Dostupni linkovi

Crna Gora ne uči na greškama


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Današnja Crna Gora nije društvo koje uči na greškama već društvo koje ih ne priznaje.

Književnici, reditelji i predstavnici NVO kažu da građani i političke elite i pored određenih pomaka, suštinski ponavljaju iste greške iz prošlosti. Saglasni su da će, kako sada stvari stoje za promjene trebati dosta vremena.

"Nema dokaza da mi učimo na greškama. Mi prije svega treba da kažemo da živimo u jednom kvazi patriotskom, patrijarhalnom, plemenskom, korumpiranom, nedemokrastkom, revanšističkom, zašto ne reći - ratno zločinačkom i homofobičnom društvu."


Odgovornost za ovako ozbiljnu dijagnozu trenutnog stanja crnogorskog društva i njegove nespremnosti da uči na greškama, Daliborka Uljarević iz Centra za građansko obrazovanje pripisuje vladajućim političkim elitama.

"Ma koliko se neko zanosio, a posebno oni koji su ga takvim dominantno oblikovali, da su tu ova evropska odjeća i pojavni načini ponašanja dovoljni da se sve to sakrije, ono ostaje to što jeste i ostaće dok god mi iz tih mitskih vremena ne izađemo u evropska, jer mi sa Evropom kojoj stremimo dijelimo samo prostor, ne još uvijek i vrijeme,"
smatra Uljarević.

Nikola Vučković
Crnogorski političari su spremni da uče, kaže književnik Dragan Radulović koji, međutim dodaje da to oni ne čine svojevoljno.

"Dakle, da li naši glavari nešto uče? Mislim da uče, ali tek kada ih spoljašnje okolnosti usmjere i pritisnu da uče,"
ocjenjuje Radulović.

Reditelj Nikola Vukčević kaže da nema učenja na greškama sve dok se kao društvo ne pogledamo u ogledalo.

"Greške nijesmo priznali i to je suštinska stvar. Mi smo jedina nacija na Balkanu koja ima kontinuitet vlasti od gotovo 300 godina i kontinuitet vlasti od II svjetskog rata, kada je u pitanju ova konkretna vlast, koja je bez sumnje posredno, neposredno na ovaj ili onaj način učestvovala u svemu onome što se dešavalo na prostorima bivše Jugoslavije. Jedino mi nijesmo izvršili taj doživljaj revalorizovanja šta je bilo dobro, a šta nije bilo dobro,"
navodi Vukčević.

Ko ne prihvata - iznova proživljava

Dragan Radulović
Uz brojne greške iz ne tako davne prošlosti Crna Gora se suočava sa ovovremenim greškama, koje bi smatra Radulović mogle skupo da je koštaju.

"Postoje neke, što bi se reklo sistemske greške, koje je veoma, veoma teško promijeniti iz razloga što su postale karakteristika političkog, društvenog i ekonomskog vrha naše države. To su u prvom redu korupcija, nepotizam i jedna indolentnost države prema uzusima pravne države. Ako nas išta bude skupo koštalo - to će nas skupo koštati sigurno,"
uvjeren je Radulović.
Postoje neke, što bi se reklo sistemske greške, koje je veoma, veoma teško promijeniti iz razloga što su postale karakteristika političkog, društvenog i ekonomskog vrha naše države, smatra književnik Dragan Radulović.

Lustracija ili suočavanje s prošlošću proces je koji Crna Gora još čeka i pitanje je da li će ga skoro dočekati i da li on sada uopšte ima smisla. Do tada ponavljaćemo stare greške, kaže Vukčević.

"Ko ne pamti - iznova proživljava. To je stari stih Branimira Štulića koji je onako znao da nas na jedan dosta težak način natjera da se pogledamo u oči. Danas kroz jedan njegov doživljaj imamo značajan broj ljudi koji su, da bi na najbolji način pokazali šta to jeste moralni život na Balkanu, otišli sa Balkana jer ono što je Balkan danas priznao za neku vrstu realnosti oni ne žele da prihvate. Ko ne prihvata - iznova proživljava zaista je stih koji mi danas proživljavamo u Crnoj Gori," rekao je on.

"Ja ne znam da li se iko od naših građana može sjetiti nekog donosioca odluka, bilo da se radi predsjedniku države, Vlade, Skupštine, ministru, gradonačelniku i tako dalje, koji je ikada podnio ostavku zbog svojih ili grešaka napravljenih u okviru njegovog resora. I dok god nemate tu korelaciju između odgovornosti i grešaka mi ne možemo istinski ni učiti iz tih grešaka,"
kaže Uljarević.
XS
SM
MD
LG