Dostupni linkovi

Nova poskupljenja, sve se teže preživljava


Ilustracija
Ilustracija
Zvanična statistika je potvrdila ono što je svima u Crnoj Gori bilo očigledno - zarade su neznato pale u odnosu na prošli mjesec, ali zato cijene nezadrživo rastu, a miruju ili bilježe blagi pad samo potrepštine koje nijesu neophodne za puko preživljavanje.

Skočile su cijene: hljeba, žitarica, mlijeka, sira, jaja, ulja, masti, voća, povrća, šećera, meda, pekmeza, bezalkoholnih i žestokih pića, vina, piva i maziva, a gorivo je premašilo sve dosadašnje rekorde.

Direktorka Centra za zaštitu potrošača Olga Nikčević nije optimista. Ona kaže da se bez oživljavanja ukupne privredne situacije mogu očekivati samo promjene na gore.

"Ne vjerujem uskoro da bi moglo doći do nekog poboljšanja jer do toga može doći samo povećanjem prizvodnje i zaposlenosti, plata, a to se ne može postići preko noći. Ne radi Željezara, ne radi Kombinat, ne radi gotovo ništa. Kako i na osnovu čega može doći do boljitka. Moraćemo se prilagođavati novonastaloj situaciji. Evo vidite i gorivo i sve ostalo što će ići dalje i cijene hljeba će biti uvećane. To je izjavio i ministar Milošević. Ja mislim da se tu ne može preko noći nešto drastično promijeniti na bolje, osim na gore",
prognozira Nikčević.

Tekuća godina je loše počela. Rast cijena je generisan globalnim fenomenima poput populističkih pokreta u Africi i njihovim uticajem na tržište nafte, a onda i prelivanjem efekata na ostale proizvode. Hrana je poskupjela i zbog naglog bujanja srednje klase u najmnogoljudnijim državama svijeta: Kini i Indiji. Standard je, u ovim zemljama porastao, pa se povećavaju i potrebe stanovništva. U Crnoj Gori ekonomija nije u ekspanziji, pa nije realno očekivati ni bolji životni standard.
Ilustracija

Ekonomski analitičar Vasilije Kostić smatra da ipak ima razloga za optimizam.

"Sve ovo o čemu govorimo je situacija koja u jednom kraćem roku može da dobije potpuno drugačiji smjer. To je moguće ukoliko se stabilizuje tržište nafte, što bi bilo realno očekivati. No, za poljoprivredne proizvode ne možemo to baš tako reći. U svakom slučaju trebalo bi očekivati, odnosno treba vjerovati u neku blažu stabilizaciju što bi se uz neku aktivnu socijalnu politiku moglo reflektovati na životni standard građana. U svakom slučaju ja želim da vjerujem da će se stvari stabilizovati kako sve više budemo išli ka turističkoj sezoni i da će se stvari u tom smislu ipak popravljati, koliko je to moguće",
kazao je Kostić.

Veliki udar


Međutim, prema najavama iz Vlade, čini se da treba očekivati dodatne udare.

Saopštavajući da Vlada priprema paket mjera za najugroženije kategorije stanovništva, ukoliko se prethodnom analizom utvrdi da je njihov životni standard zbog aktuelnih poskupljenja pogoršan, crnogorski ministar finansija Milorad Katnić je rekao:
Katnić: Sada smo suočeni s najavom rasta cijena prehrambenih proizvoda i to može uticati na dodatno pogoršanje životnog standarda građana.

"Nažalost, sada smo suočeni s najavom rasta cijena prehrambenih proizvoda i to može uticati na dodatno pogoršanje životnog standarda građana",
rekao je Katnić.

Šef ekonomskog tima opozicionog Pokreta za promjene Zarija Pejović kaže da aktuelni trendovi govore o značajnom pogoršanju životnog standarda, te da ne treba isključiti mogućnost socijalnih turbulencija.

"Vlada nema značajniji prostor za intervenisanje, jer ga je u prethodnom periodu, svojom politikom, sama smanjila",
kaže Pejović.

"Nemamo jaku domaću poljoprivrednu proizvodnju koja bi amortizovala ovakve šokove cijena, a na drugoj strani Vlada sada teško može da spusti te akcize na naftne derivate, jer nema na drugoj strani druge budžetske prihode kojima bi to nadomjestila, kao što bi recimo bio mogući prihod od profita Telekoma, koji je privatizovan ili od poslovanja nekih novih elektrana, koje je Vlada mogla izgraditi u proteklih godinu",
navodi on.

Koleginica Lela Šćepanović je o poskupljenjima razgovarala sa građanima Nikšića.

"Ovo je katastrofa. Sada sam stigla iz Podgorice, cijena autobuske karte sada je već tri eura a bila je dva i po. Niko nas ne pita imamo li tih dodatnih 50 centi".
"Mnogo je veliki udar na nas, kao i na Japan nesretni. Na nas je pritisak da dalje ne može".
"Preživjećemo mi sva poskupljenja".
"To je katastrofa, odavno je poskupljenje 100 posto i više od toga. Na primjer kilogram šećera je bio 50 centi sada je euro i tri centa. Narod ćuti, a do kada će ja ne znam".
XS
SM
MD
LG