Dostupni linkovi

Crnogorska aplikacija biće prihvaćena u aprilu


Mirek Topolanek i Milo Đukanović, Foto Savo Prelević
Mirek Topolanek i Milo Đukanović, Foto Savo Prelević

Premijer Češke Mirek Topolanek saopštio je tokom zvanične posjete Podgorici da će crnogorska aplikacija za status kandidata u Evropskoj uniji najvjerovatnije biti prihvaćena u aprilu. Istovremeno je ocijenio da je Crna Gora ispunila uslove za viznu liberalizaciju. Posljednje međunarodne aktivnosti crnogorskog premijera od strane pojedinih političara ocijenjene su kao promocija vladajuće koalicije pred predstojeće parlamentarne izbore.

Savjet ministara Evropske unije prihvatiće crnogorsku aplikaciju najvjerovatnije u aprilu, saopštio je češki premijer Mirek Topolanek nakon razgovora s premijerom Milom Đukanovićem. Premijer Češke je potvrdio da je cilj svih država zapadnog Balkana da postanu članice Evropske unije, ali je i ukazao da svaka od tih zemalja ima svoje prioritete, tempo prednosti i mogućnosti i pravo da se priključi u Uniju:


"Vlastita procedura akceptovanja onog primanja po meni će se najvjerovatnije odigrati u mjesecu aprilu. Mislim da je ovdje potrebno navesti da se ne radi o nekoj utrci, da je kvalitet nekad bitniji od brzine."

Crna Gora je u decembru prošle godine predala aplikaciju za članstvo, ali su pojedine članice Evropske unije bile protiv razmatranja crnogorskog zahtjeva zbog problema unutar Unije oko pitanja proširenja. Topolanek je ocijenio da Crna Gora ispunjava kriterijume za približavanje Evropskoj uniji uspješno i relativno brzo i dodao da je ispunila i uslove za viznu liberalizaciju. Premijer Milo Đukanović se zahvalio češkom premijeru na konzestentnim stavovima njegove Vlade o potrebi daljeg širenja Evropske unije i dodao da je to veliko ohrabrenje za cijeli region. Đukanović je rekao da Crna Gora nije unaprijed postavila bilo kakav datum u kojem očekuje verifikaciju aplikacije od strane Savjeta ministara ili slanje upitnika od strane Evropske komisije:


"Gostu sam prenio očekivanje da bi najvažnije pitanje u 2009. godini bila dalja liberalizacija viznog režima i stvaranje uslova da naše države uđu na Bijelu Šengen listu tokom ove godine ili možda, nadajmo se da nije nerealno optimistično i tokom češkog predsjedavanja."

Mirek Topolanek i Filip Vujanović, Foto: Savo Prelević
Pojedine političke stranke su kritikovale posljednje međunarodne aktivnosti premijera Đukanovića, ocjenjujući da one imaju za cilj ličnu promociju i vladajuće partije pred parlamentarne izbore koji će se održati krajem marta. Tako je funkcioner opozicionog Pokreta za promjene Srđa Brajović saopštio da je proces podnošenja aplikacije za dobijanje statusa kandidata bio osmišljen sa ciljem i u svrhu lične promotivne kampanje premijera Đukanovića. Na naše pitanje da li to znači da bi se Đukanovićeva posjeta u Briselu ili dolazak češkog premijera Mireka Topolaneka u Crnu Goru moglo smatrati nekom vrstom promocije vladajuće koalicije pred parlementarne izbore Srđa Brajović iz Pokreta za promjene kaže:


"Što se tiče spoljnopolitičke aktivnosti i inicijative, Vladine inicijative, to apsolutno ne znači da međunarodna zajednica, Evropska unija i njene pojedine članice učestvuju u predizbornoj kampanji DPS-a kao što isto tako znači da DPS direktno i to je već viđena stvar koristi upravo spoljnopolitičke aktivnosti Vlade za vrijeme predizborne kampanje."

I Predrag Popović, jedan od lidera Narodnjačke koalicije, smatra da je vlast i ranije koristila spoljnopolitičke aktivnosti u cilju svoje promocije, ali je po njemu ključno pitanje zašto opozicija nije na jedinstvenoj listi:


"Ja mislim da je vlast ovo radi da bi tu prednost koju ima materijalizovala. Da li u svemu tome učestvuje Evropska unija ne bih rekao, ali može i to da bude, ali to nije tema. Tema je za ove koji danas otvaraju ovu drugu temu zašto su onemogućili opoziciji da ima jednu listu."

Na drugoj strani, iz Demokratske partije socijalista je oštro reagovano na konstatacije opozicije. Portparol Rajko Kovačević:


"Najbolji odgovor i demanti na takve njihove je da je vrijeme i da je na njihovu veliku žalost gotovo sve evropske institucije i njihovi najveći predstavnici. Sjetimo se da su koliko do juče dizali zaglušujuću buku oko toga da Crna Gora nikada neće ni aplicirati za status kandidata, takođe što su sve činili na zaprepaštenje predstavnika određenih evropskih institucija u konkretnim naporima kako bi potvrdili takvu svoju tezu, a sada kada stvari po ovom pitanju ne idu kako bi oni zbog uskopartijskih pozicija željeli da idu, pokušavaju konstruisati takozvane sumnjive motive zbog kojih se to radi."

XS
SM
MD
LG