Dostupni linkovi

Crna Gora dobila status kandidata


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Evropski savjet, kojeg čine šefovi Vlada i država članica Evropske Unije dodijelio je jutros Crnoj Gori status kandidata za članstvo u uniji.

Ministrica za evropske integracije Gordana Đurović u razgovoru za RSE kaže da je dobijanje statusa kandidata veliki događaj koji treba proslaviti ali i da država sada mora prionuti na zahtjevan posao ispunjenja sedam uslova za početak pristupnih pregovora sa Briselom.

Crna Gora zvanično je dobila status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji na sjednici Evropskog savjeta, koja je počela juče u Briselu.

Ministarka za evropske integracije Crne Gore, Beograd, 19. maj 2010.
17. decembar je dan koji treba proslaviti jer su Crnoj Gori zvanično otvorena još jedna vrata do konačnog cilja – članstva u EU, poručila je odmah nakon lijepih vijesti iz Brisela, Gordana Đurović.

"Zaslužena, dugo čekana i zaslužena vijest koja iz Brisela dolazi Crnoj Gori . Mislim da je to dan kada možemo malo zaustaviti naše kompjutere i zaista nazdraviti jer simbolički to zaista znači dosta. Crna Gora će sada imati jedan bliži odnos sa institucijama EU, imaće više formata sastanaka, biće pozivana na neke sjednice gdje već može biti posmatrač.Imaće drugi status u IPA fondovima. Sa uvođenjem decentralizovanog sistema upravljanja moći ćemo da razmišljamo o nekim snažnijim projektima i to u srednjem roku. Moramo biti ponosni da smo jedina zemlja regiona ove godine dobila tu preporuku od svih zemalja potencijalnih kandidata. Borba nije bila laka, ali mislim da smo je zaslužili i da je to vrlo važan dan za Crnu Goru", kaže Đurović.

No, vremena za slavlje nema mnogo budući da su nakon novembarske preporuke Evropske komisije da Crna Gora dobije status kandidata za članstvo u EU, u Podgoricu stigli konkretni zahtjevi Brisela u vidu sedam uslova koje je potrebno ispuniti za otpočinjenje pristupnih pregovora.

File: Korupcija i krimunal i dalje ozbiljni izazovi

Na, ni malo uvijen način predočio ih je komesar za proširenje Štefan File tokom razgovora sa najvišim funkcionerima crnogorske vlasti.

"Korupcija i kriminal u Crnoj Gori predstavljaju ozbiljne izazove. Zakonodavstvo se mora strogo primjenjivati. Moraju se ostvariti uvjerljivi rezultati vezano za pro aktivne istrage, gonjenje i finalne osude. Sprječavanje korupcije i konflikta interesa na svim nivoima moraju se osnažiti. Što se prije pozabavite ovim pitanjima to će brže i jednostavnije proći kasniji pregovori o ključnim poglavljima", kaže on.

Brisel dakle traži suštinske i mjerljive promjene u crnogorskom društvu prije početka pristupnih pregovora za članstvo u EU. Koji su prvi koraci i sastanci koji će uslijediti nakon što je Crna Gora dobila status kandidata.

Gordana Đurović kaže da Crna Gora ima sedam mjeseci da odgovore na sedam pitanja.
Brisel dakle traži suštinske i mjerljive promjene u crnogorskom društvu prije početka pristupnih pregovora za članstvo u EU

"Imamo inteziviran dijalog sa EU o tim pitanjima posebno u oblastima vladavine prava, kriminala i korupcije. Očekujem u januaru nekoliko radionica , ekspertskih posjeta i nekih zajedničkih zaključaka. Akcioni plan smo sačinili, koji će već danas biti dostupan javnosti . On je na javnoj raspravi do 25. januara, očekujem da ćemo ga svi zajedno još bolje izoštriti i u saradnji sa Evropskom komisijom, ali i drugim ekspertima Savjeta Evrope precizirati šta se može uraditi u ovom periodu da bi bilo mjerljivo. Znači, ti problemi , da kažem u svim tim segmentima neće biti svi riješeni i dovesti nas do neke idealne tačke koja bi bila otvaranje pregovora, ali moramo proizvesti dovoljno mjerljivih rezultata koji će nas preporučiti za otvaranje pristupnih pregovora. Komisija će to da cijeni a na kraju će da odluče države ćlanice", ističe Đurović.

Podsjetimo, zahtjev za kandidaturu Crna Gora podnijela je u decembru 2008. godine, Evropski savjet je aprila 2009. godine pozvao Komisiju da izradi mišljenje o crnogoraskom zahtjevu.

Odgovore na Upitnik EK Crna Gora predala je na izmaku prošle godine. U novembru ove godine je EK u svom izvještaju preporučila da Crna Gora dobije status kandidata za članstvo u EU.
XS
SM
MD
LG