Dostupni linkovi

Euforija u Crnoj Gori pred susret sa Englezima


Trening fudbalera Crne Gore pred meč sa Englezima, 5. oktobar 2011.
Trening fudbalera Crne Gore pred meč sa Englezima, 5. oktobar 2011.
Fudbalska groznica trese Podgoricu pred utakmicu crnogorske i engleske reprezentacije u petak, u okviru kvalifikacija za prvenstvo Evrope. Sportske strasti uskovitlane su pošto je riječ o prvom gostovanju engleske reprezentacije.

Posve mirno jutro po podgoričkim ulicama ne naslućuje fudbalsku groznicu u petak uveče. Među brojnim gostima u baštama u centru zatekli smo prve engleske navijače.

Dva Britanca opušteno su ispijala pivo za stolom i na pitanje o očekivanjima odgovorili bez dvoumljenja:

„Engleska će dobiti, očigledno, 2:1, nadam se.“

Na pitanje o prvim utiscima i atmosferi dobilo smo jednako kratak odgovor:

"Lijepo mjesto, prijatna atmosfera, prijateljski nastrojeni ljudi."

Očekuje se da će podgoričkim ulicama prodefilovati gotovo 1.500 navijača sa britanskog ostrva, što je rekordan broj koji može da se uporedi samo sa dolaskom Hajdukove Torcide ili irskih navijača.

Sa ništa manje fudbalske strasti nastupiće i 10.000 domaćih navijača pa se može očekivati pravi karneval sa uobičajenim sportskim folklorom i ikonografijom.

Maksimalne mjere bezbjednosti

Koliko je to bezbjednosni rizik budući da sportske strasti lako pređu u agresivnost, a navijače sa Ostrva bije glas kako su često pravili nerede na tuđem terenu?

Trening fudbalera Crne Gore pred meč sa Englezima, 5. oktobar 2011.
Trening fudbalera Crne Gore pred meč sa Englezima, 5. oktobar 2011.
Mark Roberts, glavni komesar u policiji Velike Britanije, na konferenciji za novinare u Podgorici sa svojim crnogorskim kolegama ističe:

"Kada idemo na obezbjeđiavnje utakmica koje se ne igraju u Ujedinjenom Kraljevstvu policijski službenici iz čitave zemlje su angažovani i čine članove delegacije. Budući da imamo fudbalsku policiju ograničena su ta nedolična ponašanja."

Ni sportski novinar lista Vijesti Aleksandar Vučković ne očekuje bilo kakve probleme.

"Engleska fudbalska asocijacija ipak vodi računa da huligani koji su bili najveći problem enegleskog fudbala ipak ne mogu da putuju tamo gdje igra njihova reprezentacija. Biće sigurno preduzete velike mjere obezbjeđenja, što od strane naše policije, a dolazi i Skotland Jard, tako da mislim da će atmosfera biti sjajna. Mislim da će biti pravi spektakl i da će svako ko bude na stadionu zaista moći da uživa", ocjenjuje Vučković.

Kritike zbog karti

No, stadion Pod Goricom nije imao kapacitete da primi sve zainteresovane za meč u petak. Samo oni uporni uspjeli su da dođu do karte od 1.000, koliko ih je bilo u slobodnoj prodaji, nakon gotovo cjelonoćnog čekanja. A kada se šalter otvorio zvučalo je ovako:Sebe nazivaju pravim navijačima, nasuprot državnoj i ostaloj eliti koja će, kako kažu, elegantno ušetati u VIP lože i ostala rezervisana mjesta na tribinama:Aleksandar Vučkovič razumije njihovu ljutnju ali ipak ocjenjuje:

"Nijesam siguran da je to baš tako. Siguran sam da će pravi navijači ipak biti na stadionu. Greška saveza je možda u tome što prije početka sezone, a ima nagovještaja da će to uraditi za naredni ciklus kvalifikacija, nijesu u prodaju puštene sezonske ulaznice. Na žalost, to je prije svega problem grada i države a ponajmanje Fudbalskog saveza jer ako ima 40.000 zainteresovanih da gledaju Englesku, a stadion može da primi 10.000, sigurno da neminovno da ne mogu svi da uđu."

Bilo kako bilo, one koji smo anketirali ističu da je najbitnije da petak veče na stadionu i van njega bude dobar provod:

"Euforije će biti."

"Ovdje je uvijek veselo, transparenti, muzika bubnjevi, vatrometi."


Dok je sportskim novinarima uvijek bitan rezultat. Kakva je prognoza Aleksandra Vučkovića?

"Bojim se da će nam biti teže nego na Vembliju. Ja bih bio prezadovoljan ako bude remi", kaže Vučković.
XS
SM
MD
LG