Dostupni linkovi

Skreće li vrh crnogorske vlasti sa evropskog puta


Crnogorski premijer Igor Luškić sa zvaničnicima EU tokom posjete Hoze Manuela Barosa Podgorici, april 2011.
Crnogorski premijer Igor Luškić sa zvaničnicima EU tokom posjete Hoze Manuela Barosa Podgorici, april 2011.
U danu kada se u Briselu razgovoralo o evropskim integracijama Crne Gore i čuli ohrabrenje i pohvale o dosadašnjim naporima na tom putu, kod kuće je objavljeno istraživanje javnog mnjenja koje je prvi put otkrilo kako pada povjerenje građana u Evropsku uniju.

Isto veče u udarnom dnevniku javnog servisa emitovan je intervju sa predsjedavajućim Kran Montana foruma Žanom Pol Karteronom koji nam poručuje kako je najbolje da ne idemo u Evropsku uniju, već da budućnost izgrađujemo sami.

"Kada vidimo aktuelne probleme Evropske unije moramo da se zapitamo da li je neophodno za jednu zemlju kao što je Crna Gora da postane njena članica. Ono što ne bih volio jeste da pod izgovorom evropskih integracija Brisel počne da vas uslovljava - za 6 mjeseci hoću da osudite veliku ribu, za godinu hoćemo još jednu i tako u nedogled. Pogledajte šta se dešava Hrvatskoj. Trenutno se tamo demolira ravnoteža stvarana mukom", tvrdi Karteron.

Istovremeno, značajan pad povjerenja crnogorskih građana u EU integracije, što je pokazalo istraživanje CEDEM-a, u opoziciji su protumačili kao nedvosmislen znak da vlasti počinju da skreću sa evropskog kursa i da sa podacima o navodnom narastujećem evroskepticizmu pripremaju domaće javno mnjenje, ali i Brisel, za izostanak značajnijih rezultata u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Prividne promjene

Politički analitičar, profesor Svetozar Jovićević ukazuje na to kako državno rukovodstvo već dugo igra igru u kojoj sebe prikazuje kao savremenu, evropejsku strukturu, računajući kako će sa Briselom manipulisati kao i sa domaćim javnim mnjenjem, tako da sve izgleda da se mijenja a u da u osnovi sve ostaje isto.

Sa okruglog stola o putu Crne Gore ka EU, Podgorica, 3. oktobar 2011
"Da li ta igra može toliko dugo da traje uprkos ogromnom licemjerstvu koje dolazi iz same Evropske unije? Da li to može dugo da traje? Mislim da ne može. Ako se u vrhu vlasti osjeti da to evropeiziranje Crne Gore znači i preispitivanje mnogo čega, preispitivanje i pojedinačno i kolektivno, ako se to osjeti, onda će ta vlast sigurno vješto, na odgovarajući način kako ona to uvijek čini, izvršiti zaokret i naći će podršku među tim istim koji su sada veliki evropejci u Crnoj Gori ali i među mnogim euroskpeticima koji se sve više javljaju u razvijenim zemljama", ocjenjuje profesor Jovićević.

Predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) i neformalno najuticajnija politička ličnost u Crnoj Gori Milo Đukanović nedavno je u intervju državnoj 'Pobjedi' izjavio kako DPS svoju privrženost evropskim integracijama neće dokazivati prinošenjem Briselu nijedne žrtve, kako je rekao, krupne ili sitne ribe, jer je za tu partiju sloboda svakog pojedinca najviša svetinja.

Na naše pitanje da li uočava postojanje evropskih i antievropskih struja, odnosno lobija u vlasti, profesor Jovićević odgovara kako razlike po tom pitanju postoje ali nijesu tolike da bi izazvali sukobe unutar vlasti.

"Sam vrh je još uvijek toliko čvrst da on može nametnuti to mišljenje. Vi vidite da drugi ili treći čovjek iz vrha vlasti jednom zastupa jedan stav koji može biti naznaka da postoje različita mišljenja a već za koji dan vidite da on u velikoj mjeri odstupa od tih svojih stavova. Dakle, to ćemo moći da ocijenimo tek kasnije ali kako sada stoje stvari ja ne vidim niti ličnost, niti snagu, niti jači dio te vlasti koji će biti u stanju da kaže - ovo društvo mora da se suoči sa kriminalom i po cijenu procesuiranja i najvažnijih aktera", smatra profesor Jovićević.

Koleginica Lela Šćepanović pitala je Nikšićane da li je članstvo u EU jedini perspektivan put za Crnu Goru?

XS
SM
MD
LG