Dostupni linkovi

Najavljena nova runda pregovora o izbornom zakonu


Guido Westerwelle tokom posjete Podgorici, 10. avgust 2011
Guido Westerwelle tokom posjete Podgorici, 10. avgust 2011
Tokom posjete njemačkog šefa diplomatije Gvida Vestervelea Crnoj Gori, najavljena je nova runda pregovora crnogorskih političkih subjekata oko novog izbornog zakona i to na više nivoa.

Premijer Igor Lukšić i predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić su najavili novu rundu pregovora o usklađivanju izbornog zakona sa Ustavom, što je neophodno za nastavak evropskih integracija.

Premijer Lukšić je saopštio da će obaviti konsultacije sa opozicijom, a da je rješenje potrebno tražiti u okolnosti da značajna većina govori srpskim jezikom.

Šef Parlamenta Ranko Krivokapić je takođe najavio održavanje kolegijuma na kome bi se osim izbornog zakona moglo raspravljati samo o problemu državljanstva.

Podsjetimo, opozicione stranke za davanje podrške izbornom zakonu traže uvođenje srpskog jezika u obrazovni sistem, regulisanje državljanstva za građane koji dugo žive u Crnoj Gori a ne mogu da dođu do tog dokumenta.

Slaven Radunović iz Nove srpske demokratije kaže da će to ostati zahtjevi opozicije u predstojećim pregovorima

"Mislim da je premijer Lukšić shvatio tu poruku. Juče nam je gospodin Vestervele, kada smo iznijeli svoje zahtjeve i zahtjeve opozicije, rekao da smatra da su svi zahtjevi ostvarivi, da se o njima može razgovarati i da se oni mogu završiti. Niko nam do sada, bilo iz EU bilo iz SAD ili bilo koje druge važne adrese, nije rekao ono što nam govore gospoda Vuković iz DPS ili Krivokapić iz SDP – da smo ucjenjivači i da se ne bavimo samo izbornim zakonodavstvom. Ljudima iz razvijenih demokratskih država je potpuno jasno da kada se pregovara o nečemu postoje različite polazne tačke i da i jedna i druga strana treba da daju daju po nešto da bi se došlo do kompromisa", kaže Radunović.

Optimizam u opoziciji

Na pitanje da li će predstojeći razgovori dati rezultat oko usvajanja izbornog zakona, Neven Gošović iz Socijalističke narodne partije kaže da očekuje kompromis.

Lideri Pokreta za promjene Nebojša Medojević, Nove Andrija Mandić i SNP-a Neven Gošović (krajnje desno), maj 2010
"Mislim da su svi nosioci političkih aktivnosti u Crnoj Gori svjesni ili bi morali biti svjesni činjenice da razrješenje tih pitanja ne može trpjeti dalje odlaganje. Krajnje je vrijeme da se do kompromisa dođe kako bi smo konačno mogli donijeti izmjene i dopune kako Zakona o opštem obrazovanju i vaspitanju tako i Zakona o državljanstvu i naravno ključnog prioriteta Zakona o izboru odbornika i poslanika", ocjenjuje Gošović.

I u Demokratskoj partiji socijalista vjeruju da se dijalogom između parlamentarnih partija može doći do izbornog zakona koji će biti usklađen sa Ustavom.

Rajko Kovačević, portaparol DPS-a, očekuje da tokom predstojećih pregovora neće biti opstrukcije evropskog puta.
U DPS-u se nadaju kako će i ostale stranke 'shvatiti da je u pitanju izbornog zakona ulog, a to je inteziviranje evropske integracije Crne Gore, veoma veliki i važan.

"U najmanju ruku nelogično zvuči da se neko sa snaženje i proširivanje ljudskih prava i sloboda, kao i otvaranje boljih perspektiva za generacije koje dolaze, bori opstrukcijama evropskih integracija. Mi u DPS-u ipak smatramo da je ulog, a to je inteziviranje evropske integracije Crne Gore, veoma veliki i važan i da će to na koncu shvatiti i onaj dio crnogorskog parlamenta koji vođen nekim čudnim, ne samo unutar partijskim interesima može ili već čini njegovu opstrukciju. U tom smislu je veoma značajna podrška međunarodne zajednice, interes koji ona iskazuje i želja da se ovo pitanje ili uslov za nastavak naše EU integracije prevaziđe na najbolji mogući način, što je potvrdila i posjeta njemačkog šefa diplomatije Vestervelea, što mi u DPS to smatramo izuzetno značajnim", navodi Kovačević.

Za usvajanje izbornog zakona potrebna je dvotrećinska većina koja u prethodnih nekoliko godina nije postignuta.

Evropski zvaničnici su više puta ponovili da bez novog izbornog zakona Evropa neće pregovarati sa Crnom Gorom o njenom priključenju Uniji.
XS
SM
MD
LG