Dostupni linkovi

Složno protiv poskupljenja struje


Sjedište crnogorske Elektroprivrede
Sjedište crnogorske Elektroprivrede
"Električna energija ne smije poskupjeti ni za cent", upozoravaju u Uniji slobodnih sindikata koja od Regulatorne agencije traži da ne dopusti nikakvo poskupljenje struje, i da u skladu sa tim, odbije i zahtjev Elektroprivrede za poskupljenje od 80 odsto.

Pored toga, Unija slobodnih sindikata traži i da se ne primjenjuje Pravilnik o tarifama dok ga ne ocijeni Ustavni sud.

Generalni sekretar ove sindikalne organizacije Srdja Keković kaže da, svojim ponašanjem, Elektroprivreda rizikuje da izazove opšti bojkot plaćanja računa, te da se, ako se nastavi sa atakom na džepove, ionako siromašnih radnika, Unija više neće ustezati da, zajedno sa svim partnerima: konkurentskim Savezom sindikata i nevladinim sektorom, organizuje štrajkove i proteste.

"Sindikalna tolerancija je, po ovom pitanju, na nultom nivou", ka
Generalni sekretar ove sindikalne organizacije Srdja Keković kaže da, svojim ponašanjem, Elektroprivreda rizikuje da izazove opšti bojkot plaćanja računa.
že Keković.

"Neka poskupljenje bude jedan posto Unija slobodnih sindikata Crne Gore će pokrenuti ovu aktivnost. Ponavljam, sve zavisi od toga koliko će se ostale snage u društvu odazvati i konačno ono što je istina, principijelno očekujemo da i sami građani kao potrošači daju konkretan doprinos jer mi konačno moramo da se probudimo i da shvatimo da nam niko neće braniti naše interse ukoliko mi to sami ne uradimo", navodi Keković.

Keković raspolaže i argumentacijom za ocjenu da struja ne smije poskupjeti.

"Zadnjih dvije godine su plate Zapošljenih u Crnoj Gori padale kroz činjenicu da su to poslodavci pravdali globalnom ekonomskom krizom. To su konačno i kolege iz Saveza sindikata potvrdili. Ako je to tako onda ta sinergija ovoga puta može da pokaže da se zajednički odbrane naši interesi i interesi građana"
, kaže Keković.

Uoči konačne odluke Regulatorne agencije za energetiku, koja će biti objavljena u utorak ili u srijedu, Socijalni savjet je održao sjednicu na kojoj su predstavnici Elektroprivrede ponovili svoje argumente.

Struja je već preskupa


Tokom sjednice u utorak, predstavnik Regulatora, Pero Vučković je rekao da će Agencija zauzeti čvrst stav povodom svih troškova koje je ispostavila.

"Struja je i sada preskupa i više nećemo imati ni strpljenja, ni obzira prema situaciji u državi. Ako bude trebalo spremni smo i na gradjansku neposlušnost i generalni štrajk", rekao je generalni sekretar Saveza samostalnih sindikata Zoran Masoničić, koji u srijedu nije bio u mogućnosti da se odazove na naš poziv.

Medjutim, Dušan Vratnica, predstavnik Sindikata policajaca, koji je dio Masoničićevog Saveza sindikata, kaže da će policajci, u okviru zakonskih mogućnosti, podržati sve aktivnosti krovne organizacije.

"Kako da ne. Podržaćemo ih kroz sve što je nama zakonski dozvoljeno mi ćemo to da uradimo i u interesu naših službenika podržimo. Mi u potpunosti podržavamo stavove Saveza samostalnih sindikata Crne Gore"
, kaže Vratnica.

Iako su najčešće na suprotnoj strani u odnosu na sindikate, i poslodavci smatraju da zahtjev Elektroprivrede za poskupljenjem od 80 posto treba odbaciti.

Predsjednik Unije poslodavaca Predrag Mitrović, za naš Radio kaže da struja ne bi smjela uopšte da poskupi, jer bi to pogubno djelovalo na privredu, a naročito na mala i srednja preduzeća.

"Crnogorska privreda je vrlo, vrlo ranjiva i ponavljam da bi za jedan dio preduzeća bilo kritično povećanej cijene struje. Za jedno malo preduzeće koje ima par nekih objekata kao što su trafike, samoposluge i butici to su ogromni troškovi ako mora da izdvoji nekoliko stotina ili hiljadu i više eura eura, a uz to mora da plati radnike, knjigovođu i sve ostale troškove. Kada mu se namet tih dimenzija još uveća onda se mali preduzetnik pita da li mogu ovako da izdržim ili ću zatvoriti preduzeće", kaže Mitrović.
XS
SM
MD
LG