Dostupni linkovi

EK preporučila status kandidata za Crnu Goru


Šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Leopold Maurer, maj 2010, foto: Savo Prelević
Šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Leopold Maurer, maj 2010, foto: Savo Prelević
Crna Gora je dobila pozitivno mišljenje Evropske komisije u vezi kandidature za članstvo u Evropskoj komisiji, ali je izostao tačan datum početka pristupnih pregovora, koji bi se, prema najavama iz Evropske unije, mogao dobiti u oktobru naredne godine, ali pod uslovom da se prethodno ispune brojni uslovi.

Evropska komisija je u utorak objavila pozitivno mišljenje o crnogorskom zahtjevu za članstvo u Evropskoj uniji, a lideri država članica bi, prema najavama, o tome trebalo da donesu konačnu odluku već tokom decembra.

U dokumentu, u vezi čije sadržine nije bilo nikakve neizvjesnosti, jer je nezvaničnim kanalima došao do javnosti još prošle nedjelje, navodi se da će status kandidata za člana Evropske unije, za Crnu Goru značiti i ispunjavanje duge liste zahtjeva kojim se uslovljava početak pristupnih pregovora.

Odmah nakon objavljivanja mišljenja Evropske komisije, reagovala je crnogorski ministar za evropske integracije Gordana Đurović.

"Mislim da je ovo za nas svakako pozitivno mišljenje, da je preporuka data državama čalanicama jasna, da smo mi država, jedina zemlja u regionu koja može da kaže da je u ovom paketu proširenja dobila preporuku za slijedeću evropsku stepenicu. To istovremeno znači i puno više posla pošto je put do članstva dug i vrlo zahtjevan. U jednom broju politika, po procjeni komisije možemo biti spremni da otvorimo pregovore. U jednoj grupi politika moraćemo da uložimo dodatni napor a u trežoj grupi, da tako kažem moražemo da uložimo dodatne i održive napore da bi smo uspjeli da u srednjem roku budemo članica EU"
, kaže Gordana Đurović.

Istorijski datum


Premijer Crne Gore Milo Đukanović u Briselu, decembar 2009
Napredak se, od Crne Gore zahtijeva u širokom spektru društvenih oblasti, ali se naglašava da se, prije svega, očekuju jači napori u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Navodi se i da su pojedine društvene grupe i dalje diskriminisane, te da postoji zabrinutost u vezi pitanja slobode medija, odnosno, zastrašivanja novinara i nesrazmjerne kazne za klevetu. Sugeriše se i da treba povećati efikasnost pravosuđa i sprovesti izborni zakon.

Šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Leopold Maurer je, nakon objavljivanja mišljenja Evropske komisije, rekao da je današnji datum za Crnu Goru istorijski, a da je pozitivno mišljenje Evropske komisije o crnogorskoj kandidaturi zapravo rezultat napora ukupnog crnogorskog društva.

"Evropski savjet, kao najveća isntitucija EU, gdje se šefovi vlada i država sakupe zajedno, kao gospođa Merkel, Sarkozi, Kameron, Berluskoni i svi šefovi država i oni že odlučiti da li prihvataju preporuku komisije da Crna Gora dobije status države kandidata a onda žemo imati listu prioriteta kojima će Crna Gora morati da se pozabavi sa 7 ključnih prioriteta. I to je razlika između Crne Gore i Albanije koja ima 12 prioriteta. Crnoj Gori bi onda u oktobru mogla biti data preporuka da se počnu pregovori o pridruženju"
, rekao je Maurer.

Crnogorski premijer Milo Đukanović je, u iščekivanju objavljivanja mišljenja Evropske komisije o crnogorskom zahtjevu za članstvo u Evropskoj uniji, nešto ranije u utorak rekao da je "dobijanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji priznanje za posao koji je Crna Gora uradila, a da će se u bliskoj budućnosti stvoriti uslovi za početak pristupnih pregovora".

“Status kandidata je pasivna pozicija, a početak pregovora - aktivna, jer se tada mobilišu svi potencijali države u postupku pregovaranja sa Evropskom unijom”
, rekao je, državnom radiju, premijer Đukanović.

"Evidentno je da je dodjela statusa kandidata nagrada za ono što smo obavili u prethodnom periodu , ali to nije dovoljno. Ako govorimo o novom kvalitetu institucionalnog aranžmana države sa EU onda je to početak pregovora. Nijesam iznenađen time da će Evropska komisija ispostaviti još jedan paket zahtjeva Crnoj Gori. Kada kažem realnih, po meni realno dostižnih zahtjeva i realno dostižnih odgovora na te zahtjeve, što će stvoriti uslove da u doglednoj budućnosti Crna Gora zajedno sa evropskim partnerima može konstatovati da su ti uslovi ispunjeni i da pregovori mogu da počnu. Dakle, to je nešto što je poželjna situacija i ja sam uvjeren da ćemo tu povoljnu situaciju u Crnoj Gori doživjeti i siguran sam da će to biti tokom 2011 godine", rekao je Đukanović.

Evropski komesar za proširenje Štefan File će u srijedu boraviti u Podgorici, gdje će premijeru Milu Djukanoviću uručiti mišljenje Evropske komisije o crnogorskom zahtjevu za članstvo u Evropskoj uniji.
XS
SM
MD
LG