Dostupni linkovi

Hoće - neće da poskupi struja


EPCG, ilustracija
EPCG, ilustracija
Nakon što je u četvrtak Regulatorna agencija odbila da prihvati zahtjev Elektroprivrede za poskupljenje električne energije od 80 posto, ostalo je nejasno da li će struja ipak poskupjeti u manjem obimu.

U Regulatornoj agenciji za energetiku procjenjuju da cijena električne energije, ukoliko uopšte poskupi, ne bi trebalo da bude povećana za više od nekoliko procenata. U Elektroprivredi, međutim, prema informacijama nevladine organizacije MANS, očekuju da će poskupljenje biti oko 11 posto.

Direktor MANS-a Vanja Ćalović kaže da im je predsjednik borda direktora Elektroprivrede Srđan Kovačević rekao i da je ugovorom o privatizaciji, država Elektroprivredi nametnula obavezu da ove godine ostvari profit od 40 miliona eura, što je zajedno sa velikim gubicima zbog novog aranžmana sa KAP-om, kojim se predvidjaju znatno niže cijene struje za tu kompaniju nego ranije, bio razlog da se zahtijeva enormno poskupljenje.

"Mi smo danas na sastanku sa gospodinom Kovačevićem saznali da Elektroprivreda procjenjuje da će na osnovu ove nove odluke Regulatorne agencije za energetiku cijena struje za domaćinstva porasti
"Očigledno da se u suštini od domaćinstava, odnosno građana, očekuje da oni budu ti koji će platiti i cijenu koju bi trebalo da plaća KAP", kaže Vanja Ćalović.
za oko 11 procenata. Mislim da je više nego očigledno da se u suštini od domaćinstava, odnosno građana, očekuje da oni budu ti koji će platiti i cijenu koju bi trebalo da plaća KAP i zadovoljiti apetite i initerese investitora i novog vlasnika Elektroprivrede da obezbijedi takav jedan ogromni profit i ja zbog toga vjerujem da je ovo sadašnje povećanje cijene struje samo početak onoga što će biti prebačeno na teret domaćinstava jer neko jednostavno mora da plati ono što troši KAP i i da zadovolji interese koje je Vlada iza zatvorenih vrata obećala A2A",
kaže Ćalović.

Potrebni dokazi


Kalkulacija, kojom je predsjednik borda direktora Elektroprivrede došao do procjene o poskupljenju električne energije od 11 posto, nije poznata javnosti kao ni, za cijene struje nadležnoj, Regulatornoj agenciji za energetiku.

"To mi nije poznato i ne zvuči mi realno. Kažem da prema našem dosadašnjem sagledavanju prihod je na nivou prošlogodišnjeg, čak jedan ili dva procenta manji i to je nekih 226 miliona eura. Prošle godine je bilo 228. Promjena može biti samo na osnovu čvrstih dokaza i dokumentacije a mi smo ovih dana, čini mi se, iscrpili maksimum zahtijevajući od Elektroprivrede da nam dokaže, dokumentuje, obrazloži krajnje zahtijevane troškove"
, kaže Direktor Agencije Dragoljub Drašković.

U međuvremenu se, međutim, pojavila informacija da bi električna energija za domaćinstva mogla da poskupi uslijed obaveze da se u ovoj godini cijena struje izjednači za domaćinstva (sa nižom) i malu privredu (sa višom tarifom), što Unija poslodavaca pozdravlja, jer će to, prema riječima generalnog sekretara Unije, proizvesti mnoštvo pozitivnih efekata.

"To će svakako zavisiti od obima potrošnje u domaćinstvima i u privredi. Trenutno je cijena za privredu nekih 50 posto skuplja od cijene za domaćinstva. Sada da li će to biti bliže trenutnoj cijeni za domaćinstva ili privredu, vidjećemo. Sada je sve bukvalno na Regulatornoj agenciji za energetiku. Činjenica je da struja u velikom broju malih i srednjih preduzeća u ogromnoj mjeri utiče na troškove poslovanja i mislim da njeno smanjenje treba da ima miltiplikativni efekat na privredu Crne Gore."


Povećanje cijene struje za domaćinstva ipak ne bi trebalo da bude značajnije. Nakon procjene direktora Regulatorne agencije za energetiku, Dragoljuba Draškovića, da je i tu moguće povećanje od svega "par procenata", pitali smo - da li "par procenata" znači manje od 5 posto.

"Manje, manje, sigurno. Ako ga uopšte bude to može biti par procenata dolje ili gore jer kažem da postoji prostor da se nakon samnjenih energetskih veličina ipak ukidanje unakrsnog subvencioniranja napravi tako da se ne odrazi na povećanje cijene domačinstvima. Znači, doći će do smanjenja cijene za mala i srednja preduzeća ali to neće, prema našim sadašnjim sagledavanjima, izazvati veće povećanje cijena za domaćinstva od eventualno par procenata."
XS
SM
MD
LG