Dostupni linkovi

Otvaranje pregovora sa EU moguće u decembru


Andrej Engelman
Andrej Engelman
Zamjenik direktora Kancelarije slovenačke Vlade za razvoj i evropske poslove Andrej Engelman u intervjuu za RSE ocjenjuje trenutnu 'evropsku' poziciju Crne Gore.

Slovenački stručnjak pojašnjava i da li su pretpristupni pregovori uopšte pregovori i koliko su zemlje regiona u procesu evropskih integracija međusobno uslovljene.

RSE: Crna gora ima status kandidata. Prošle godine je dobila uslove neophodne za dobijanje datuma početka predpristupnih pregovora. Kakva je u tom smislu trenutna pozicija Crne Gore, odnosno da li se Crna Gora po bilo čemu sa aspekta evropskih integracija izdvaja u odnosu na zemlje regiona?

Engelman: Moram da kažem da je Crna Gora sad kao front runer, odnosno najdalje je odmakla od zemalja koje već imaju status kandidata ili taj status priželjkuju u narednom razdoblju. Sada je na Crnoj
Crna Gora je najdalje odmakla od zemalja koje već imaju status kandidata ili taj status priželjkuju u slijedećem, narednom razdoblju.
Gori da te uslove koje postavlja EU doradi do
narednog izvještaja koji će biti u oktobru, da ih ispuni. Ne sumnjam da će sve to biti urađeno a mislim i da je EU potpuno spremna da onda stvarno počne pregovore sa Crnom Gorom. To znači da bi u decembru Evropski savjet došao do tog zaključka da se mogu otvoriti pregovori sa Crnom Gorom.

RSE: Koliko je brzina i kvalitet evrointegracionih procesa zemalja regiona ipak međusobno uslovljen i povezan? Čini se da postoje pitanaj koja se ne mogu unilateralno riješiti, odnosno za njih je potrebna kvalitetna regionalna, međudržavna saradnja.

Engelman: Sigurno je potrebna saradnja između država regiona i sigurno je puno, puno lakše ako se radi zajedno. Budimo iskreni, EU neće se širiti samo sa jednom malom zemljom, vjerovatno će to biti neki paket, dve do tri zemlje. Zavisi od situacije u regionu moguće je i da će to biti jedna. Ali ipak EU uvijek ispoštuje rad pojedine zemlje i to previše ne uslovljavaju sa time šta se događa u drugim zemljama. I Crnoj Gori će biti puno lakše ako će na tom putu biti recimo dvije ili tri zemlje zajedno.

RSE: Šta su u stvari pred pristupni pregovori ? U široj javnosti ne postoji dovoljno jasna predstava o tome šta zapravo taj proces predstavlja, odnosno postoji utisak da proces pred pristupnih pregovora ostavlja prostor državi koja pregovara za modifikaciju uslova pod kojim će ući u EU. Čini se da to ipak nije realnost.

Engelman: Svakako da to nije realnost. Nema nikakvih ustupaka u
EU neće se širiti samo sa jednom malom zemljom, vjerovatno će to biti neki paket, dve do tri zemlje.

vezi sa modifikacijama. U principu, pretpristupni pregovori su samo u tome kako brzo neka zemlja može da ispoštuje sva ta pravila koja propisuje EU. Da li je to moguće za tri ili pet godina ili kasnije. U principu, pregovaraš da li možeš dobiti neki prelazni period ili moraš prvo da ispuniš sve uslove pa tek onda da uđeš. Ili zbog, recimo, nekih ekonomskih razloga, u nekim uskim segmentima gdje možeš ekonomski da dokažeš da si ipak odgodio, recimo, izvršavanje tih pravila za tri ili četiri godine a da ipak možeš i pored toga da uđeš u Evropsku uniju. Znači, to nijesu klasični pregovori nego su više pregled kako brzo možete da preuzimate pravila EU.

RSE: Koliko će drugačiji pristup u procesu pred pristupnih pregovora EU imati danas u odnosu na period kada je Slovenija pregovarala?

Engelman: Ja bih rekao da su kriterijumi isti. Jedina je razlika u stvari da je EU shvatila da neke stvari možda bolje da se raščiste na samom početku pregovora zbog toga su prve faze, taj skrining ili pregled zakonodavstva i gdje je ono u odnosu na evropsko strožije. Više se gleda koliko je zemlja već uradila ali na drugoj strani to omogućava da se slijedeće faze pregovora, poglavlja i njihovo otvaranje zatvaranje budu mnogo brže. Dakle, najzahtjevnije su te prve faze ali zemlja u principu mora biti spremnija na početku tog procesa nego što je bio slučaj sa nama u Sloveniji ali su kriterijumi u suštini isti za sve.
XS
SM
MD
LG