Dostupni linkovi

Ocjene iz Brisela slične prošlogodišnjim


Novi izvještaj o napretku Crne Gore ka članstvu u Evropskoj uniji, sudeći po informacijama koje su procurile u medije, ponovo će sadržati ocjene slične prošlogodišnjim. Pored generalnih pohvala političkim reformama i konstatacijama o malom napretku u reformi pravosuđa, ponovo se kritikuje nedostatak konkretnih rezultata u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Novim izvještajem koji će biti objavljen za nekoliko dana Evropska komisija će ponovo Crnoj Gori sugerisati da mora da pokaže konkretne rezultate u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala u reformi pravosuđa i konsolidaciji vladavine prava. U nezvaničnom dokumentu, čiji dio sadržaja prenosi domaća štampa, stoji da je Crna Gora ojačala streteški pravni i institucionalni okvir za borbu protiv kriminala i korupcije, ali da nivo sudskih presuda ostaje nizak za skoro sve oblasti.

Portparol podgoričke delegacije Evropske komisije Dragan Mugoša za naš program kaže da će izvještaj o napretku za sve zemlje Zapadnog Balkana biti usvojen 14.oktobra, a da sve ocjene o sadržaju izvještaja u Evropskoj komisiji smatraju špekulacijama:

"U sklopu tog procesa se nalazi i izvještaj za Crnu Goru. Samim tim što izvještaji o napretku su još uvijek u formi nacrta i Evropska komisija radi na konačnom izgledu, odnosno, ocjene koje se nalaze u sklopu izvještaja, sve medijske najave o sadržaju, o samim ocjenama, o samom izvještaju, možemo samo nazvati špekulacijama, jer Evropska komisija će 14. oktobra usvojiti konačni izgled tih dokumenata. Ti dokumenti će dobiti svoj konačni izgled i ocjene tek kada Evropska komisija bude razmatrala sadržaj."

Crnogorski ministar za evropske integracije Gordana Đurović je u izjavi za naš Radio rekla da će najveći broj preporuka prema Crnoj Gori biti - kako da se dalje fokusira na implementaciju propisa i poboljšanja ambijenta za demokratske i ekonomske reforme, ali nije željela da komentrariše navode o mogućem sadržaju radnog dokumenta Evropske komisije:

"Cijenim da je možda korisnije da sačekamo još sedam dana, da imamo strpljenja. Potom ćemo imati priliku, da na javnoj sceni ukrstimo argumente, i vidimo - da li na pravi način čitamo ono što se odnosi na Crnu Goru. Koliko je meni poznato, što se tiče politike proširenja, Crna Gora je sigurno jedan od pozitivnijih primjera, i generalno nijesmo zemlja koja proizvodi posebne probleme u vezi politike proširenja, čak naprotiv, mislim da smo konstruktivan partner. Problema imamo jer pokušavamo zajedno da ih rješavamo. Prvo unutar crnogorske scene, i među našim institucijama, a drugo u saradnji sa Evropskom unijom, tako da očekujem da će ipak najveći broj preporuka u tom smislu prema Crnoj Gori biti - kako da se fokusira dalje na implemtanciju propisa koji su značajno unaprijeđeni, i popravlja, uopšte, ukupan ambijent za demokratske i ekonomske reforme."

Istovremeno sa objavljivanjem dijela sadržaja radnog dokumenta Evropske komisije koji prethodi zvaničnom izvještaju - u kom se kaže da korupcija nastavlja da bude široko rasprostranjena, a da Vlada tek treba da pokaže odlučan napor u suzbijanju ove pojave - predsjednik opozicione Socijalističke narodne partije Srđan Milić upućuje poziv predsjedniku Crne Gore Filipu Vujanoviću da organizuje sastanak sa njim i ostalim liderima opozicije da bi, „identifikovali načine i izrazili spremnost da se krene u obračun sa organizovanim kriminalom i korupcijom“.

Predstavnik SNP-a u Nacionalnoj komisiji za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije Aleksandar Damjanović kaže da se zapravo radi o pozivu na stvaranje jedinstvenog fronta za borbu protiv ovih pojava, što je upravo na fonu sugestije Evropske komisije o neophodnosti postizanja konkretnih rezultata na tom polju:

"Ono što je suština, a i što se kroz rad Nacionalne komisije može primijetiti, jeste da bi se više trebalo baviti konkretnim i pojedinačnim stvarima, ako ne i konkretnim slučajevima naravno, ono što nije u nadležnosti sudova i tužilaštva. Po meni, suviše pažnje je posvećeno administrativnim procedurama u implementaciji plana. Možda tu negdje treba tražiti rješenje, i ovaj poziv gospodina Milića za razgovor sa predsjednikom države treba posmatrati na tom fonu, u smislu stvaranja zaista širokog fronta za sprečavanje ova dva zla koja u stvari drže Crnu Goru tu gdje jeste."
XS
SM
MD
LG