Dostupni linkovi

HIV pozitivni i oboljeli od AIDS-a diskriminisani


Ilustrativna fotografija
Broj HIV pozitivnih osoba kao i oboljelih od SIDE u Crnoj Gori u 2010. godini u padu je u odnosu na prošlu godinu. Prema podacima zdravstvenih vlasti i civilnog sektora Crna Gora se i dalje nalazi u grupi zemalja sa niskom stopom HIV infekcije.

HIV pozitivne osobe dobijaju neophodnu terapiju i podršku civilnog sektora ali i dalje se suočavaju sa stigmom i diskriminacijom.

Od početka epidemije 1989. do danas je u Crnoj Gori registrovano 114 slučajeva HIV infekcije i AIDSa. Od posljedica bolesti umrle su 34 osobe.

Podaci za 2010. donose bolje vijesti u odnosu na prošlu godinu u kojoj je bilo 14 slučajeva infekcije i obolijelih. No, zdravstvene vlasti i dalje brine podatak da se na HIV testira veoma mali broj građana.

"U ovoj godini imamo 11 novih slučajeva od čega su 6 HIV plus i 5 slučajeva AIDS-a. Deset osoba je muškog pola. Imali smo jednog transvestita. Četiri osobe, na žalost, umrle su a to znači da su se kasno javile za liječenje. Testiranje u Crnoj Gori je relativno nisko i imamo svega 32 testirane osobe na 1.000 građana što je među najnižom stopom u Evropi", kaže potpredsjednik Komisije za HIV dr Boban Mugoša.

Nerazumijevanje sredine


Nije novost da su HIV pozitivne osobe i oboljeli od side u Crnoj Gori izloženi diskriminaciji i stigmi. Toga su svjesni i u Vladi.

"Stigmatizacija i diskriminacija osoba koje žive sa HIV, njihovih najbližih, osoba koje su pripadnici marginalizovanih grupa prepoznati su kao najznačajniji dugoročni problem u provođenju i unapređivanju nacionalnog odgovora na HIV u Crnoj Gori. Ovaj problem je od početka bio donekle 'osvijetljen'. Postalo je jasno da definitivno mora biti iznesen potpuno i odlučno na 'svjetlo dana'", kaže pomoćnik ministra dr Rajko Strahinja.

Ivana Vujović iz Juventasa govori o stigmatizaciji osoba koje žive sa HIV-om u Crnoj Gori:

"Postojalo je nekoliko slučajeva diskriminacije kroz obrazovni sistem, kroz pravo na školovanje. Istraživanja pokazuju da postoji definitivno nerazumijevanje sredine u odnosu na te osobe ali je malo situacija jer je prosto malo potrebe budući da vi, ukoliko imate HIV, vaš život se ne razlikuje u toj mjeri, osim što je mnogo teži u zdravtsvenom smislu, ali na socijalnom nivou ne postoji razlika i onda nema ni potrebe, s obzirom na prisutni nivo stigmatizacije."


Na Pravnom fakultetu studenti su organizovali tribinu o HIV i AIDS.u.

Pitali smo ih zašto su diskriminacija i stigma prema osobama koje žive sa HIVom i dalje veoma prisutne u Crnoj Gori:

XS
SM
MD
LG