Dostupni linkovi

Pozitivno o Crnoj Gori uz podsjećanje na uslove


Sjednica Evropskog parlamenta
Evropski parlament je u srijedu, velikom većinom, usvojio Rezoluciju o Crnoj Gori, prvu od dobijanja kandidatskog statusa, koja se značajno oslanja na Mišljenje Evropske komisije s kraja prošle godine, odnosno, njene zahtjeve koje Crna Gora mora ispuniti da bi dobila početak predpristupnih pregovora.

Rezolucijom se ponovo insistira na efikasnijoj borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, reformi pravosudja i javne uprave, obezbjedjivanju slobode medija i većoj transparentnosti Vlade.

Tokom rasprave Evropskog parlamenta, istaknut je i važan napredak Crne Gore u reformama, ali su i zatraženi konkretni, opipljivi rezultati.

Nakon ohrabrujuće poruke iz Brisela, koja je Podgorici poslata uoči glasanja o Rezoluciji o Crnoj Gori - da će proces pristupanja Evropskoj uniji teći "kao podmazan", samo pod uslovom da se odmah počne sa reformom pravosudnog aparata i javne uprave, kao i borbom protiv korupcije i organizovanog kriminala - ministar vanjskih poslova Milan Roćen je rekao da uslove za početak predpristupnih pregovora treba ispuniti do spetembra, ali da većina zapravo predstavlja proces koji će teći godinama.

Crnogorski šef diplomatije je rekao da Evropska unija ž
Milan Roćen je rekao da uslove za početak predpristupnih pregovora treba ispuniti do spetembra, ali da većina zapravo predstavlja proces koji će teći godinama.
eli da se uvjeri u jasnu političku volju da se rješavaju problemi, ali je i, izrazivši potpunu posvećenost države ispunjavanju preporuka Evropske komisije, prvi put otvoreno pomenuo mogućnost neuspjeha u nastojanju da se ispune uslovi za dobijanje datuma početka predpristupnih pregovora.

"Prvi rezultati su ohrabrujući. Čvrsto vjerujemo da ćemo u narednim mjesecima imati jasno vidljive rezultate aktivnosti u okviru 7 ključnih prioriteta ali i u svim drugim oblastima. Kroz stalne mehanizme saradnje sa Evropskom komisijom, praktično na dnevnoj osnovi moći ćemo znati gdje smo, šta smo uradili dobro i šta treba mijenjati u hodu. Treba, međutim, imati u vidu - može se desiti da sve to ne bude dovoljno za dalji progres u očekivanom vremenskom periodu jer sve odluke o proširenju prolaze kroz veoma sitne političke i druge filtere evropske administracije i država članica i zavise i od niza raznih okolnosti u datom trenutku"
, upozorio je Roćen.

O aktivnostima Crne Gore u procesu evropskih i evroatlantskih integracija, govorio je u srijedu, tokom skupa posvećenog ovoj temi, i crnogorski ministar odbrane Boro Vučinić, koji je, kao prioritet za evro-integracioni proces Crne Gore, označio njen doprinos stabilnosti regiona, kao i nastavak integracije u NATO.

"Praksa pokazuje da se EU ne odlučuje za prijem u svoje redove zemlje koja po bilo kom pitanju može značiti nestabilnost upravo za EU. Zato je to pitanje, prije svega nas u regionu. U tom pogledu smo u sistemu odbrane mnogo radili i naravno u drugim dijelovima Vlade da stvorimo dobre donose sa svim zemljama regiona. Smatramo da upravo kroz dobre odnose i integracione procese moramo ići sa dobrom porukom zemlje koja je spremna da doprinese stabilnosti i miru u samom regionu Balkana. Dakle, stabilnost i bezbjednost regiona je nešto što je prethodno pitanje za naše dalje integracione procese"
, naveo je Vučinić.

Lopta u domaćem dvorištu

Evropski komesar Štefan File je, tokom sjednice Evropskog parlamenta u utorak, izjavio da će Crna Gora “samo ukoliko Komisija konstatuje dostignut neophodan stepen usklađenosti sa pristupnim kriterijumima, naročito ključnim prioritetima, biti u poziciji da dobije preporuku za početak pregovora".

Štefan File
"Podgorica je postigla važan napredak u stvaranju zakonskih i institucionalnih okvira, regionalnoj saradnji i ekonomskim reformama", rekao je File, naglasivši da su za dalju fazu integracija "neophodni konkretni, opipljivi rezultati".

Dio opozicije ovakve ocjene manje shvata kao priznanje, a više kao signal Vladi novog premijera Igora Lukšića da pojača proces reformi.

"Ovo je posljednje upozorenje. Sve što se od Crne Gore traži je predmet političke volje unutar Crne Gore i Vlada, ako hoće i ako ima snage i ako zaista želi da Crnu Goru približi Evropi, sve može sama da uradi"
, kaže predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević.

Radojica Živković iz Nove srpske demokratije smatra da nije slučajno što se u kratkom periodu, iz Evropske unije ponavlja šta se očekuje od crnogorskih vlasti.

"Očekujem neku pojačanu borbu protiv organizovanog kr
"Budući da su sprege kriminala i vlasti u Crnoj Gori mnogo jake mislim da je gospodinu Lukšiću vrlo teško da ispuni sve zahtjeve Evropske komisije", kaže Radojica Živković.
iminala ali budući da su sprege kriminala i vlasti u Crnoj Gori mnogo jake mislim da je gospodinu Lukšiću vrlo teško da ispuni sve zahtjeve Evropske komisije. Ostaje nam da se nadamo i ja lično želim svaku sreću gospodinu Lukšiću da počne da radi pravo svoj posao i samostalno da radi. Međutim, ako bi tako radio onda bi došlo do teških potresa u Crnoj Gori na polju borbe protiv korupcije a onda bi i sam Lukšić bio u problemu"
, navodi Živković.

Funkcioner Socijalističke narodne partije Vasilije Lalošević smatra da je odgovornost za to na Vladi, ali i svim segmentima društva.

"Treba mobilisati svu crnogorsku pamet i ja to često ističem, gdje mi iz opozicije, prije svih parlament, mediji, NVO sektor, intelektualci treba da budemo posvećeni istom cilju a to je punopravno članstvo u EU"
, naglašava Lalošević.

U nevladinom sektoru smatraju da je sada "lopta u domaćem dvorištu".
"Sada sve zavisi od nas", kaže Daliborka Uljarević iz Centra za građansko obrazovanje.

"Ako moraš da progutaš žabu ti je progutaj odmah, nemoj da je gledaš. Ako moraš da pojedeš nekoliko žaba prvo pojedi onu najveću"
, ilustrativno objašnjava Daliborka Uljarević.
XS
SM
MD
LG