Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Uzroci predizbornog razlaza DPS-a i SDP-a u Podgorici


Lideri DPS-a i SDP-a Milo Đukanović i Ranko Krivokapić, Fotografije uz tekst Savo Prelević
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je ocijenio da odluka Demokratske partije socijalista i Socijaldemokratske partije da nastupe samostalno na izborima u Podgorici nije razlog da se ispituje odnos te dvije stranke na državnom nivou. Koji mogu biti ključni razlozi za odvojeni nastup DPS-a i SDP-a na lokalnim izborima u Podgorici, kakve mogu biti posljedice tog udaljavanja partnera u vlasti na državnom nivou?

Odluka da partneri u vlasti na državnom nivou Demokratska partija socijalista i Socijaldemokratska partija izađu odvojeno na predstojeće lokalne izbore u Podgorici za mnoge je bila iznenađujuća, posebno u svijetlu činjenice da ovi izbori, zbog svog lokalnog karaktera, predstavljaju svojevrstan test za naredne parlamentarne izbore i da u glavnom gradu Crne Gore u kome će DPS i SDP nastupiti samostalno, živi preko trećine crnogorskog stanovništva.

Socijaldemokrate su odbile predizbornu ponudu većeg koalicionog partnera koji im je punudio četiri mandata u gradskoj skupštini, ocjenjujući da je to premalo.

Pojedini analitičari smatraju da odbijanje SDP-a nije suštinski zaokret vrha partije u odnosu prema DPS-u, već posljedica činjenice da u toj stranci sazrijevaju mlađe snage koje su site većeg partnera. Drugi crnogorski analitičari vjeruju pak da je odluka o samostalnom nastupu SDP-a u Podgorici posljedica činjenice da se najveći broj optužbi na račun vlasti, vezanih za korupciju i organizovani kriminal, prepisuju DPS-u, ali teško manjem koalicionom partneru kome je dojadilo da trpi kritike i dijeli odgovornost.
Razlog je i što Socijaldemokratska partije očigledno ne može da nosi hipoteke koje DPS ima već godinama i što je u DPS-u tolika arogancija vladanja da je to prevazišlo svaku mjeru pristojnog ponašanja.


Analitičar Blagoje Grahovac ovako komentariše razloge za raskid koalicije u Podgorici:

"Neminovno je da se u drugim političkim subjektima u Crnoj Gori procjenjuje da ukoliko se ne snizi snaga Demokratske partije socijalista doći će do problema po Crnu Goru i u tom pravcu Socijaldemokratska partije po mojom procjeni polako svojim učešćem i angažovanjem želi da snizi snagu Demokratske partije socijalista i to je suštinski razlog. Razlog je i što Socijaldemokratska partija očigledno ne može da nosi hipoteke koje DPS ima već godinama i što je u DPS-u tolika arogancija vladanja da je to prevazišlo svaku mjeru pristojnog ponašanja. I zbog toga je dobro što SDP ide samostalno u Podgorici, a to će direktno uticati na političko prekomponovanje na političkoj sceni Crne Gore."


Dalekosežne posljedice


Ni u DPS-u ne kriju da je došlo do određnog zasićenja u odnosima sa SDP-om, a nezvanično se to zasićenje dovodi u vezu sa revoltom funkcionera veće vladajuće partije koji vjeruju da oni odrađuju ključni izborni posao, dok njihove kolege iz SDP-a uživaju u nezasluženim mandatima i pozicijama. Da li se DPS preigrao sa ocjenama o sopstvenoj snazi ostaje da se vidi.

Blagoje Grahovac je siguran da je raskid koalicije u Podgorici uvod u priču sa dalekosežnim efektima:
U DPS-u nijesu navikli da gube, oni su narcisoidni i strastveni u vladanju i samim tim će posezati i za svim nedemokratskim mjerama


"Imaće dalekosežne posljedice i nikada više se neće desiti ovakav politički odmjer snaga kao što je to do sada. Socijaldemokratska partija neće više davati snagu Demokratskoj partiji socijalista i time preuzimati odgovornost za sve hipoteke i terete koje Crna Gora ima, a koje je proizvela Demokratska partija socijalista."


RSE: Gdje će to, po vama, gurnuti Demokratsku partiju socijalista, da li će ona krenuti u potragu za nekim drugim partnerima?

Grahovac: Ona će se sada ponašati kao ranjena zvijer zato što oni nijesu navikli da gube, oni su narcisoidni i strastveni u vladanju i samim tim će posezati i za svim nedemokratskim mjerama, ali toga se ne treba plašiti. To slijedi DPS-u kadtad. Bilo bi dobro da spoznaju sada prihvate kao realnost da oni moraju snižavati svoju političku snagu da ne bi došlo do njihovog političkog pucanja.

Izbori u Podgorici i drugih 13 crnogorskih opština će se održati 23. maja. Posebno će biti interesantno kako će teći kampanja u glavnom gradu gdje bi moglo doći i do trvenja koalicionih partnera na državnom novou. U Socijaldemokratskoj partiji, međutim, kažu da se neće baviti protivkandidatima. Poslanik SDP-a Raško Konjević:

"Mi se nećemo baviti političkim djelovanjem i kampanjom drugih subjekata koji učestvuju na izborima, nego ćemo što je moguće više razgovarati sa građanima i predstaviti ono što jesu ciljevi Socijaldemokratske partije na tim izborima."

Da će voditi pozitivnu kampanju tvrde i u DPS-u. Portparol Rajko Kovačević:

"Mislimo da imamo posebno u Podgorici ogroman resurs za takvo sprovođenje kampanje."
  • 16x9 Image

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG