Dostupni linkovi

Crnogorsko razmimoilaženje oko lažnih cigareta


Žena kupuje cigarete u prodavnici duvana, bez datuma
Žena kupuje cigarete u prodavnici duvana, bez datuma
Vrhovni državni tužliac je nakon istraživačkog teksta u podgoričkim Vijestima saopštio da preispituje navode da li se iz mojkovačke fabrike Tara švercuju lažne cigarete, iako je potčinjeni direktor uprave policije Veselin Veljović samo par dana ranije saopštio da fabrika posluje u skladu sa ,"pozitivnim zakonkim propisima".

Da li je Veljović prejudicirao nalaz tužilaštva koje je rukovodilac istrage ?

Član skupštinskog odbora za bezbjednost i odbranu Predrag Bulatović kaže da u činjenici da direktor Uprave policije saopštava jedno, a vrhovni državni tuižilac drugo nema ništa novo.

"Evo ravno godinu dana je da je na Odboru za bezbjednost jednoglasno konstatovano da u slučaju Šarić nije bilo dovoljne koordinacije između državnih organa tako da je taj proces u vezi sa tom aferom mogao da se odvija i u Crnoj Gori, a da državni rogani ne reaguju. Ovdje je očigledno da unutar struktura koje treba da se bore protiv organizovanog kriminala ima ljudi, pojedinaca koji ne samo da štite kriminalce već i da postoji sumnja da imaju neke veze sa tim stvarima"
, kaže Bulatović.

Iz Uprave policije nedavno je saopšteno da je direktor Veselin Veljović u vezi sa navodnim nelegalnim poslovanjem fabrike cigareta u Mojkovcu od nadležnih organa dobio dokumentaciju na osnovu koje se može utvrditi da je "firma - Montenegro tobaco company - zvanično registrovana za bavljene ovim poslovima te da posluje u skladu sa pozitivnim zakonskim prospisima.
Direktor Veselin Veljović u vezi sa navodnim nelegalnim poslovanjem fabrike cigareta u Mojkovcu kaže u saopštenju da fabrika posluje u skladu sa pozitivnim zakonskim prospisima.

Samo par dana kasnije nakon teksta u podgoričkim Vijestima u kome se iznosi sumnja da se u mojkovačkoj fabrici prozivode lažne brendirane cigarete namijenjene švercu, oglasila se Vrhovna državna tužiteljka Ranka Čarapić koja je saopštila da specijalni tužilac za organizovani kriminal već neko vrijeme provjerava poslovanje Tare.

"Mi smo i prije ovih tekstova u novinama imali informacije o poslovanju farbike i sumnjama da tu nesto nije u redu i preko nadležnih organa vršimo provjere", saopštila je Čarapić.

Sumnje u poslovanje fabrike podgrijavaju izjave ljudi iz Biroa rada u tom gradu koji su za televiziju Vijesti potvrdili da niko od radnika iz Bugarske koji navodio rade u toj fabrici nije regularno prijavljen, dok je prvi čovjek Mojkovca Dragan Savić oktrio da sporna firma nije predala nijednu poresku prijavu na nekretnine.

Rasplet nije na vidiku

Na pitanje kako ocjenjuje istup direktora policije koji je poslovanje firme već proglasio legalnim, Raško Konjević iz Odbora za bezbjednost i odbranu kaže da tek nakon nalaza Vrhovnog državnog tužilaštva će se moći videti šta je istina.

"U svakom slučaju tužilaštvo i policija su samostalni organi, shodno Ustavu i zakonu obavljaju samostalno svoje funkcije i svakako jesu zaduženi da se međusobno koordiniraju, ali ih ne bih prejudicirao u zaključku dok ne vidimo konačan stav tužilaštva u tom dijelu"
, naglasio je Konjević.

RSE: A da li je direktor policije prejudicirao stvari kada je dva dana prije tužioca rekao da je u poslovanju fabrike u Mojkovcu sve u redu?

Konjević: To ćemo vidjeti kada dobijemo zvanični stav Vrhovnog državnog tužilaštva.

Raško Konjević, Odbor za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore
Predrag Bulatović, međutim kaže da će inicirati sjednicu odbora na kojoj bi se utvrdilo zašto nije sinhronizvan rad tužilaštva koje rukovodi istragom i policije koja radi po nalozima te institucije

"To je nedopustivo što je kontradiktiorna izjava direktora policije i Vrhovnog državnog tužioca i mislim da za to ima mjesta da se na Odboru za odbranu i bezbjednost i tim povodom postavi pitanje zašto kako se dogodila ta nekoordinacija", kaže on.

Odbior za odbranu i bezbjednost već je jednom jednoglasno konstatovao da je u slučaju Balkanski ratnik bilo propusta i nekoordinacije nadležnih državnih organa u slučaju Šarić.

Bivši premijer Milo Đukanović odbacio je navode tog odbora, a personalna odgovornost nadležnih nikada nije utvrđena.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG