Dostupni linkovi

Prva žrtva novog gripa u Crnoj Gori


Podgorica, vakcinacija protiv gripa, foto: Savo Prelević
Podgorica, vakcinacija protiv gripa, foto: Savo Prelević
Novi grip odnio je prvu žrtvu u Crnoj Gori. U Kliničkom centru Crne Gore u srijedu ujutro je preminula pacijentkinja iz Kolašina, rođena 1946. godine, kod koje je potvrđeno prisustvo virusa A (H1N1). Virusom novog gripa u Crnoj Gori je do srijede inficirano 6 osoba .

Iz Kliničkog centra Crne Gore saopštili su da je pacijentkinja iz Kolašina, kod koje je potvrđeno prisustvo virusa A H1N1, primljena u bolnicu sa teškim hroničnim hematološkim oboljenjem.

Portparolka Kliničkog centra Gorica Soković kazala je Radiju Crne Gore da su ostalih 6 pacijenata, inficiranih virusom novog gripa u stabilnom stanju.

Institut za javno zdravlje je prvu ovosezonsku infekciju virusom H1N1 u Crnoj Gori registrovao kod Podgoričanina starog 44 godine.
Iako se broj oboljelih juče za samo nekoliko sati sa 1 uvećao na 7, u Institutu za javno zdravlje su nam kazali da je epidemiološka situacija u Crnoj Gori stabilna.


Iako se broj oboljelih juče za samo nekoliko sati sa 1 uvećao na 7, u Institutu za javno zdravlje su nam kazali da je epidemiološka situacija u Crnoj Gori stabilna.

Direktor podgoričke službe Hitne pomoći Saša Stefanović kaže da se u posljednja 24 sata toj službi javilo 250 građana sa različitim simptomima i tegobama.

"Negdje 30 posto pada na ljude koji se žale na visoku temperature , po nekada muku, malaksalost, gađenje, nekada ide sa rijetkim stolicama, nemoć opšta i slabost što mi pripisujemo virusnim infekcijama. Kada posumnjamo na neko teže stanje onda popunimo listu za prijavljivanje zaraznih bolesti i uputimo pacijenta do Instituta za javno zdravlje na dalje analize i utvrđivanje da li ima virusa A H1N1. Do sada, međutim nijesmo imali povratne informacije koje su potvrđivale da je neko od tih pacijenata obolio tako da u Hitnoj pomoći se nijesu javljali ljudi sa tim virusom"
, kaže Stefanović.

Prvi simptomi


Bolnica u Podgorici, foto: Savo Prelević
RSE: Kada posumnjate da je pacijent inficiran virusom A H1N1? Koji su to karakteristični simptomi za grip koji je sada sezonskog tipa?

Stefanović:
Dakle, svaki pacijent ako ima visoku temperaturu, ako je malaksao, ako ne može da jede ili još ima negdje nekih bolova normalno je da tog i takvog pacijenta po preporuci proslijedimo na dalje pretrage da se ne bi gubilo vrijeme. Znači, težina stanja nas uvijek uputi na to da li je nešto opasno ili ne.

Tokom prošlogodišnj epidemije novog gripa građani su bili prilično skeptični u vezi sa pozivima Ministarstva i zdravstvenih ustanova da se vakcinišu. Ove godine interesovanje za vakcinaciju je u porastu, kaže direktor podgoričkog Doma zdravlja Nebojša Kavarić.

"Pojačano je interesovanje, u prvom redu pripadnika rizičnih grupa. Građani su vrlo disciplinovano primili informacije preko medija"
, navodi Kavarić.

Prema anketi koju je u Budvi napravila Jasna Vukićević stanovnici tog grada vjeruju ljekarima ali se u borbi protiv gripa najviše oslanjaju na povećan unos vitamina:

XS
SM
MD
LG