Dostupni linkovi

Organizovani kriminal opasan po temelje države


Ukoliko ne dođe do promjene svijesti o tretmanu organizovanog kriminala u Crnoj Gori i ukoliko ne bude postojala politička volja za borbu protiv kriminala, ta pojava će ugroziti same temelje države kao što već sada ugrožava crnogorske institucije, glavni je zaključak sa Okruglog stola Foruma 2010 koji je održan pod nazivom "Organizovani kriminal - izazov za demokratski razvoj Crne Gore".

Posebnu opasnost danas predstavlja minimiziranje i relativizovanje postojanja organizovanog kriminala u Crnoj Gori, saopštio je, između ostalog, koordinator Foruma 2010 Žarko Rakčević. Zbog višegodišnjeg nečinjenja institucija, dijelu političke elite su danas vezane ruke u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, rekao je Rakčević, naglašavajući da treba povesti odlučnu akciju protiv ove pojave, ali da su za takvu aktivnost potrebne snažne institucije i država:

"Organizovanom kriminalu se ne može suprotstaviti neodlučna i neorganizovana država. Ukoliko ne bude iskazana politička volja i ne dođe do brze i odlučne akcije, do konkretizacije i individualizacije odgovornosti, organizovani kriminal će ugroziti i same temelje crnogorske države, kao što danas već ugrožava pravni, ekonomski i socijalni sistem. Po definiciji, organizovani kriminal razjeda parlamentarizam, institucije sistema, društveni moral i ugrožava kako individualnu tako i kolektivnu državnu, regionalnu i međunarodnu bezbjednost."


Žarko Rakčević
Na skupu se govorilo i o dosadašnjem nepostojanju zakonske regulative kojom bi bilo uvedeno prošireno oduzimanje imovine stečene kriminalnim aktima. Kako su u tom smislu najavljene izmjene i dopune Krivičnog zakonika, Rakčević je rekao da postoji mogućnost da se zakašnjelim donošenjem odredbi o proširenom oduzimanju imovine može abolirati dosad stečena imovina na kriminalan način:

"Predložene, zakašnjele izmjene i dopune krivičnog zakonodavstva više liče po našem viđenju na legalizaciju dosadašnjih kriminalnih aktivnosti i njihovih aktera, negoli na nagovještaj odlučne borbe protiv organizovanog kriminala."


Kriminal opasniji od rata

Govoreći o slučaju "Šarić" i postupanju crnogorskog pravosuđa u ne izručivanje jednog broja osumnjičenih za krijumčarenje kokaina, podgorički advokat Goran Rodić je saopštio da u sporazumima koji su potpisani između Srbije i Crne Gore jasno rečeno da država ne može izručivati svoje državljane drugim državama:

"Nesporno, prije nepunih godinu dana da su u Podgorici zaključeni ovakvi sporazumi između Crne Gore i Srbije da jedna drugoj ne izručuju svoje državljane."


Politička volja države u borbi protiv organizovanog kriminala je ključni faktor za uspjeh u toj borbi, rekao je general Blagoje Grahovac. On je naveo da je danas glavna opasnost po državu organizovani kriminal, a ne rat, kako se do sada mislilo:

Blagoje Grahovac
"Potpuno je pogrešno ko misli da je rat najteža društvena opasnost. To je nekad bilo. Organizovani kriminal i korupcija se trenutno definišu kao najgori oblik ugrožavanja neke države. Koliko u malim državama može da traje organizovani kriminal? Ima različitih teorija, ali je najvjerovatnije tačna ona koja kaže da traje sekundu. Kako? Kada državni vrh kaže "stop". Tada stručne službe počinju da procesuiraju i to više nije organizovani kriminal, to su neke druge procesne radnje."

Profesor Pravnog fakulteta Milan Popović je ponovio raniju ocjenu da je sve više jasnih indicija da je sam državni vrh povezan sa organizovanim kriminalom zbog čega u Crnoj Gori nema borbe protiv te pojave, već je organizovani kriminal zarobio institucije:

"Još je veći broj brojnih i ozbiljnih indicija koje upućuju na to da u Crnoj Gori nije u pitanju samo povezanost organizovanog kriminala sa delovima vlasti u Crnoj Gori, nego brojne i ozbiljne indicije upućuju na to da imamo organizovani kriminal na vrhu vlasti. Što se političkog procesa tiče, prelazna vlada, minimalna dekriminizacija vlasti i novi vanredni izbori. To je ona "topla voda" koju ne treba izmišljati, a kada je reč Krivičnom pravu oslobađanje vlasti od ovakve hipoteke je minimalni preduslov da pravosudne institucije mogu konačno početi da vrše svoju ustavnu i zakonsku nadležnost."
XS
SM
MD
LG