Dostupni linkovi

Zašto portparoli ćute


Zgrada Vlade Crne Gore
Zgrada Vlade Crne Gore
Portparoli državnih institucija i službi, naročito pojedinih ministarstava, ni tokom vladavine bivšeg premijera, a izgleda ni nakon dolaska novog, nijesu uspjeli da unaprijede saradnju sa novinarima koji i dalje do informacija ili dolaze za zakašnjenjem ili ih uopšte ne dobijaju.

Zapanjujuće je za šta sve u komunikaciji sa medijima portparoli pojedinih ministarstava traže odobrenje ministra ili nekoga ko im je u hijerarhiji nadređen, kaže urednica u radiju Antena M Tatjana Ašanin.

"Meni je zaista postalo smiješno ponašanje jednog dobrog dijela tzv. portparola, mahom u ministarstvima i državnim organima, koji apsolutno nemaju nikakvu drugu funkciju do da budu prenosnici pitanja i odgovora između ministra i medija koji traži odgovor. To su bukvalno sekretarice sa zvanjem PR-a. Ministrovo odobrenje ište se za tako banalne stvari da ponekad prosto ne možete kakvu sve vrstu odgovora mora da odobri ministar ili neko drugi ko je nadređeni u tom organu ili instituciji. Pogotovo iskustvo posljednjih godina pokazalo mi je da na takvu vrstu zatvorenosti, ne samostalnosti i suštinske odvojenosti portparola od bilo kakvog donošenja odluka nigdje nećete naći u susjedstvu"
, kaže Ašanin.
I pored zakonske obaveze prema kojoj državne institucije moraju da daju informacije, crnogorski novinari često na informacije čekaju danima


I pored zakonske obaveze prema kojoj državne institucije moraju da daju informacije i brojnih propisa kojima je to regulisano, crnogorski novinari često na informacije čekaju danima a nijesu rijetki primjeri da tražene podatke nikada ne dobiju.

Portparoli se najčešće pravdaju time kako nemaju ovlašćenje da daju izjave medijima, a ko onda ima? Koji su to portparoli i u kojim državnim organima do kojih je gotovo nemoguće doći ili dobiti traženu izjavu?

"Portparol MUP-a je osoba do koje najteže dolaze novinari vijesti a ista je situacija i sa njenim šefom. Takva je situacija i sa Ministarstvom zdravlja, rada koje se nakon naših dopisa oglasi i da odgovor i nakon 20 dana. Ministarstvo prosvjete koje je, međutim, malo i otvorilo svoja vrata za novinare Vijesti ali ćemo da vidimo do kada će to da traje. Za razliku od portparolke Višeg suda u Bijelom Polju Biljane Čović koja je izuzetno profesionalna i šalje nam odgovore nekoliko sati pošto smo poslali pitanja, njen kolega u Višem sudu u Podgorici postoji samo na papiru", kaže novinarka dnevnika Vijesti Dragana Babović.

No kako svako pravilo ima i svoj izuzetak tako i postoje portparoli koji su u medijskoj zajednici prepoznati kao veoma pozitivni primjeri.

Ipak optimizam


Među njima je Gordana Jovanović, bivša portparolka Ministarstva finansija a sada savjetnica premijera Igora Lukšića. Ovako Gordana govori o svom poslu:

Igor Lukšić
"Ja mislim da jedan portparol mora na dnevnoj osnovi da bude dostupan medijima i da u svom radu mora da bude otvoren i transparentan, da je spreman za dinamičnu i brzu reakciju jer se često dešava da samo u jednom danu imate i do 10 zahtjeva medija."

Iako veoma dobro sarađuju Gordana ima i poneku zamjerku na rad pojedinih medija:

"Generalno kada pogledam na medijsku scenu u Crnoj Gori imam utisak da se ponekad pojedini mediji daje mnogo više prostora negativnim vijestima nego pozitivnim vijestima."


Prve osobe u komunikaciji novinara sa nekim državnim organom su portparoli no njihova uloga u većini slučajeva, kako smo čuli, svedena je na poslove sekretarice pa se postavlja pitanje da li oni samo formalno pokrivaju te funkcije a suštinski nemaju dozvolu ministara da bez njihovog odobrenja istupaju u javnosti.

Nedavanjem informacije ili okašnjelim objavljivanjem državni organi pokazuju da još ne razumiju šta u suštini znače odnosi sa javnošću.

"Ako rukovodilac neke institucije stvarno razumije šta to znači odnos sa medijima, odnos sa javnošću u tom trenutku će i sa polu kompetentnim PR menadžerom uspjeti da jedan niz funkcija tokom vremena uspostavi na način da to funkcioniše kako treba. Ukoliko sa samog vrha nema tog razumijevanja i ukoliko se uprava ponaša kao zatvorena institucija vlasti prema javnosti i medijima, u tom slučaju vam je džabe imati i vrlo sposobnog i kompetentnog PR menadžera. On jednostavno ne može svoju funkciju da iznese do kraja", ocjenjuje Komunikolog Radoje Cerović.

Novinari sa kojima smo razgovarali gaje umjereni optimizam da će se u komunikaciji novinara i ministarstava nešto mijenjati na bolje. Optimista je i komunikolog Radoje Cerović.

"Vjerujem da će dolazak Lukšića, kao mladog, modernog čovjeka, i nekih još mlađih ministara u njegovu Vladu, da će doći do još jednog pozitivnog impulsa. Potrebno je jedno obostrano razumijevanje"
, zakljućuje Cerović.
XS
SM
MD
LG