Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Promjena himne dijeli vladajuću koaliciju


Proslava nezavisnosti u maju 2006. godine
Kao po pravilu, u susret izborima u Crnoj Gori se aktuelizuje politička rasprava o karakteru državnih simbola.

Ovoga puta pred majske lokalne izbore tema je eventualna promjena himne. Oštra polemika se vodi između kabineta predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića i funkcionera Socijaldemokratske partije. Koliko je ta polemika povezana sa pozicioniranjem partija pred predstojeće lokalne izbore?

Oštra polemika je počela kad je predsjednik Socijalističke narodne partije Srđan Milić saopštio da će sa predsjednikom Vujanovićem biti nastavljeni razgovori o izmjeni državnih simbola, odnosno brisanje dvije strofe iz teksta himne za koje vjeruje da ih je napisao Sekula Drljević.

Potom je reagovao funkcioner Socijaledemokratske partije Raško Konjević koji je poručio Miliću i Vujanoviću da se državni simboli mogu mijenjati promjenom Ustava, a da će njegova partija oštro braniti simbole nezavisne Crne Gore.

Raško Konjević
Potom je iz Vujanovićevog kabineta saopšteno da nije potrebna promjena Ustava već samo jednog člana Zakona o državnim simbolima, uz konstataciju da himna ne treba da ima sadržaj "koji ne slijedi antifašističku vertikalu kojoj će Crna Gora vječno pripadati".

Ovo je izazvalo novu reakciju Konjevića koji je upitao predsjednika koji dio himne ne slijedi antifašističku vertikalu i ocijenio da je nepojmljivo da predsjednik države ima iste stavove sa onima koji su bili protiv nezavisnosti Crne Gore.

Odgovarajući na naše pitanje da li se ova polemika može tumačiti kao političko pozicioniranje pred predstojeće lokalne izbore Konjević je rekao:

"Ne dijelim vaše mišljenje o bilo kakvom političkom pozicioniranju. Ja sam reagovao na konstataciju koja je sadržana u saopštenju kabineta predsjednika države, ja sam samo pitao koji su to djelovi himne koji po Predsjedniku Vujanoviću ne dijele antifašističke vrijednosti. Za mene je zaista neshvatljivo da stih " Dok lovćenskoj našoj vili", da stih "Da je vječna Crna Gora" može da ima znak prizvuka bilo kakve druge ideologije, osim one koja je potpuno posvećena Crnoj Gori i njenoj državnosti. To je pitanje na koje sam ja žalio odgovor".

Nema sukoba?

Komentarišući polemiku između Predsjednika Crne Gore i funkcionera SDP-a visoki funkcioner Demokratska partije socijalista kaže da nema sukoba među vladajućim partijama:

"Mislim da od kolega iz SDP-a nije potrebno da tako bučno, ovo najiskrenije mislim, bučno reaguju. U ovoj zemlji imaju pravo svi da razgovaraju sa svima, posebno relevantni politički subjekti, naročito sa šefom države. Stav DPS-a je od početka bio da u parlamentu možemo razgovarati, i tu smo čak išli i korak dalje i rekli da nama nije apriori neprihvatljivo da razgovaramo o tome da himna bude skraćena za te zadnje dvije strofe ili već kako. Ono o čemu mi nijesmo razgovarali u partijskim organima je da se uvede i neka druga, treća, četvrta, peta takozvana "narodna zastava". To je već, ovo je moje mišljenje, ovo nije stav partije, jer partija nije o tome razgovarala, podmetanje".

Vuković je dao svoije viđenje zašto se pred svake izbore postavlja pitanje himne, i zašto je, nakon prijašnjih sukoba sa opozicionim strankama, sada do njega došlo i među članicama vladajuće koalicije.
Nema tu nikakvog spora između SDP-a i DPS-a. Niko neće da mijenja Ustav da bi promijenio zastavu sa dvoglavim orlom, niko iz DPS-a neće da mijenja himnu "Oj, svijetla majska zoro", niko neće da aktuelni grb zamijeni drugim


"Nije, nije. Mislim da su se kolege, bez obzira što će mi možda kolege iz SDP-a zamjeriti, istrčale. Nema tu nikakvog spora između SDP-a i DPS-a. Niko neće da mijenja Ustav da bi promijenio zastavu sa dvoglavim orlom, niko iz DPS-a neće da mijenja himnu "Oj, svijetla majska zoro", niko neće da aktuelni grb zamijeni drugim."

Ipak, u opoziciji ocjenjuju da polemikom oko teksta himne vladajuće partije pokušavaju da nametnu stare podjele.

Potpredsjednik Nove srpske demokratije Slaven Radunović kaže da opoziciona koalicija neće ulaziti u te polemike:

"Polemika između predsjednika Vujanovića i određenih poslanika SDP-a smatram da je namještanje tema koje treba da unesu razdor u koaliciju "Bolja Crna Gora" jer mislim da i jedni i drugi vide da će ovi izbori da budu vrlo loši po njih, razultat naravno i onda imaju zajednički interes da iniciraju priču o podjelama o crkvi, o simbolima, ali mi im poručujemo da mi nećemo da upadnomo u tu mrežu i da smo sigurni da ćemo da pobijedimo na ovim izborima".
  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG