Dostupni linkovi

Ulazak u NATO je i šansa za privredni rast


Kampanja za integracije u NATO, Podgorica, april 2011
Kampanja za integracije u NATO, Podgorica, april 2011
Crna Gora se, uporedo sa evrointegracionom procesu, približava i NATO savezu. Do punopravnog članstva u Sjevernoatlantskoj alijansi joj je preostao još jedan korak, ali u međuvremenu je potrebno edukovati stanovništvo i tako, pružanjem autentičnih informacija, obezbijediti i podršku građana za taj korak.

Zagovornicima učlanjenja u NATO, jedan od važnih argumenata predstavlja - ekonomska korist.

"Crna Gora, ulaskom u NATO neće izgubiti ništa, već će samo dobiti", smatra slovenački ambasador u Crnoj Gori Jernej Videtič, koji kaže da se benefiti od pristupanja Sjevernoatlantskoj alijansi dijele na tri grupe.

Prva se odnosi na političke koristi, koje se ogledaju u pristupu informacijama, učešću u odlučivanju NATO-a, njegovoj transatlantskoj dimenziji i većem ugledu države.

U drugu grupu spadaju bezbjednosne - kroz učešće u očuvanju zajedničke bezbjednosti i ulazak u bezbjednosno područje i strukture Alijanse.
'Kao članica NATO Crna Gora postaće politički prepoznatljivija, što jača i njen ekonomski profil', kaže ambasador Videtič.

Treća grupa su ekonomske koristi koje će se ostvariti kroz ulazak u dio većeg, homogenog i bolje povezanog ekonomskog sistema i omogućavanje industrijske saradnje u različitim područjima.

"Na polju bezbjednosti, uvođenjem zajedničkih standarda i kriterijuma, postaće dio zajedničke odbrane a samim tim i privrednog prostora kojeg čuva Alijansa. Kao članica NATO Crna Gora postaće politički prepoznatljivija, što jača i njen ekonomski profil. Integracijom u NATO Crnoj Gori se poboljšava odbrambeni plan, vojska se modernizuje, postaje mobilnija i sposobnija da odgovori na prijetnje 21. vijeka Drugim riječima, odbrambeni sektor se upotpunjuje novom opremom i jača saradnja sa privredom. Poboljšava se demokratska kontrola nad oružanim silama. Time se povećava transparentnost u procesima nabavke. Privreda će moći da se prijavljuje na javne tendere sa vojno odbrambenog područja koje objavljuju druge zemlje članice kao i na javne tendere u okviru NATO. Crna Gora će moći da sarađuje u kompenzacionim poslovima gdje će vaša privreda dolaziti do novih poslovnih prilika", ocjenjuje Videtič.

Koristi se već osjete

Ulazak u NATO treba posmatrati kao šansu za privredni rast i oporavak zemlje baziran na postojećim resursima, rekao je predsjednik crnogorske Privredne komore Velimir Mijušković, dodajući da je to i šansa za promjenu strukture privrede saglasno potrebama NATO tržišta. Mijušković kaže da, u tom kontekstu, prije svega misli na primjenu novih tehnologija, obrazovanje kadra, otvaranje novih radnih mjesta

Podgorica, akcija promocije koristi ulaska u NATO, april 2011
"Kao zemlji članici NATO omogućava se snabdijevanje oružanih snaga Alijanse što znači razvoj ili šansu za razvoj sopstvenih kapaciteta u skoro svim sektorima industrije, prije svega mislim na metalo preradu, na tekstilnu industriju, prehrambenu industriju i još puno toga. To je tržište od oko 900 miliona stanovnika kojem su pored vojne opreme i naoružanja potrebne razne druge vrste robe", navodi Mijušković.

Skup u Privrednoj komori, organizovan u srijedu upravo na temu "NATO i ekonomija", obilježen je, između ostalog, opštim saglasjem o koristima učlanjenja u NATO. Ovaj proces, uprkos čvrstom opredjeljenju vlasti, nema natpolovičnu podršku građana. Dio opozicije, takođe, ne gleda blagonalklono na ulazak u Alijansu.

Poslanik Nove srpske demokratije Slaven Radunović za naš Radio kaže da je priča o ekonomskim koristima od učlanjenja u NATO samo jedna od tehnika ubjeđivanja građana.

"Pored toga što Crna Gora mora, a to već i radi – ozbiljnoj
obnovi naoružanja mora da učestvuje i po raznim akcijama NATO po svijetu kao i da participira u svim, ne samo vojnim akcijama koje NATO preduzima u raznim regionima. Što se tiče priče kako će članstvo u NATO da obezbijedi strane investicije to je smiješno jer eto, nijesmo bili članica NATO prošlih nekoliko godina kada je bio ogroman priliv stranih investicija prosto iz razloga što su strani investitori bili zadovoljni cijenama nekretnina u Crnoj Gori i svim što se tada nudilo", navodi Radunović.

Predstavnik mojkovačke firme "Tara Aerospace and Defense Products" Dejan Marković, koji nalazi brojne koristi od učlanjenja u NATO, upravo je, koristeći primjer firme koju zastupa, govorio o koristima ostvarenim već u dosadašnjem procesu pristupanja NATO-u.

"Što se tiče NATO zemalja kojima smo do sada izvozili naša sredstva i opremu ja bih naveo da smo sa SAD imali više ugovora, sa Poljskom, izvozili smo u Češku, u Slovačku. Partnerstva koja smo ostvarili i koja su produkt povoljnog bezbjednosnog ambijenta u Crnoj Gori jesu bila sa Austrijom, sa SAD a i sa drgim kompaniajma iz svijeta smo u pregovorima o plasmanu naših proizvoda", rekao je Dejan Marković.
XS
SM
MD
LG