Dostupni linkovi

Opozicija kritikuje kriterije za državljanstvo


Predrag Popović sa rješenjem o oduzimanju državljanstva, 24. mart 2011
Predrag Popović sa rješenjem o oduzimanju državljanstva, 24. mart 2011
"Izvolite, neka se i to desi. Da predsjednik najstarije stranke u Crnoj Gori bude lišen državljanstva svoje matične države zato što je javno iskazao svoj odnos prema Srbiji, neka me liše tog državljanstva", poručio je Predrag Popović. I to se desilo.

Tri i po godine nakon što je u crnogorskoj skupštini objelodanio kako je postao državljanin i Srbije, predsjedniku sada vanparlamentarne Narodne stranke Predragu Popoviću u četvrtak su oduzeti pasoš, lična karta i vozačka dozvola, shodno Zakonu koji ne dopušta drugo državljanstvo onima koji su ga uzeli nakon referenduma o nezavisnosti Crne Gore 2006. godine.

Zato je za profesora Pravnog fakulteta Blagotu Mitrića Zakon o državljanstvu na primjeru Popovića korektno primjenjen.

"Meni jedno manjka nešto što je na strani retroaktivnosti jer je po Ustavu zabranjena rekroaktivna primjena zakona i drugih opštih a
"Postoji javni interes da se douzima državljanstvo svima koji prihvataju strano državljanstvo, bez obzira da li je to Srbija ili bilo koja druga država", pojašnjava profesor Blagota Mitrić.
kata. Međutim, svako pravilo ima svoj izuzetak a taj izuzetak postoji kod retroaktivnosti gdje je dozvoljena retroaktivna primjena zakona ukoliko u postupku donošenja zakona zakonodavac utvrdi da postoji javni interes da taj zakon bude retroaktivno primjenjen. U ovom slučaju postoji javni interes da se douzima državljanstvo svima onima koji prihvataju strano državljanstvo, bez obzira da li je to Srbija ili bilo koja druga država, pogotovo nakon nezavisnosti"
, pojašnjava profesor Mitrić.

No pravnička obrazloženja o opravdanosti oduzimanja crnogorskog državljanstva lideru Narodnjaka Predragu Popoviću, prema mišljenju predstavnika opozicije, padaju u vodu jer država i na slučaju egipatskog milijardera Samiha Savirisa, koji je od prije 10 dana vlasnik crnogorskog pasoša, pokazuje dvostruke aršine.

"Kada je riječ o tom stranom državljaninu, on je u skladu sa pozitivnom zakonskom regulativom dobio državljanstvo Crne Gore. Sa druge strane, Predragu Popoviću, predsjedniku Narodne stranke, to crnogorsko državljanstvo je oduzeto na nezakonit i moram reći ružan i skandalozan način, ali to je uobičajena, klasična politika duplih standarda Vlade Crne Gore", tvrdi Dragan Koprivica iz najjače opozicione, Socijalističke narodne partije.

Priča o popisu i ovaj put


Predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić i premijer Igor Lukšić, podsjetimo, u prvim reakcijama na najavu oduzimanja crnogorskog državljanstva Predragu Popoviću, koji nije htio da se odrekne srpskog, potencirali su kako se Zakon mora striktno poštovati i kako mora biti jednak za sve.

Samih Onsi Sawiris, foto: Vijesti
Sa druge strane, dio javnosti i političara takvu namjeru nazvali su skandaloznom i upozorili kako bi država trebalo da pokaže više senzibiliteta prema Popoviću koji je bio i potpredsjednik crnogorske Skupštine i dugogodišnji poslanik.

"Jednom riječju – žalosno, drugom riječju – skandalozno, trećom riječju prljavo. Nema razlike između DPS-a i SDP-a i valjda je to u ovom trenutku svakome jasno. Ovo bez volje veće članice koalicije i bez volje premijera ne može da se radi. Ovo je napad na cijelu jednu populaciju. Problem je u tome što u slovu tog zakona oni su tu stvar morali uraditi onoga trenutka kada su dobili potvrdu od gospodina Popovića, koju je on svojevoljno poslao. Ali oni su uradili par dana pred popis", kaže Goran Danilović iz Nove srpske demokratrije.

Lako je vidljivo da je tu samo riječ o režimskoj politici dolivanja ulja na vatru i dizanja tenzija u predvečerje popisa, od koga se napravio veliki politički događaj. Tako oduzimanje svih građanskih prava Predragu Popoviću doživljava portparol Pokreta za promjene Koča Pavlović.

"Dakle, kada u istom trenutku Predragu Popoviću , koji je rođen u Crnoj Gori i koji je veći dio života proveo u Crnoj Gori oduzima držav
Lako je vidljivo da je tu samo riječ o režimskoj politici dolivanja ulja na vatru i dizanja tenzija u predvečerje popisa, tvrde u Pokretu za promjene.
ljanstvo a istovremeno Savidisu koji je jedan od Mubarakovih tajkuna daje se državljanstvo Crne Gore, čime se u stvari nastavlja ona praksa koju je Evropska komisija osudila i prepoznala kao neprihvatljivu u njihovom analitičkom izvještaju. Ovdje se radi o tome da se zakon sve vrijeme selektivno primjenjuje i slučaj gospodina Popovića ne može se koristiti kao primjer da zakon važi isto za svakoga, nego upravo kao pokazatelj te selektivne primjene"
, smatra Pavlović.

Oduzimanje crnogorskog državljanstva predsjedniku Narodne stranke Predragu Popovicu korektna je i dosljedna primjena Ustava i Zakona, a sve ostalo nema veze sa pravom i čista je politika, smatraju u vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista.

Funkcioner DPS-a Miodrag Vuković izjavio je za agenciju Mina kako je to ohrabrujući potez koji pokazuje da je Crna Gora zrela i da sazrijeva kao država, odnosno da sve radi da postane demokratska i država vladavine prava.
XS
SM
MD
LG