Dostupni linkovi

Kako do jače kontrole trošenja državnih para


Centralna banka Crne Gore, foto: Savo Prelević
Centralna banka Crne Gore, foto: Savo Prelević
Rasprava o mogućnostima jačanja kontrole načina trošenja novca poreskih obveznika, održana u četvrtak je, pored ukazivanja na konkretne institucionalne slabosti, pokazala da je i u ovoj oblasti glavni problem - nedostatak političke volje da se stane na put kršenju zakona.

Iako za dosadašnji rad Državne revizorske institucije, pozitivne ocjene stižu i sa domaćih i sa međunarodnih adresa, činjenica je da do sada, brojni nalazi ove institucije, o nepravilnostima i kršenju zakona pri trošenju novca građana, nije rezultirao nikakvim istragama, optužnicama, sudskim procesima, odnosno, konkretnim presudama.

"Uprkos kvalitetnom radu i tačnosti podataka, uticaj Državne revizorske institucije je ograničen brojnim faktorima"
, ocijenjeno je u analizi Instituta Alternativa, koji je pokrenuo raspravu o mogućnostima za jačanje uticaja ovog nezavisnog tijela.

Saradnik Instituta Alternativa Marko Sošić je uočio određene nedostatke, među kojima su: nepodnošenje krivičnih prijava, nedovoljna finansijska nezavisnost, na koju još uvijek značajno utiče Vlada, odnosno, Ministarstvo finansija, kao i nezainteresovanost parlamenta i nadležnih tijela.

Sošić je, kao jedan od vidova jačanja kontrole trošenja novca poreskih obveznika, predložio i da Državna revizorska institucija počne sa primjenom ovlašćenja koja do sada nije koristila.

"Reviziju onih firmi ili preduzeća koja koriste neku vrstu pomoći od strane države. Neki od kandidata za tu vrstu aktivnosti su Kombinat aluminijuma i drugi subjekti za koje smatramo da bi DRI trebalo da poradi na provjeri zaštićenosti državnih interesa u tom pogledu"
, kaže Sošić.

Podsjetimo, prema nedavno objavljenim nalazima državne revizije, dva ugovora o nabavci informacione tehnologije iz 2008. godine, vrijedni više od šest miliona eura, realizovani su bez tendera i za trostruko veću sumu od procijenjene.

U izvještaju Državne revizorske institucije navodi se da je pregovarački postupak sproveden bez objavljivanja poziva za javno nadmetanje za licenciranje softvera za korišćenje Microsoft tehnologije, da je njihova ukupna procijenjena vrijednost bila nešto manje od tri miliona i 200 hiljada, a da su ugovori potpisani na više od šest miliona i 600 hiljada.

Nedostaje politička volja

Ugovor je sklopio bivši Sekretarijat za razvoj, čiji je pravni nasljednik Ministarstvo za informacione tehnologije, a predstavlja samo jedan od primjera nezakonitog trošenja milionskih suma koji je, kao i ostali, završio u zaboravu.

Željezara Nikšić
Potpredsjednik opozicionog Pokreta za promjene Branko Radulović dovodi u pitanje napore da se jača Državna revizorska institucija dok ne postoji iskrena politička volja da se stane na put korupciji, organizovanom kriminalu i ostalim nezakonitostima.

U tom kontekstu pominje podgorički Kombinat aluminijuma, čiju privatizaciju i poslovanje ocjenjuje teškom rječju koji je upotrijebio i za drugi slučaj - Željezare Nikšić.

"U Željezari Nikšić od kada je novi znani i neznaveni vlasnik je je preko 100 miliona eura. Vlada je za one mašine dala pare poreskih obveznika, svih nas. Da se kupi oprema za koju niko ne zna kakva je i šta je. Da li će državni revizori poći da preispitaju to? Da li će predsjednik DRI reći 'gospodo ja neću ovim da se bavim jer ovo što ja kažem i govorim neće niko da čuje'"
, pita Radulović.

Na preporuke Instituta Alternativa, reagovao je član Senata Državne revizorske institucije, Branislav Radulović, ukazujući na pojedine kontradiktornosti i pravničke nedosljednosti. Radulović je prozvao i parlament, koji na Izvještaje DRI, koji sadrže konkretne primjere nezakonitog trošenja novca, ne reaguje institutom - kontrolnog saslušanja.

Reagovao je poslanik opozicione Socijalističke narodne partije Aleksandar Damjanović.

"Odgovor je lako dati ako stvari pojednostavimo i pozvati se na političku volju, na odnos snaga u parlamentu, na odnos snaga u odboru, na poslovničku odredbu da kontrolno saslušanje može da se obavi samo i isključivo uz podršku velike većine članova odbora a za sve to je potrebno strpljenje, dogovor i razgovor. Znači, može da se pravi parada, da se to stavlja na dnevni red, a da ne prolazi, a može uporno na tome radi da se razgovara i da stvari sazrijevaju i da neke stvari polako dolaze na svoje. Imajmo u vidu da i jedan dobar dio institucija koje su kontrolisane od strane DRI imaju za svoje rukovodeće ljude naše kolege, poslanike. To je onda još jedan, dodatni problem, da kolege poslanici budu na čelu potrošačkih jedinica i kontrolišu sami sebe"
, kaže Damjanović.

U raspravi o Državnoj reviziji učestvovali su i potpredsjednik Vlade i ministar finansija Igor Lukšić i predsjednik senata Državne revizorske institucije Miroslav Ivanišević, koji su podsjetili na nezavisan i stručan karakter ove institucije, kao i na pozitivne ocjene, koje je o njenom radu izrekla, izmedju ostalih, i Evropska komisija.
XS
SM
MD
LG