Dostupni linkovi

Godina evropski uspješna


U Evropu bez korupcije, performans koji je nedavno organizovao MANS, Foto: Savo Prelević
U Evropu bez korupcije, performans koji je nedavno organizovao MANS, Foto: Savo Prelević
Sumirajući rezultate za 2009. godinu, ministar za evropske integracije Gordana Đurović je, tokom današnjeg susreta sa novinarima, izjavila da je godina bila naporna i uspješna, prije svega zbog rada na odgovorima na Upitnik Evropske komisije. Medjutim, iako su odgovori nedavno predati, taj posao se odmah nastavlja, jer su već stigla dodatna pitanja.

"Iako su odgovori na Upitnik Evropske komisije predati prije svega dvije sedmice, prvi set od 21 pitanja, koja se odnose na oblast slobodnog prometa kapitala je već dostavljen Crnoj Gori"
, rekla je ministar za evropske integracije Gordana Đurović koja je dodala da je krajnji rok za dostavljanje odgovora na dodatna pitanja prvi februar.

"Dobili smo i program prve misije koja će posjetiti Crnu Goru od 15. do 19. februara. Prva oblast koja će biti predmet izučavanja kolega iz Evropske komisije i eksperata država članica je oblast ljudskih prava, a takođe za period 08.-12. mart 2010. godin,e već imamo najavljenu posjetu eksperata iz država članica za oblast reforme pravosuđe i unutrašnjih poslova", kazala je Đurović.

Odgovarajući na pitanje - koliko je u ovoj fazi Brisel spreman da uvaži činjenicu da se proces pristupanja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji odvija različitim tempom, ministar za evropske integracije Gordana Đurović je rekla da će se „ko će s kim“ vjerovatno znati za dvije, tri godine.

Gordana Đurović: Evropska komisije očekuje, tako je procijenjeno i potvrđeno, kroz nacionalne parlamente država članica, da je za pet godina od pune ratifikacije Crna Gora spremna za članstvo (od 2010. do 2014.). Foto: Savo Prelević
Crna Gora je predala zahtjev za prijem u Evropsku uniju prije godinu dana. Upitnik joj je uručen krajem jula, a ukupno 12 knjiga odgovora napisanih na skoro 4.500 strana, predati su Briselu 09. decembra. Status kandidata za članstvo očekuje se krajem naredne godine, a prema riječima ministra Gordane Đurović, može se zaključiti da Crna Gora ozbiljno shvata mogućnost sticanja punopravnog članstva u Evropskoj uniji 2014. godine:

"Evropska komisije očekuje, tako je procijenjeno i potvrđeno, kroz nacionalne parlamente država članica, da je za pet godina od pune ratifikacije Crna Gora spremna za članstvo (od 2010. do 2014.). Zato mi pravimo novi nacionalni program baš u tom roku, jer se poklapa sa očekivanjima, kada počinje da se broji period od pune ratifikacije. Da li će doći do ukrupnjavanja procesa? Do kreiranja nekih „trakova“ evropskih integracija u množini, u ovom momentu je nezahvalno prognozirati, ali je svakako za očekivati. Međutim, koji će to parovi biti, to možemo tek zajedno da ocjenjujemo u 2011. ili 2012. godini."

Komentarišući tezu koja se povremeno plasira, da pozitivne ocjene, koje na račun Crne Gore stižu iz Evropske unije nijesu uvijek zaslužene, već su rezultat potrebe Brisela da prema Zapadnom Balkanu ne odašilje samo kritike, već da umije i da registruje i nagradi pozitivne primjere, ministar Gordana Đurović je rekla da prečice ka Evropskoj uniji ne postoje, te da je svaka potvrda evropskog puta Crne Gore zaslužena:

"Ako kažete za Crnu Goru, da je jedna pozitivna priča, da ispunjava najveći dio svojih evropskih obaveza, mislim da je to prvenstveno na bazi mjerljivih rezultata, jer ipak je skener pojedinih država članica Evropske unije vrlo oštar, i kao što i sami znate imamo puno iskustava blokade procesa, odlaganja, zamrzavanja... Da sa Crnom Gorom nešto nije u redu, vjerovatno bismo i mi bar ponekad bili blokirani, zamrznuti i malo stavljeni sa strane. Mi se ipak moramo pohvaliti time da Crna Gora nikad nije bila blokirana. To ipak govori samo za sebe, a dalje opet najvećim dijelom zavisiće od nas."
XS
SM
MD
LG