kaže Delić.

Najnoviji slučaj izbacivanja osoba sa psom vodičem nije drugi, već treći u Crnoj Gori. Vrata za ovakvo ponašanje, otvorio je gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša, koji je, takodje zbog psa vodiča, uskratio pristup radnom mjestu Marijani Mugoši, koja pravdu potražila na sudu, koji je presudio u njenu korist.

Ova tri slučaja dobijaju posebnu dimenziju, ako se zna da su Marijana i Andrija, vjerovatno jedine osobe u Crnoj Gori koje koriste asistenciju psa vodiča.
XS
SM
MD
LG