Dostupni linkovi

Pejović, svjedok zločina, pod istragom?


Slobodan Pejović na ulazu u Viši sud u Podgorici, 2011.
Slobodan Pejović na ulazu u Viši sud u Podgorici, 2011.
Crnogorsko Specijalno tužilaštvo za suzbijanje organizovanog kriminala i ratnih zločina naredilo je istragu protiv bivšeg policijskog inspektora Slobodana Pejovića koji je ranije, pred sudom, svjedočio o deportaciji Muslimana/Bošnjaka iz Crne Gore u proljeće 1992. godine, objavio je dnevni list Dan. Tužilaštvo još uvjek nije potvrdilo ovu informaciju.

Nekadašnji policijski inspektor Slobodan Pejović je u izjavi za Radio Slobodna Evropa kazao da je upoznat sa medijskom informacijom o pokretanju istrage protiv njega ali da iz tužilaštva nije dobio nikakvo obavještenje niti poziv na saslušanje.

"Niko me nije ništa obavijestio. Pravo da vam kažem, ne zanima me hoće li oni pokrenuti istragu ili neće jer ja sam prije više mjeseci na slične podvale, to su gnusne laži, rekao sam da ću izvršiti samospaljivanje ako, pazite, ako išta bude tačno sem ono što sam javno svjedočio i sve to potvrdio u Višem sudu u Podgorici prošle godine. Međutim, na dvoru je izgleda nastala panika, datum se o pregovorima približava, treba neko da odgovara. Taj koji treba da odgovara je Bulatović, Đukanović, Nikola Pejaković, Boško Bojović i oni su najodgovorniji za taj monstruozni zločin", kaže Pejović.

Podgorički list "Dan" objavio je, takođe, da je Viši sud u Podgorici od sarajevskog novinara Šekija Radončića zatražio da dostavi snimak svog dokumentarnog filma o deportaciji u kome su neke porodice deportovanih Muslimana/Bošnjaka optužile Pejovića za stradanje njihovih najbližih.

Šeki Radončić
Šeki Radončić
Radončić za naše dopisništvo nije želio da komentariše eventualno pojavljivanje u tužilaštvu u svojstvu svjedoka, ali je Danu potvrdio da je dobio poziv te da će sudu dostaviti i svoj film.

Slobodan Pejovć koji je u vrijeme deportacije bio inspektor policije u Herceg Novom, godinama ranije javno je osuđivao i svjedočio o slučaju deportacije koja je rezultirala masovnim likvidacijama uhapšenih od strane vojske Radovana Karadžića.

Politizacija procesa za ratne zločine

U prvom Radončićevom filmu Slobodan Pejović je prikazan kao heroj, dok se u novom dokumentarcu pod nazivom „Heroj našeg doba“, optužuje da zapravo nije spašavao deportovane nego da je i sam učestvovao u hapšenju i zlostavljanju tih ljudi.

Za sad nema potvrde da će u tužilaštvo biti pozvani i članovi familija koje u Radončićevom filmu direkto optužuju Pejovića za učešće u zločinu.


Pejović je već nekoliko puta bio meta napada nepoznatih osoba, fotografija iz 2009.
Pejović je već nekoliko puta bio meta napada nepoznatih osoba, fotografija iz 2009.
Viši sud u Podgorici ranije je oslobodio optužbe devet službenika javne i tajne policije Crne Gore, koji su bili optuženi za deportaciju većeg broja Muslimana/Bošnjaka, državljana Bosne i Hercegovine, iz Crne Gore, u proljeće 1992. godine.

Na suđenju je saslušan i tadašnji predsjednik Crne Gore Momir Bulatović koji je deportaciju nazvao državnom greškom i rekao da nema pojedinačne odgovornosti.

Optuženi su tokom suđenja tvrdili da su samo radili svoj posao dok je dio javnosti i negodovao što na suđenju u svojstvu svjedoka nije saslušan i tadašnji premijer Milo Đukanović, u čijoj Vladi je ministar unutrašnjih poslova bio Pavle Bulatović koji je, kako su tvrdili pojedini svjedoci, poslao depešu kojom se naređuje hapšenje deportovanih.

Izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević ovako komentariše najavljenu istragu protiv Slobodana Pejovića.

"Nedopustivo je i praktično skandalozno da mi nemamo sudski epilog nijednog ratnog zločina koji se desio u Crnoj Gori tokom mračnih 90tih. Poslije oslobađajuće presude, u sada već farsičnom postupku za Bukovicu, ali i ishodima slučajeva deportacija, Morinja i tako dalje, procesuiranje i utvrđivanje krivice Slobodana Pejovića nije ništa drugo do politizacija procesa za ratne zločine. Nesporno je da se mora utvrditi krivična odgovornost svih pa i gospodina Pejovića, ako ona uopšte postoji, ali ovo što se do sada podvodilo pod istražne i pravosudne radnje u vezi sa procesuiranjem ratnih zločina predstavlja direktnu zaštitu nalogodavaca i počinilaca a nikako ozbiljno suštinsko i profesionalno postupanje nadležnih organa koje bi doprinijelo djelotvornom suočavanju sa prošlošću", naglašava Daliborka Uljarević.

Radončić nije pozvan u tužilaštvo

Radončić nije pozvan u tužilaštvo

Crnogorsko Specijalno tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala i ratnih zločina nije pozvalo Šekija Radončića da svjedoči povodom krivične prijave koju je podnio protiv Slobodana Pejovića zbog krivičnog djela ratni zločin.

Specijalni tužilac Đurđina Ivanović je rekla dnevniku Vijesti da se u slučaju deportacija vrše određene provjere, ali da Radončiću povodom toga nije upućivan bilo koji poziv za saslušanje, objavljeno je na sajtu podgoričkih Vijesti.

Radončić je listu Dan saopštio da mu je poziv stigao za 23. oktobar te da tužilaštvo od njega traži snimak dokumenatrca u kome članovi porodica deportovanih Bošnjaka za to optužuju Slobodana Pejovića.

Tužiteljka Ivanović je rekla da Radončić nije dobio poziv ni za 23. oktobar ni za neki drugi dan.
XS
SM
MD
LG