Dostupni linkovi

Donosi li kongres DPS-a novi politički kurs


Milo Đukanović i Igor Lukšić, Podgorica, decembar 2010.
Milo Đukanović i Igor Lukšić, Podgorica, decembar 2010.
Svi opštinski odbori Demokratske partije socijalista (DPS) kao jedinog kandidata za predsjednika te stranke na kongresu 21. maja predložili su dosadašnjeg čelnog čovjeka partije Mila Đukanovića.

Nepodijeljenu podršku da, nakon što je napustio državni, ostane na partijskom tronu, Đukanović je čak dobio i od budvanskog odbora DPS-a lojalnog Svetozaru Maroviću, koji se, pošto mu se brat našao iza rešetaka u aferi Zavala, proglasio političkom metom.

Upavo ta činjenica za Novicu Stanića iz Nove srpske demokratije najbolje oslikava situaciju u najjačoj crnogorskoj partiji.

"Sama činjenica da gospodin Marović višegodišnji, ja bih re
"Činjenica da gospodin Marović, višegodišnji potpredsjednik DPS-a, ćuti a brat mu je u zatvoru sa rukovodstvom Budve, najbolje govori o strukturi i demokratskom kapacitetu DPS-a", kaže Novica Stanić.
kao višedecenijski, potpredsjednik DPS-a ćuti a brat mu je u zatvoru zajedno sa rukovodstvom Budve, najbolje govori o strukturi i demokratskom kapacitetu DPS-a. I šta onda možemo očekivati od običnih članova DPS-a nego da urade ovo što rade ovih dana kada jednoglasno predlažu gospodina Đukanovića za predsjednika partije"
, kaže Stanić.

Činjenica da kult Đukanovićeve ličnosti u partijskoj bazi nimalo ne blijedi ni četiri mjeseca od kada je napustio premijersku funkciju za političkog analitičara, metodologa Miloša Bešića ni malo nije čudna.

"Ne bih ja govorio u kategorijama kulta ličnosti. Ja bih prije rekao da imamo jednog političara koji je još uvijek u punoj političkoj snazi i relativno zrelim političkim godinama. Sa druge strane imate činjenicu da je od prvog do posljednjeg dana, do svog posljednjeg povlačenja, vodio DPS iz pobjede u pobjedu u političkom smislu. I naravno, kada imate čovjeka koji je 20 godina bio prvi čovjek vi morate imati u vidu da je unutar DPS napravljena jedna vrsta socijalne mreže i da je ona psihološki vezana za kult ličnosti i za autoritet gospodina Đukanovića"
, ocjenjuje Bešić.

Nema promjene bez međunarodnog faktora

Pojedini analitičari već dugo ukazuju na to kako će kongres DPS zapravo odrediti kojim će kursom dalje ići Vlada novog premijera Igora Lukšića i da li će njene glavne konce iz sjenke vući Milo Đukanović. Na takvu vrstu spekulacije reaguje portaporl DPS-a Rajko Kovačević:

Rajko Kovačević, foto: Savo Prelević
"Zašto bi neko nečim upravljao iz sjenke kada ima nespornu podršku i uslove da to čini mimo sjenke. Ovo se pitanje često se postavlja. I to sa ciljem da se pokušaju minimizirati učinci i doprinos premijera Lukšića i drugi je poznata taktika da se uvijek traže neke navodno različite struje u DPS. Milo Đukanović ne može biti manji od onoga što on u crnogorskom društvu stvarno jeste. Njegovi doprinosi razvoju Crne Gore ne mogu biti manji nego što stvarno jesu kao što njegova liderska pozicija u DPS-u ne može biti manja od onoga što on zaslužuuje."

Novica Stanić, pak, misli da o tome kakvu će Đukanović poziciju imati nakon kongresa zavisi prevashodno od međunarodnog faktora.

"Dok god međunarodni faktor ne kaže dosta Milo Đukanović će upravljati Crnom Gorom, bilo sa mjesta predsjednika Vlade, bilo sa pozicije DPS-a. Ako ostane predsjednik DPS-a, porođajne muke demokratije u Crnoj Gori će se samo prolongirati i biće sve neizvjesno. Možda će pokušati gospodin Lukšić nešto da promijeni ali će sve to biti uglavnom na nivou kozmetike. Suštinskih promjena tu ne može biti dok je Đukanović na mjestu predsjednika DPS-a"
, smatra Stanić.

Profesor Miloš Bešić ne vidi, kako kaže, razloga ni za kakav senzacionalizam pošto ne smatra da će predstojeći kongres vladajuće partije bilo što promijeniti

"Mislim da će doći do određenog miješanja karata unutar kadrovskih struktura ali i prvih prekompozicija moći unutar DPS-a i u tom smislu mislim da će gospodin Lukšić vremenom, mislim da je sada još rano, da etablira svoju socijalnu mrežu vjerovatno po uzoru i nalik onome kako je to uradio gospodin Đukanović kako bi ta partijska infrastruktura moći unutar tako velike partije mogla da odgovori onome što je vizija gospodina Lukšića a očito da u tome ima podršku gospodina Đukanovića. Naravno, ukoliko DPS i dalje bude dobijao izbore. Ako imamo situaciju da se izbori izgube onda tek dolazi do onoga što se najavljuje, do nekog značajnog miješanja karata i nekakvih drastičnih promjena unutar strukture moći DPS-a"
, zaključuje Bešić.
XS
SM
MD
LG