Dostupni linkovi

Vlasti: Ispunićemo uslove za pretpristupne pregovore


Crnogorska ministrica za evrointegracije Gordana Đurović i šef Delegacije EU u Crnoj Gori Leopold Maurer, avgust 2010
Crnogorska ministrica za evrointegracije Gordana Đurović i šef Delegacije EU u Crnoj Gori Leopold Maurer, avgust 2010
Samo mjesec dana je preostalo da Crna Gora ispuni zahtjeve Evropske komisije, koji su uslov za određivanje datuma početka pretpristupnih pregovora.

Državni sekretar za evropske integracije Slavica Milačić je, obavijestivši javnost da je Vlada usvojila Četvrti mjesečni izvještaj o realizaciji obaveza iz tog dokumenta, sumirajući dosadašnji učinak na ispunjavanju zahtjeva Evropske komisije, koji su uslov da Crna Gora dobije datum predpristupnih pregovora, poručila da će rok do kraja jula, skoro sigurno, biti ispoštovan.

"Smatram da sa velikim stepenom sigurnosti možemo reći da je Vlada uspjela da održi dinamiku i kvalitet aktivnosti u skladu sa definisanim prioritetima, mjerama i rokovima, odnosno da će se do 31. jula realizovati obaveze predviđene Akcionim planom", rekla je Milačić.

Crna Gora je prošle jeseni, kada je dobila status kandidata, dobila čitav niz, kako su govorili predstavnici Evropske unije, domaćih zadataka.

Kao ključni uslovi za dobijanje datuma početka predpristupnih pregovora navedeni su, pored reforme državne uprave, unapređenja slobode medija i eliminacija diskriminacije, prije svega, stvaranje efikasnog i depolitizovanog sudstva i borba protiv organizovanog kriminala i korupcije.

U oblasti medija, u međuvremenu je dekriminalizovana kleveta, ali Novinarsko samoregulatorno tijelo i dalje ne postoji. Značajnih rezultata nije bilo ni na polju eliminacije diskriminacije.

U vezi reforme državne uprave, usvojene su izmjene zakona o sistemu unutrašnje i finansijske kontrole i o javnoj upravi, a u oblasti pravosuđa, Vlada je usvojila Prijedlog za promjenu Ustava i prijedloge izmjena Zakona o Sudskom savjetu, sudovima, kao i o državnom Tužilaštvu.

Izborni zakon mogući problem

Vlada je usvojila i set antikoruptivnih zakona, koji će biti kompletiran usvajanjem Predloga zakona o finansiranju političkih partija, što se očekuje naredne sedmice.

Jedan od uslova je i usvajanje novog izbornog zakona oko kog vlast i opozicija već godinama ne mogu da postignu dogovor.

Boris Raonić
Iako optimista, član Nacionalnog savjeta za evropske integracije Boris Raonić izražava strahovanje da upravo to može biti jedna od prepreka za dobijanje datuma.

"Imajući u vidu kakva je situacija i koliko su naši političari spremni na kompromis i dijalog, ja ne mogu da budem siguran da će se u narednih 30 dana ovo desiti, isto kao što ne mogu da očekujem da će se situacija u vezi sa izbjeglicama, odnosno, na Kampu 2 popraviti. Do sad je svega 20-ak Roma sa Kosova, dobilo status stranca u Crnoj Gori, dok ih nekoliko hiljada čeka na ta dokumenta. Mislim da su to oblasti gdje ima najmanje nade da možemo reći da je sve kako treba", navodi Raonić.

Funkcioner opozicione Socijalističke narodne partije Vasilije Lalošević izražava uvjerenje da novo izborno zakonodavstvo neće biti prepreka za dobijanje datuma pregovora, ali da postoje i drugi problemi koji mogu kočiti dalji proces.

"Ja sam optimista da priča oko izbornog zakonodavstva može biti
"Postignut je, a u briselskim krugovima i registrovan, izvjestan napredak, međutim, i dalje ostaju otvorena pitanja", kaže generalni sekretar Evropskog pokreta Momčilo Radulović.

završena. Očekujem da će u tom kontekstu, postojati dobra politička volja i jednostavno shvatanje da je to u interesu svih nas u Crnoj Gori. Naravno da postoje odredjene tendencije eventualnog zastoja u ispunjavanju odredjenih uslova. Ja bih tu pomenuo borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije", kaže Lalošević.

"Postignut je, a u briselskim krugovima i registrovan, izvjestan napredak, međutim, i dalje ostaju otvorena pitanja - borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije i reforme sudstva, ali ohrabruju neka nova rješenja u vezi sa izborom Sudskog savjeta, koja su ocijenjena kao pozitivna novost", rekao je generalni sekretar Evropskog pokreta Momčilo Radulović.

"Postoje pitanja organizovanog kriminala i korupcije, odnosno, da se traže vrlo konkretni rezultati i akcije u oblasti procesa protiv visokih zvaničnika ili ljudi protiv kojih je već pokrenut taj postupak, odnosno, pokretanje sličnih, novih postupaka. Ipak, živimo u zemlji u kojoj je korupcija realnost svuda oko nas, gdje smo u mogućnosti da vidimo šta se dešava. Krajnje je vrijeme da to vide i neke institucije poput Policije i Tužilaštva. Čini mi se da to može dovesti u opasnost neke buduće odluke", naveo je Radulović.
XS
SM
MD
LG