Dostupni linkovi

Kvalifikacije za EP: Bod za Crnogorce kao pobjeda


Crnogorski selektor Zlatko Kranjčar, avgust 2010
Fudbalska reprezentacija Crne Gore u utorak uveče je u Londonu igrala neriješeno sa Engleskom - 0:0, u okviru kvalifikacija za predstojeće Evropsko prvenstvo, što je, za još uvijek neporaženu, crnogorsku selekciju prva podjela bodova u ovom takmičenju.

Iako je prije ove utakmice, porazila sve ostale protivnike: Vels, Bugarsku i Švajcarsku, remi se smatra pravim podvigom za crnogorsku reprezentaciju, koji je malo ko očekivao.

"Velika je stvar odigrati na Vembliju sa Engleskom neriješeno i dovesti je u očaj", rekao je, u utorak nakon utakmice selektor crnogorske fudbalske reprezentacije Zlatko Kranjčar, koji je naglasio da su "igrači svim srcem, energijom i znanjem, koje imaju, osvojili veliki bod, koji je kao pobjeda".

Ovim riječima, Kranjčar je sumirao učinak crnogorskih reprezentativaca, koji su, odigravši neriješeno sa Englezima, zauzeli prvu poziciju u grupi, iznad Engleske, Švajcarske, Bugarske i Velsa.

"Da smo imali sreće kod udarca Milana Jovanovića (koji je zaustavila prečka) mogli smo uzeti cijeli plijen", rekao je Kranjčar javnom servisu.

Kolega Petar Komnenić, koji je utakmicu pratio na na samom Vembliju, prenosi reakcije engleske javnosti:Konzervativnim Englezima, koji su privrženi državnim simbolima i tradiciji, ipak je, čini se, imponovalo svojevrsno kršenje protokola od strane crnogorskih reprezentativaca:Puls javnosti prije utakmice najbolje se mogao opipati po kladionicama. Malo je ko vjerovao u mogućnost da će Englezi sa stadiona otići pognutih glava.

Radnik jedne od pogoričkih kladionica kaže da su novac, na Crnu Goru, stavljali samo "najokoreliji":

"Bilo je klađenja dosta. Singlove su igrali, većinom iz 1 u 1 na Englesku, to je ubjedljivo bilo. Budući da je mala kvota bila na Englesku, jer su svi računali da je to 100 posto pobjeda. Znam da je bilo i iz X u 2. Jedan momak je čak sinoć igrao na Crnu Goru, da će prvo poluvrijeme biti X a da će Crna Gora da pobijedi, što se zamalo i ostvarilo kada se tresla prečka engleskog gola. Da je pogodio bio bi to pogodak za kvotu 21."


RSE:
Koliko je procenata igralo na pobjedu Engleza a koliko na neriješen rezultat ili pobjedu Crne Gore?

,,99, 9 posto je bilo na pobjedu Engleza. Vrlo malo, oni najokoreliji su možda išli na to da bude neriješeno, malo ko je išao na pobjedu Crne Gore", pojašnjava radnik u kladionici.

Crnogorska fudbalska reprezentacija je u London otišla lišena pritiska domaće javnosti, koja se nadala časnom porazu, uz potajno priželjkivanje neriješenog rezultata. Bilo je, međutim, i optimista koje nije mogla poremetiti veličina i reputacija engleske reprezentacije i kultnog Vemblija:

XS
SM
MD
LG