Dostupni linkovi

Menzalin uhapšen uoči novog suđenja za Morinj


Sa suđenja za zločine u Morinju, juni 2009, foto: Savo Prelević
Sa suđenja za zločine u Morinju, juni 2009, foto: Savo Prelević
Kuvar iz logora Morinj, Kotoranin, Ivo Menzalin u četvrtak uveče je uhapšen na podgoričkom aerodromu kada je iz Beograda došao u Podgoricu.

Njegov advokat iz Begorada Zoran Perović tvrdi da Menzalin, za kojim je već duže vrijeme raspisana potjernica nije bio u bjekstvu i dodaje da se ne radi o hapšenju već o dobrovoljnoj predaji.

"Mogu reći da je okrivljeni već duže vrijeme bio na liječenju u zdravstvenim ustanovama, kako državnim tako i privatnim, da je trebao da ima specifičnu zdravstvenu njegu i da je to razlog zbog ćega nije mogao da se odazove pozivima sudskih organa Crne Gore. Čim je njegovo zdravstveno stanje stabilizovano i po procjeni ljekara bilo takvo da je mogao da se javi sud, u to je i učinjeno. Dakle, nije riječ o hapšenju nego o dobrovoljnom javljanju nadležnim organima u Crnoj Gori"
, tvrdi advokat Perović.

Ivo Menzalin koga su logoraši iz Morinja na sudu opisali kao jednog od najoktrutnijih mučitelja, doputovao je u Crnu Goru nakon što je Apelacioni sud u decembru prošle godine ukinuo prvostepenu presudu Višeg suda
"U ime danas živih logoraša mogu vam reći da smo strašno nezadovoljni i blagim kaznama i samim procesom koji vodi pravosuđe Crne Gore", kaže Zdenko Bulić.
kojom su šestrorica optuženih za mučenje hrvatskih zarobljenika u logoru Mornij bila osuđena na ukupno 16 godina zatvora. Najviša kazna od 4 godine pripala je upravo Menzalinu, kome je suđeno u odsustvu.

Sada je ta presuda ukinuta, a ponovno suđenje se očekuje ubrzo. Zdenko Bulić, predsjednik Udruge logoraša iz Morinja, kaže da ih je obradovala vijest o hapšenju Iva Menzalina, među logorašima poznatijeg kao Ivo kuvar.

"Mi smo iz udruge upravo saznali da je uhićen Ivo Menzalin što nas raduje ali u isto vrijeme mi nemamo saznanja o daljnjem razvoju samog procesa suđenja tom čovjeku, koji je istini za volju u najgorem jednom obimu sudjelovao u kršenju ljudskih prava i ratnim zločinima u logoru Morinj nad civilima i ratnim zarobljenicima. Izgleda da je suđenje došlo do faze da će početi do sredine ožujka i ne znam šta se događalo i zašto je vraćen na prvostupanjski postupak ali u ime danas živih logoraša mogu vam reći da smo strašno nezadovoljni i blagim kaznama i samim procesom koji vodi pravosuđe Crne Gore tim više što se u nekim subjektivnim pogreškama u optužnici sud je poništio i sve vratio na ponovni postupak. Mogu reći da smo ogorčeni zbog toga jer je zločince trebalo puno teže kazniti nego što je to učinjeno u prvom suđenju"
, kaže Bulić.

Nema prepreka za novo suđenje


Morinj
Ivo Menzalin, Špiro Lučić, Boro Gligić, Ivo Gojnić, Mlađen Govedarica i Zlatko Tarle, šest pripadnika aktivnog i rezervnog sastava bivše JNA, terete se da su od 3. oktobra '91. do avgusta naredne godine, u logoru Morinj smještenom u idiličnom zalivu na crnogorskoj obali, kršeći pravila međunarodnog prava, naređivali i sprovodili mučenja, nečovječna postupanja i povrede tjelesnog integriteta prema 169 civila i zarobljenika koji su, tokom crnogorske vojne ofanzive na Hrvatsku, dovedeni sa dubrovačkog područja.

Novinar nedjeljnika Monitor Veseljko Koprivica, koji se dugo bavio ovim slučajem, kaže da se nada da su se konačno stekli uslovi da se Crna Gora suoči sa svojom bliskom prošlošću.

"Nesporno je da su sada svi optuženi za ovaj ratni zločin u Crnoj Gori. To znači da nema više prepreka da im otpočne novo suđenje i da se poslije 13 godina Crna Gora suoči sa još jednom hipotekom iz nedavne prošlosti, odnosno sa jednim od ratnih zločina počinjenih na njenoj teritoriji. Naravno, ukoliko sudu opet ne iskrsne nešto nepredviđeno pa i ovaj proces pretvori u maratonsko dokazivanje istine o tome ko su nalogodavci a ko izvršioci ratnog zločina u Morinju"
, kaže Koprivica.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG